Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf řeckého hedgefondu: Éra drachmy je zpět. Privátní sektor mizí, domácnosti ztratily půlku příjmů, energetiky bankrotují. Jak se chránit jako investor?

Šéf řeckého hedgefondu: Éra drachmy je zpět. Privátní sektor mizí, domácnosti ztratily půlku příjmů, energetiky bankrotují. Jak se chránit jako investor?

13.06.2012 18:03
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

To, před čím varujete a čeho se bojíte už zpátky máme. Řecko si užívá časy staré dobré drachmy, říká v rozhovoru pro Bloomberg šéf řeckého hedgeového fondu a autor knihy s volně přeložitelným názvem „Ohavný řecký dluh“ Jason Manolopoulos.

O víkendu Řecko čekají nové parlamentní volby. S téměř jistotou z nich jako lídr vzejde buď šéf Nové demokracie Antonis Samaras, nebo šéf ultralevicové SYRIZA Alexis Tsipras. Samaras varuje před dopady případného odchodu Řecka z eurozóny: propad příjmů, bankovních depozit, nemovitostí nejméně o polovinu hodnoty během dní, růst cen potravin. „Ale vždyť to už máme,“ kontruje Manolopoulos. „Řecko už se z části vrátilo k časům drachmy. Soukromý sektor totiž již prošel nemalou devalvací. Mzdy a platy jsou dole o průměrných 35 procent, daně vzrostly, takže disponibilní příjmy klesly o 50 a více procent. Pronájmy jsou dole o 35 až 40 procent na průměru,“ vyjmenovává Manolopoulos.

Jason Manolopoulos pracuje pro Domeus Capital Group, kde zodpovídá za emerging markets. Ve své knize varuje, že Řecku před vstupem do eurozóny v zásadě chyběl byznys a podnikatelský sektor jako takový a země se k tomu postupně vrací. „Zatímco soukromý sektor se propadá zpět do toho, čemu říkám pásmo drachmy, veřejný nikoli. Celkové výdaje rostou, takže je jasné, kdo utrácí. O jakých úsporách se tedy bavíme, když v sektoru mzdy a výdaje na penze v klidu dál rostou,“ poznamenává Manolopoulos na adresu centrální úrovně. Lidi živené veřejným sektorem podle něj kruté časy teprve čekají, říká na adresu penzistů či státních zaměstnanců.

Neděle přinese verdikt, zda se Řecko vydává směrem s nebo proti Evropě, je bontonem trhů. Je to tak? „Většina průzkumů hovoří o vítězství Syrizy a to s komfortním náskokem. Na stole je tedy zřejmě sestavování kabinetu lídrem Alexisem Tsiprasem. Kartou Nové demokracie a Pasoku je „hlasujte pro nás, nebo pro katastrofu“. Jenže toho už jsou lidé přesyceni a neslyší na to. Syriza je hbitá v politické kampani, ale nezkušená, nebo chceme-li – neokovaná - ve všem ostatním,“ říká Manolopoulos. Co tedy čeká po volbách? „Po vítězství Syrizy čekají Řecko a svět dva měsíce hry kočky s myší mezi Řeckem a Trojkou. Evropská unie otestuje, jak vážně Tsipras míní své předvolební sliby. Dle mého názoru padnou, není Che Guevara. A pokud bude hrát skutečně tvrdou kartu, EU vyvine enormní tlak na vytvoření jiné koaliční vlády,“ říká Manolopoulos. Pokud povolební jednání selžou, je podle něj zřejmý projednaný, tedy řízený odchod Řecka z eurozóny v první polovině roku 2013. „To je můj základní scénář,“ říká. Své očekávání vysvětluje tím, že obě strany, tedy Řecko a Evropská unie, velmi dobře dnes vědí, že toto partnerství nemůže a nebude dlouhodobě fungovat.

Řecko má podle něj plné zuby současných úspor dopadajících jen na obyvatele, ale ne dovnitř vládního sektoru, dost područí EU a MMF. Vykazovaná nezaměstnanost na 22 procentech je podle něj reálně někde nad 25 procenty. „Řecký systém se nereformoval a nezměnil. Je dále neférový,“ říká.

Ve své knize Manolopoulos popisuje řecký systém jako kleptokracii. Vidí s tlakem krize nějakou změnu? „Nějaký posun je znatelný, mnoho podnikatelů začalo být zatýkáno a vsázeno do vězení za neplacení daně z přidané hodnoty. Je to ale hon na čarodějnice, zatýkání jsou ti bez kontaktů nebo naopak se špatnými kontakty a jako odstrašující příklady některé celebrity. Dokud ale nezavládne férovost, není možné vybudovat občanskou společnost. To nejlepší, co můžete udělat pro sebe i pro svou rodinu je hrát podle pravidel,“ říká Manolopoulos a opakuje slova šéfky MMF Lagardeové, která bez servítek nedávno řekla, že nejlepší co Řekové pro sebe mohou udělat, je začít platit daně. Šéf vymahačů daní ji pak podpořil slovy, že kdyby se podařilo vyřešit jen polovinu toho, co Řekové ročně nezaplatí, současné problémy by země neměla. 

„Vezměte si jednoduchý příklad. Vy a někdo druhý budete mít vedle sebe taverny nebo třeba stánek se souvlaki. Vy DPH platíte, on ne. On tak může mít ceny nižší o 10 až 15 procent, může si dovolit větší porce, jeho stánek překypuje turisty. Váš zeje prázdnotou a zbankrotujete. Berme to pěkně takto odspodu,“ říká Manolopoulos.

Pro část lidí v systému podle něj nastává situace, že před svým koncem daně platit nejsou schopni. To se podle něj šíří do neplacení za služby, dodávky elektřiny nebo vody. Manolopoulos varuje v současné situaci Řecka před kolapsem v těchto odvětvích.

Potvrzuje to realita v energetickém sektoru? Ano, potvrzuje. Řecký regulátor a energetika PPC se sešly na plánem nouzového úvěru v rozsahu 300 milionů eur. PPC potřebuje platit za dodávky plynu ruskému Gazpromu, tureckému Botasu či italské Eni. Podle Standard & Poor’s neplacené účty v sektoru vylétly meziročně o více jak polovinu. Největší energetika v zemi PPC je na pokraji bankrotu, varovala S&P 7. června. Vedle neschopnosti platit účty stojí také neochota, v Řecku jsou totiž na pořadu vesměs každého dne krátkodobé výpadky dodávek. Problém potvrzuje sama PPC, když říká, že dobře zásobeny jsou uhelné elektrárny a rezervoáry vodních elektráren. „PPC vyčerpala svou likviditu, rostou jí nedoplatky a ona sama dluží. V brzké době zřejmě nedostojí svým dluhopisům,“ uvedla S&P , když jí srazila rating jeden stupeň nad junk. Dovoz ropy je zdrojem poloviny energií pro dopravu a elektřinu. U té jde pro Řecko naštěstí většina z domácí těžby uhlí, ale pětina z dovozu plynu.

Čísla dokládají, že řecká ekonomika balancuje na hraně. Alexis Tsipras dnes opět pustil do světa, že Evropská unie nenechá Řecko padnout ani v případě vítězství Syrizy a změny dosavadních dohod. Země dle něj nepřijde o dosavadní finanční pomoc, dohody s Trojkou musí nahradit plán ekonomické obnovy a růstu země. Co když názor EU bude jiný? Investoři si podle Manolopoulose musejí vytvořit vlastní sázku pro případ odchodu Řecka z eurozóny či jejího rozpadu. „Základem je držení většího podílu v hotovosti,“ říká Manolopoulos a v posvěcuje tím řecké výběry eur z bank. „Za reálný považuji o odchod Německa z eurozóny, například. Představa nákupu německých bundů na nula procentech je fantastická, stejně jako takový obchod,“ představuje si Manolopoulos.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Capital, PPC, Kathimerini, Greekreporter)


Čtěte více:

Lagardeová (MMF): Řekové ať začnou platit daně, víc mě tíží děti v Africe. Koalice ND a PASOK dle průzkumů drží většinu
28.05.2012 9:42
Dusno na diplomatické scéně vyvolala o víkendu šéfka Mezinárodního měn...
S&P: Brzký odchod Řecka z eurozóny vidíme teď minimálně jedna ku třem
05.06.2012 8:19
Pravděpodobnost, že Řecko v nadcházejících měsících odejde z eurozóny,...
Řecká nezaměstnanost stoupá k 22 %, politickou scénu zasáhly fyzické konflikty
07.06.2012 13:08
Míra nezaměstnanosti v Řecku stoupla v březnu na rekordních 21,9 proc...
Šéfvymahač daní: Řekové ročně nepřiznají 45 mld. eur, polovina by smazala současné problémy. Tlačí EK na zavření části bank?
08.06.2012 9:48
Řekové ročně nepřiznají na daních až 45 miliard eur, což přestavuje a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.