Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělská Bankia padá o 26 %. Klienti prý pořádají run na banku a představenstvo čeká „zemětřesení“

Španělská Bankia padá o 26 %. Klienti prý pořádají run na banku a představenstvo čeká „zemětřesení“

17.05.2012 13:02, aktualizováno: 17.5. 17:23

Aktualizováno

Necelý týden po zestátnění dosud nejvýznamnější španělské banky, Bankia, přišly další zprávy, které spustily výprodeje akcií tohoto bankovního domu, který drží 10 procent všech depozit tamního bankovního systému. Prvním zdrojem obav bylo včerejší odsunutí zveřejnění kompletních výsledků za první čtvrtletí letošního roku na neurčito. Vzniklé obavy z dalšího osudu banky, které včera titul srazily o 11 procent, dnes dále rozdmýchaly zprávy o změnách ve vedení banky a masivním výběru vkladů. 

Bankia včera namísto celkových výsledků za první tří měsíce letošního roku poskytla jen provizorní zprávu bez konkrétního vyčíslení čistého zisku a rezerv vytvořených na ztráty ze špatných úvěrů. Dnes navíc španělský deník ABC přišel se zprávou, že banku podle jeho zdrojů v brzké době opustí finanční ředitel Ildefonso Sanchez a šéf interního auditu Miguel Angel Soria. Důvodem je prý snaha nového předsedy představenstva Ignacia Goirigolzarri o odstranění vysokých představitelů banky zodpovědných za dosavadní řízení rizik Bankie.

List El Mundo navíc píše, že klienti tohoto finančního ústavu vybrali jen za poslední týden vklady za více než miliardu eur. Zástupci Bankie, španělské centrální banky i španělské vlády odmítli informace listu komentovat. List napsal, že o citelném odlivu vkladů včera informoval členy správní rady Bankie její nový předseda José Ignacio Goirigolzarri. El Mundo se odvolává na zápis ze schůzky, který prý viděl.

Za první čtvrtletí podle kvartálních dat vývoji vkladů zveřejněných Bankií v tomto týdnu byly vklady prakticky stabilní. To ale bylo ještě předtím, než Bankia začala plnit titulní stránky novin a začalo se hovořit o jejích problémech. Zdroj blízký Bankii ale dnes Reuters upozornil, že lidé začali peníze z banky vybírat ještě před samotným rozhodnutím o znárodnění. "Myslím, že to byl důvod, proč vláda rozhodla o znárodnění tak rychle," uvedl zdroj.

"Není pravda, že v tuto chvíli z Bankie odtékají vklady," reagoval na zprávu listu El Mundo náměstek ministerstva hospodářství Fernando Jiménez Latorre. Bankia samotná dnes v prohlášení pro média uvedla, že květnový odliv vkladů je "sezónní" a očekává stabilizaci v následujících dnech.

Tyto zprávy navíc přicházejí v době, kdy se stupňují obavy o španělský bankovní sektor, a pouhý týden poté, co JPMorgan (35,46 USD, -2,15%) kvůli špatnému řízení rizik oznámil ztrátu minimálně ve výši dvou miliard dolarů. Výsledkem je dnešní polední propad akcie Bankie v Madridu až o 26 procent na 1,171 EUR, který tamního regulátora donutil přesunout titul do aukčního režimu, který se využívá v případě zvláště významného převisu nabídky, či poptávky na jednom titulu.

Následně se na trhu ještě objevila zpráva agentury Bloomberg, že podle dvou informovaných zdrojů Bankia plánuje prodej a následný zpětný pronájem několika nemovitostí v hodnotě 400 milionů eur, které vlastní a užívá. Tento „trik“ se již dříve využíval v bankovním sektoru pro akutní zvýšení momentální úrovně kapitálu na úkor dlouhodobého růstu nákladů.

Vývoj akcií Bankia za poslední měsíc

2_bankia


Bankia vznikla v roce 2010 spojením sedmi spořitelen, které měly problémy se svou další existencí. Nyní vlastní více než deset procent vkladů v zemi. Má však rovněž vysoké napojení na rizikový realitní majetek. Před týdnem banky s ohledem na její strategickou významnost převzala španělská vláda.

Loni v červenci banka uskutečnila primární nabídku akcií, nepodařilo se jí však přilákat poptávku institucionálních investorů. Využila proto veřejnou kampaň a prodala akcie prostřednictvím svých 3250 poboček desítkám tisíc individuálních investorů za cenu 3,75 eura za akcii. Dnes dopoledne cena akcií činila zhruba 1,3 EUR. Ostatní velké španělské banky od loňského léta oslabily zhruba o 30 procent.

Skupina akcionářů banky Bankia tento týden uvedla, že zvažuje možnost právních kroků vůči státem kontrolované bance Bankia, která je čtvrtou největší bankou ve Španělsku, kvůli možnému poškození investorů.

Investoři v poslední době spekulují, že Španělsko se může dostat do situace, kdy nebude mít jinou možnost, než požádat o mezinárodní finanční pomoc, jako to v posledních dvou letech učinily už tři členské země eurozóny. Investory k těmto úvahám vede hlavně nejistota kolem nákladů na reformu španělského bankovního systému. Výnos 10letého dluhopisu Španělska se včera opět přiblížil psychologické hranici 7 procent (více ZDE). Rozdíl výnosů mězi španělským a německým 10letým státním dluhopisem dnes roste o 10 bps na 493 bps.

Zdroje agentury Bloomberg následně přišly se zprávou, že Moody's má přichystaný downgrade ratingu španělského bankovního sektoru. K snížení hodnocení tamních bank má prý dojít ještě dnes.

(Zdroj: BBC, Reuters, ABC, Bloomberg, El Mundo, ČTK)


Čtěte více:

Španělská Bankia požádala stát o pomoc, bez odpisu půjček by nepřežila
10.05.2012 10:47
Španělská bankovní skupina BFA, která vlastní finanční ústav Bankia, p...
Španělská vláda se děsí realitních úvěrů. Banky musejí doplnit 30 mld. eur rezerv, ona přidá polovinu
11.05.2012 15:21
Vláda krizí zmítaného Španělska představila reformu bankovního sektoru...
Moody’s: Španělským bankám tikají další nálože – hypotéky a úvěry MSP a spotřebitelům
14.05.2012 13:59
Ve španělském bankovním sektoru i po vytvoření rezerv v rozsahu kolem ...

Váš názor
  • Alfa a omega
    17.05.2012 14:28

    současného marazmu spočívá v této větě: "Bankia vznikla v roce 2010 spojením sedmi spořitelen, které měly problémy se svou další existencí". ... Saturninův strýc měl podobnou utkvělou předtavu, že totiž, smíchá-li různé přísady (v podstatě kdejaké bezcenné svinstvo), vznikne z toho zázračný čistící prostředek - prostě skvost!
    Pedro
  •  
    17.05.2012 14:14

    že by už přicházeli ta jobovky na stažení trhů
    Deny:-)
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data