Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Socialista Hollande porazil Sarkozyho a stane se francouzským prezidentem. Čekají ho jednání s Merkelovou

Socialista Hollande porazil Sarkozyho a stane se francouzským prezidentem. Čekají ho jednání s Merkelovou

07.05.2012 8:16, aktualizováno: 7.5. 16:36

Aktualizováno

Prezidentské volby ve Francii vyhrál socialista François Hollande. Dosavadní prezident Nicolas Sarkozy bezprostředně po skončení voleb uznal porážku. Výsledek může mít významné dopady pro Evropskou unii, protože Hollande chce mírnit dosud prosazovanou politiku rozpočtových škrtů a klást větší důraz na růstová opatření. Evropa se na nás dívá, řekl v Hollande v projevu po volebním vítězství.

Po sečtení 99 procent hlasů získal Hollande 51,7 procenta, zatímco jeho pravicový soupeř a dosavadní prezident Nicolas Sarkozy 48,3 procenta hlasů. Volební účast byla 81,03 procenta. Francouzi chtěli změnu, a proto mě zvolili, prohlásil Hollande. "Jsem hrdý na to, že jsem s to opět dát lidem naději." Podle něj řada zemí v Evropě uvítala výsledek francouzských voleb "s úlevou, s nadějí, s tím, že škrty již konečně nemohou být nevyhnutelné".

Sarkozy v EU patřil společně s Německem k zastáncům zpřísnění rozpočtové disciplíny. Hollande naopak v kampani upozorňoval, že je především třeba nastartovat hospodářský růst. Nechal se také slyšet, že bude požadovat změny paktu, resp. chce  ho doplnit o podporu růstu ekonomiky. Smlouva, k níž se jako jediné odmítly přidat Británie a ČR, nyní prochází ratifikací v jednotlivých zemích tzv. EU25.

Agentura Standard & Poor’s dnes uvedla, že výsledky francouzských prezidentských voleb nejsou důvodem k bezprostřední změně ratingu země. S&P však zároveň zopakovala, že odhaduje zhruba třetinovou pravděpodobnost snížení hodnocení francouzských závazků. Tato agentura v lednu letošního roku odebrala Francii elitní rating "AAA". Francouzská ekonomika téměř stagnuje a žádosti o dávky v nezaměstnanosti se vyšplhaly nejvýše za 12 let. Rostoucí zadlužení přitom zvyšuje zranitelnost země vůči finanční krizi, která obestřela evropský region v uplynulých dvou letech.

Šéf nejsilnější lidovecké frakce v Evropském parlamentu Joseph Daul věří, že Francie za Hollanda bude i nadále plnit závazky, které má vůči EU, a to včetně nedávno uzavřeného paktu rozpočtové disciplíny. Daul také doufá, že Hollande bude i nadále udržovat úzké partnerství s Německem ze Sarkozyho časů. Německá kancléřka Angela Merkelová už Hollanda pozvala, aby společně probrali unijní problémy a možnosti jejich řešení.

Hollande zdůraznil, že chce dál "budování Evropy dimenzi růstu, zaměstnanosti, prosperity, v krátkosti - budoucnosti". Současně řekl, že Francii čeká mnoho náročných problémů, jako je oživení produkce, snížení zadluženosti při zachování modelu sociálních služeb, ke kterým mají všichni přístup. "Končí 17 let vlády pravice v (prezidentském) Elysejském paláci," řekl mluvčí socialistů Benoît Hamon. Socialisté byli nicméně u moci v letech 1997 až 2002, kdy s pravicovým prezidentem Jacquesem Chirakem vládla socialistická vláda premiéra Lionela Jospina.  

 
François Hollande, který se stane prezidentem druhé největší ekonomiky EU, by měl nastoupit do úřadu nejpozději 15. května. Již dříve uvedl, že jeho první zahraniční cesta povede do Německa. Už dnes by měl telefonicky hovořit s kancléřkou Angelou Merkelovou, kterou chce přesvědčit o rozšíření evropského fiskálního paktu o opatření na podporu růstu. Po parlamentních volbách začátkem června se zúčastní prvního summitu EU v Bruselu.  

Francois Hollande, který byl již před prvním kolem voleb označován za favorita, veřejně slíbil, že v případě ovládnutí Elysejského paláce zvýší minimální mzdu. Ta je aktuálně na 1 398,4 EUR měsíčně, tedy asi 34 750 korun. Ekonomickou obec nepotěšil ani představený plán prezidentského kandidáta socialistů pro snižování zadlužování země. Očekává totiž dosažení vyrovnaného hospodaření země až v roce 2017, tedy až o rok později, než sliboval Nicolas Sakorzy. Investoři na konci minulého týdne reagovali odklonem od francouzských aktiv a ten pokračuje i dnes po oznámení definitivních výsledků voleb, když tamní akciový index CAC 40 dnes dopoledne ztrácel 1,5 procenta. Odpoledne benchmark pařížské burzy otočil směr a připisoval si zisk necelého procenta.
 
Šéf Evropské komise José Barroso podotkl, že francouzské volby byly důležité i pro zahraničí. "Máme jednoznačně jeden společný cíl: znovu nastartovat evropskou ekonomiku," podotkl Barroso. "Nicolas Sarkozy byl horoucím obráncem eura a s podporou unijních partnerů i architektem nového ekonomického vládnutí. Za tuto snahu mu chci vzdát hold," vzkázal také Barroso Sarkozymu. 

Podle amerického ekonoma Paula Krugmana zvyšuje zvolení Françoise Hollanda do čela země šance na přežití eura a evropského projektu. Jde totiž o konec osy Paříž-Berlín, která v Evropě prosazovala politiku rozpočtových škrtů. Tato strategie nikdy nefungovala, a je proto čas na ni zapomenout, napsal nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2008 v komentáři pro The New York Times.

Krugman je dlouhodobým kritikem utažené fiskální politiky a naopak zastáncem aktivní vládní podpory hospodářského růstu. Představa, že škrtání ve vládních výdajích nějak povzbudí důvěru spotřebitelů a firem, takže budou více utrácet, se podle něj v uplynulých dvou letech ukázala jako falešná. "Výdajové škrty v upadající ekonomii prostě úpadek jenom prohlubují," uvedl. 

Hollandovi stoupenci se shromáždili na pařížském náměstí Bastilly, která je svým významem ve francouzské revoluci symbolickým místem francouzské levice. Sedmapadesátiletý François Hollande se stává druhým socialistickým prezidentem od vzniku francouzské páté republiky v roce 1958 po Françoisu Mitterrandovi (1981-1995). Nicolas Sarkozy je druhým prezidentem, který prohrál po prvním funkčním období, po Valérym Giscardovi d'Estaing v roce 1981, a devátým evropským lídrem, který prohrál ve volbách od začátku krize. Musel čelit krizi, rostoucímu zadlužení, rekordní nezaměstnanosti, odlivu průmyslu do zahraničí a odporu řady Francouzů proti rozsáhlým rozpočtovým škrtům prosazovaným v rámci EU.

Nicolas Sarkozy krátce po skončení voleb uznal porážku. "Nesu za tuto prohru plnou odpovědnost," prohlásil. Podle AFP řekl vedoucím představitelům své politické strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), že ji nepovede do parlamentních voleb, které budou začátkem června. "Zůstaňte jednotní... parlamentní volby lze vyhrát. Dnešní výsledek je úctyhodný. Já tuto kampaň ale nepovedu," uvedl podle AFP Sarkozy.

Parlamentní volby budou 10. a 17. června. Pokud by v nich socialisté vyhráli, bylo by to poprvé od 80. let, kdy by měli prezidenta a současně byli vládní stranou.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, AP)


Čtěte více:

Sarkozy chce růst podporující ECB. Na její nezávislost nesahejte, zní z Německa
16.04.2012 13:37
Německo dnes podle očekávání odmítlo předvolební výzvu francouzského p...
Investoři dávají od Francie ruce pryč. Bojí se převzetí kormidla socialistou Hollandem
19.04.2012 17:13
První kolo francouzských prezidentských voleb proběhne již tuto neděli...
Francouzské volby: Hollande v 1. kole vítězem. Krajní pravice na vzestupu a slibuje konec Sarkozyho
23.04.2012 9:18
Předběžné výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb uka...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m