Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dell (-17 %) nejníže od září 2010, HP razantně propouští. Sektor se trápí, zatápí Apple

Dell (-17 %) nejníže od září 2010, HP razantně propouští. Sektor se trápí, zatápí Apple

24.05.2012 13:20, aktualizováno: 24.5. 17:18
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Na nejnižší hodnoty za posledních 21 měsíců propadly ve včerejším americkém obchodování akcie společnosti Dell poté, co ta k úterním výsledkům za 1Q za očekáváním přidala jen velmi slabý výhled pro druhé čtvrtletí. Akcie v řádném obchodování propadly o 17 procent na 12,49 USD/akcie. Jejich intradenní propad je nejprudší od listopadu roku 2000, technologické bubliny. Akcie, které jsou od počátku roku 2012 níže o 14 %, se staly nejhorším titulem indexu S&P 500. Dnes v řádném obchodování titul posiluje o 0,8 % na 12,6 USD.

Proč? Dell oznámil, že pro 2Q12 očekává tržby v rozmezí 14,7 až 15,0 miliardy dolarů při očekávání trhu 15,4 mld. USD. Spolu se zaostáním 1Q výsledků i tržeb se investoři bojí, že Dell, který se pokouší změnit svoji strategii, ztrácí dech i svou budoucnost. Prezident společnosti Steve Felice uvedl, že prodejní tým akcentoval prodej individuálních produktů namísto snahy o prodej balíčků produktů Dell, o kombinaci prodeje software a hadrware. Prodejci se dle něj musí přesunout k prodeji komplementů. Pravdou ale také je, že Dellu zatápí konkurence Apple, naopak obavy směrem k Microsoftu budí neochota firem přejít na jeho nový operační systém později v letošním roce.

Vývoj akcií Dell za poslední tři obchodní dny (USD/akcie):
0001

„Z mých přímých jednání s klíčovými zákazníky vyplývá, že ti odkládají své investice. Prodeje PC klesnou kvůli tomu, že většina firem neplánuje přejít na Windows 8, která mají být uvedena později v letošním roce. Zůstávají u Windows 7,“ uvedl Felice. Z prodejů notebooků Dell zase stále více ukrajují iPhony a iPady.

Čistý zisk v 1Q Dellu dosáhl 635 milionů dolarů či 36 centů na akcii po 945 mil. USD či 49c/akcie před rokem. Tržby klesly o 4 % na 14,4 mld. USD při očekávání 14,9 mld. USD. Gartner odhaduje, že Dell v prvním čtvrtletí postupně ztrácel podíl na trhu globálních prodejů PC a vývoj pokračuje i ve 2Q.

Vývoj na akciích Dell dopadl také na Microsoft a konkurenta Hewlett-Packard. HP dle dat Gartner zůstala v 1Q lídrem trhu se 17,2% podílem. Za druhým Dell je ale už společnost Apple, pětici doplňuje dravá asijská konkurence Lenovo a Asustek Computer. „Dodávky PC v dubnu dále zpomalily, zákazníci vyčkávají do potvrzení výhody Windows 8,“ míní Morgan Stanley. Jeho první verze je očekávána ve 4Q12, přechod firem na něj ale dle indikací šéfa Dell nebude rychlý. Pro doplnění, na odložení nákupů zákazníky si „stěžovalo“ také Cisco Systems, jehož akcie včera ztratily přes procento, v květnu ale 18 %.

Vývoj akcií Microsoft od počátku roku (USD/akcie):
0003

Také konkurent Hewlett-Packard, největší světový výrobce počítačů, má nemalé potíže se svou budoucností. HP plánuje propustit v příštích zhruba dvou letech nejspíše 27 tisíc lidí, nejvýše až 30 tisíc lidí, což je 8 a více procent celkových zaměstnanců. Firma si od toho slibuje obnovení svého růstu a úsporu až 3,5 miliardy dolarů ročně. Zisk HP za 2Q12 klesl o 31 procent a tržby o tři procenta, výsledky ale byly lepší, než se čekalo.

Vývoj akcií Hewlett-Packard od počátku roku (USD/akcie):
0002

Propouštění se odehraje převážnou většinou formou předčasných odchodů do důchodu a od roku 2014, kdy by měl být plán dokončen, bude firmě přinášet tři až 3,5 miliardy dolarů na úsporách. "Je to absolutně nezbytné pro dlouhodobé zdraví této firmy," uvedla ke středeční zprávě generální ředitelka HP Meg Whitmanová. Čistý zisk za poslední čtvrtletí klesl na 1,6 miliardy dolarů ze 2,3 mld. USD před rokem. Tržby klesly na 30,7 mld. USD.

Zpráva HP přišla až po uzavření řádného amerického obchodování. Akcie HP tak nejprve pod tlakem vývoje na Dell klesly o 4,6 % na 20,78 USD, když v rámci obchodování padly až na 7leté dno 2057 USD/akcie. V aftemarketu ale v reakci na nákladové zeštíhlení stouply o 11 procent.

Whitmanová, která do čela HP nastoupila loni v září, aby nastolila obrat v nepříznivém trendu, má v plánu využít úspor ke zvýšení výdajů na výzkum a vývoj, zejména v divizi tiskáren a osobních počítačů. Ještě v tomto roce chce firma uvést na trh své nové počítačové tablety, určené jak běžným zákazníkům, tak firmám. Bude to už druhý pokus HP o vstup na lukrativní trh tabletů poté, co firma loni zrušila výrobu produktu TouchPad jen sedm týdnů od jeho uvedení na trh.

Dell je na trhu PC uvězněn mezi nízkonákladovými prodejci Lenovo či Acer a ztrácí proti rostoucímu podílu Apple. Finanční ředitel Brian Gladden jasně uvedl, že „konkurence je výzvou“ a „musíme si vést lépe“. Zatímco HP se snaží expandovat do tabletů, Dell vsází na data storage, bezpečnost či síťové technologie, vše segmenty s vyšší přidanou hodnotou, než je prodej PC. Podle Feliceho Dell také najal nové prodejce, kteří mají zlepšit prodeje korporátní klientele.

(Zdroj: Dell, Bloomberg, DJ, Yahoo, WSJ, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data