Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ústavní soud ponechal v platnosti zdanění fotovoltaiky

Ústavní soud ponechal v platnosti zdanění fotovoltaiky

16.05.2012 14:23, aktualizováno: 16.5. 15:32
Autor: ČTK

Aktualizováno

Zdanění fotovoltaiky zůstává v platnosti. Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení sporných paragrafů. Zdanění kritizovali solární investoři, kteří kvůli změnám zákonů přišli o značné zisky. Peníze chtějí od státu získat zpět, opakovaně kvůli tomu hrozili arbitrážemi a žalobami na ochranu investic. Podle dnešního nálezu zvolená forma zdanění neodporuje ústavním zásadám a nelze ji hodnotit bez ohledu na ekonomickou situaci státu. Soudci Ústavního soudu byli při rozhodování jednotní. 

"Žádné z těch ustanovení nemá protiústavní charakter. Zákonodárce sledoval jasný cíl, který je podpořený veřejným zájmem. Nikdo nemá právo na to, aby nedošlo ke změně zákona. Akorát změna nesmí být svévolná. V tomhle případě byli všichni soudci zajedno, že o svévoli nejde," řekla novinářům soudkyně zpravodajka Ivana Janů. 

Zákonodárci mají podle ÚS právo omezit státní podporu výroby energie ze slunečního záření, pokud se výrazně změní situace. Po solárním boomu k tomu prý měli relevantní důvody. Veřejný zájem na ceně energie převážil nad zájmy investorů a jejich očekáváním plynoucím z dřívějších podmínek. 

Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu zachovat v zdanění fotovoltaiky ohrozí zejména malé a střední podnikatele, kteří jsou již nyní vystaveni ekonomickým problémům. Uvedla to Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). Právníci dodávají, že riziko žalob a arbitráží proti státu od investorů není zažehnáno. Investoři by mohli argumentovat prodloužením návratnosti svých investic, říkají odborníci.

Soudci ÚS ale zdůraznili, že s ohledem na individuální rozměry každého případu nemohou vyloučit svůj zásah po eventuálních stížnostech investorů, pro něž má sporná právní úprava "rdousící efekt". "Dělali jsme abstraktní přezkum a nemáme před sebou konkrétní případ, to je trošku jiná situace," uvedla Janů. Naději na úspěch by teoreticky měli malovýrobci, kteří provoz elektráren financovali z bankovních úvěrů a jsou zatíženi platbou vysokých úroků, které nedokážou zvládnout. 

Soud vyšel zadluženým solárním investorům vstříc novým výkladem daňového řádu. Pokud jsou pro ně odvody výrazným problémem, měl by jim stát poskytnout odklad nebo rozložit úhrady na více splátek. Cílem je to, aby nemuseli solární byznys zcela opustit. "Ti (investoři) bez úvěru vydělávají slušně od samého začátku," zdůraznila Janů. 

Podle senátorského návrhu zasáhly sporné zákony do majetkových práv investorů a jejich práva na svobodu podnikání. Senátorům vadilo i to, že sněmovna změny přijala ve stavu legislativní nouze. Upozorňovali na zpětnou účinnost norem, která podle nich neodpovídá základním náležitostem demokratického a právního státu. Podle ÚS však v tomto případě jde o tzv. nepravou retroaktivitu, která je přípustná. Vyhlášení se nezúčastnil žádný ze senátorů ani jejich právní zástupce Jan Kalvoda. Minulý týden se zřekli veřejného jednání a nechali soud rozhodnout při uzavřeném zasedání pléna. 

Počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. Z tohoto důvodu hrozilo zdražení elektřiny o více než deset procent. Aby vláda zdražení zabránila, zavedla spornou sérii opatření. 

Nejvíce kritizované opatření je 26procentní odvod z výkupní ceny a 28procentní srážka ze zeleného bonusu, tedy v podstatě zdanění elektřiny ze slunečních elektráren. Novela také zpětně prohlásila bezplatné emisní povolenky pro provozovatele elektráren za dar, a tím je včlenila do režimu darovací daně. Třetím problémem je zrušení daňových prázdnin. Před přijetím napadené novely zákona o dani z příjmu byly příjmy z výroby energie z obnovitelných zdrojů osvobozeny od daní na pět let. Všechna tři opatření Ústavní soud přezkoumal, důvod k jejich zrušení nenašel. 

Provozovatelé elektráren tvrdí, že jim stát nečekanou změnou podmínek zmařil podnikání a snížil zisky. Mnozí své elektrárny raději prodali. Chtějí dosáhnout toho, aby jim stát jejich ztráty nahradil. 

Podle advokáta Tomáše Skoumala z advokátní kanceláře Baker & McKenzie se Ústavní soud nálezem pragmaticky postavil na stranu státu. "V důsledku jeho rozhodnutí lze očekávat, že provozovatelé solárních elektráren se nyní budou více soustředit na aktivní ochranu svých zájmů prostřednictvím žalob na ochranu investic," uvedl Skoumal ve vyjádření adresovaném médiím. 

Aliance pro energetickou soběstačnost nález kritizuje. "Zpětný zásah do stability právního prostředí, narušení garance návratnosti investic a rovnosti před zákonem může vybudovat nebezpečný precedent, který pak bude moci některá příští vláda zneužít u jakéhokoliv podnikatelského sektoru nebo finančního produktu pro občany. Bez ohledu na to, že rozhodnutí Ústavního soudu vzniklo v kontextu solární energetiky," uvedl předseda Aliance pro energetickou soběstačnost Pavel Šich. 

Stabilní prostředí by podle aliance zajistilo čisté energetice růst, jehož pomocí by se snížila závislost na fosilních palivech, zlepšilo ovzduší a výhledově snížila cena elektřiny. "Solární daň nás vede do energetického skanzenu," uvedl Martin Sedlák z aliance.


Váš názor
  • fotovoltaika
    16.05.2012 16:20

    tak ještě ty solární panely umět vyrobit tak at není potřeba energie z jaderek nebo uhelných elektráren a může mít pán pravdu, jenže vzhledem faktu , že zatím je fotovoltaika jen podvod a nikoliv čistá energetika (energie na výrobu a následnou likvidaci solárního panelu = energii solárním panelem vyrobené za jeho životnost v slunném, neprašném prostředí). Bez státních dotací by tento resosrt nikdy nevznikl. Zrušit dotace, těm co skutečně proud vyrábějí dát cenu stejnou jako mají větrné nebo vodní elektrárny se stejnou podmínkou tedy při přetížení nebo nedodání potřebného množství sankce a bude klid. Ušetřené dotace plně postačí na prohrané arbitráže, jenže když v tom figuruje nad 140 zákonodárců tak to nikdy nebude proveditelné:-(.
    chicko
  • Stabilní prostředí...
    16.05.2012 14:45

    ...s marží 1000%, jak o něm mluví ten soudruh v posledním odstavci, to by zlepšilo ovzduší každého šmelináře... Velký zisk = velký risk.
    Berounskej
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data