Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rubl se po intervenci nařízené Medveděvem stabilizoval u tříletého minima. Levná měna pomůže ropným těžařům

Rubl se po intervenci nařízené Medveděvem stabilizoval u tříletého minima. Levná měna pomůže ropným těžařům

04.06.2012 12:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský premiér Dmitrij Medveděv o víkendu nařídil šéfovi centrální banky Sergeji Ignatěvovi zesílit intervence na měnovém trhu ve snaze zastavit dramatické oslabování rublu. Ten se během páteční seance vůči koši eura a dolaru propadl na tříleté minimum. Ze čtvrtečních 33,48 rublů za dolar se v pátek měna sesunula ke 34 rublům za dolar, než ji intervence centrální banky vrátily na 33,73 rublu za dolar, kde se obchoduje i dnes. Za květen vůči koši ruská měna odepsala 14 % hodnoty.

Hlavně kvůli setrvalému poklesu cen ropy, hlavního ruského vývozního artiklu, ale i dluhové krizi eurozóny a zpomalující Číně se ruská měna v posledních dnech dostala pod největší tlak od finanční krize z let 2008-2009. Tehdy centrální banka na zmírněné, postupné vyklesávání rublu v průběhu několika měsíců vynaložila přes 100 mld. USD.

Cena ropného koše kartelu OPEC dnes klesla pod úroveň 100 USD/barel a končí tak předchozí sérii růstů. Severomořský Brent v pátek poprvé od loňského října propadl pod hranici 100 USD za barel.

Podle analytiků pokles rublu vůči dolaru minulý týden zhoršila vysoká domácí poptávka, ke které by mohly přispívat přípravy ruské ropné firmy Rosněfť na plánovaný zpětný odkup akcií. Rosněfť ve středu oznámila, že plánuje od minoritních akcionářů koupit akcie za 2 mld. USD. "U rublu došlo k obrovskému pohybu, který byl výsledkem nákupu dolarů jednou ruskou bankou - nevíme proč, ale myslíme si, že to bylo spojené se zpětným odkupem akcií Rosněfti," uvedl jeden z obchodníků západní banky. Podle dalších obchodníků za nákupy stála Gazprombank.

Šéf centrální banky Ignatěv vidí hlavní příčinu poklesu rublu v neschopnosti politiků EU vypracovat jasný program na překonání dluhové krize. "To, co se nyní děje, má jednu příčinu, a tou je situace v Evropě," uvedl. Dodal, že vlivem situace v EU trhy čekají změny k horšímu, což se odráží i na poklesu cen ropy a na slábnutí rublu. "Pokud cena ropy bude dále klesat, je možné, že kurz rublu bude dále slábnout," upozornil.

Centrální banka již třetím rokem udržuje plovoucí kurz rublů vůči koši složenému z dolaru (55%) a eura (45 %) v rozmezí od 32,15 až po 38,15. V pátek se rubl přiblížil k metě 37,30, čímž začal testovat horní hranici pásma. Rozsah páteční intervence podle Ignatěva činil 200 mil. USD. Banka prý bude nyní na měnovém trhu zasahovat „mnohem aktivněji“.

Ruská ekonomika nyní roste slušným tempem kolem 4 % ročně a v porovnání s eurozónou stát operuje s velmi nízkým rozpočtovým schodkem. Investorům však dělá starosti nedostatek náznaků, že by země od letošních voleb směřovala k politickým a ekonomickým reformám. Rusko je tak stále více než v minulosti závislé na vývoji cen ropy. "Myslím, že obecně panuje pocit zklamání z voleb, nového kabinetu a nedostatku významných změn, ať už jde o osobnosti nebo obecněji o politiku," prohlásil ekonom RBS Timothy Ash. Za první tři měsíce roku ze země odteklo 35 mld. USD. Vloni čistý únik kapitálu dosáhl 85 mld. USD.

Podle expertů za situaci nese částečně odpovědnost i sama centrální banka, která v minulosti reagovala na poklesy rublu živěji. "Rubl neslábne kvůli nějaké panice, ale výlučně kvůli nepřítomnosti centrální banky na trhu," uvedl analytik Vladimir Tichomirov. Ivan Čakarov si klid centrální banky objasňuje tím, že prudké změny kurzu už nepředstavují pro Rusy známku začátku krize a rubl se stále nachází v rámci vymezeného koridoru. V směnárnách, kde kurz klesl až k 34,25 rublům za dolar, poptávka bylo v pátek živěji než obvykle. V některých případech museli být klienti odmítáni s tím, že dolarové rezervy jsou vyprodány. Ale směnárníci ve velkých bankách přičítají zvýšený zájem spíše blížící se sezóně dovolených.

Mnoho Rusů má v živé paměti státní bankrot a totální znehodnocení rublu z roku 1998, kdy přes noc obyvatelstvo přišlo o většinu úspor. „Devalvace z 90. let vyděsila lidi natolik, že pokaždé, když slyšíme o oslabování rublu, všeho necháme a běžíme pro své peníze,“ prohlásil v pátek šéf největší ruské banky Sberbank German Gref. Podle něj je tento reflex hluboce zakořeněn a je třeba se proti němu obrnit.

Propadající se burzovní indexy a měnové kurzy jsou pro jedny špatnou zprávou, avšak jiným skýtají výhody. „Kombinace extrémně slabé domácí měny a relativně solidních cen ropy, pokud bude přetrvávat, výrazně pomůže ziskovosti ruských ropných společností,“ napsala banka VTB v páteční zprávě pro investory. Ruští naftaři si podle VTB užívají nejpříznivějších makroekonomických podmínek v historii.

(Zdroje: Moscow Times, WSJ, ČTK)


Váš názor
  • 34 : 1
    04.06.2012 17:10

    tak tenhle pomer tak asi odpovida realite jaka existuje mezi meerikou a ruskem.
    lenka
Aktuální komentáře
29.04.2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:04Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y