Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rafinerie, včetně Unipetrolu, vstoupily do cenové války se státem, vadí jim poplatky za dopravu

Rafinerie, včetně Unipetrolu, vstoupily do cenové války se státem, vadí jim poplatky za dopravu

14.06.2012 10:50, aktualizováno: 14.6. 17:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vlastníci České rafinerské – společnosti Unipetrol (170,5 CZK, 0,00%), Shell (25,5 EUR, -1,32%) a ENI – se nedokážou dohodnout s provozovatelem ropovodu, státem ovládanou společností MERO, na novém kontraktu na přepravu ropy, která po 15 letech končí. Jablkem sváru se staly ceny. Podle informací dnešních Hospodářských novin rafinerie tvrdě tlačí na zlevnění příliš drahého tarifu, což MERO se stejnou vehemencí odmítá.

MERO si podle informací HN účtuje za přepravu v ropovodech Družba a IKL z německého Ingolstadtu sumu, která je nad průměrem podobných poplatků v Evropě. A na tom nechce nic měnit. Rafinerie přitom nemají jinou alternativu a loni zaplatily za dopravu své klíčové suroviny do České republiky víc než miliardu korun.

Dle původní smlouvy z roku 1996 mají vyšší poplatky za dopravu zčásti kompenzovat náklady na stavbu ropovodu IKL, který se stal rezervou pro případ nejistých dodávek ruské ropy z Východu ropovodem Družba. V tehdejší době měli vlastníci České rafinerské – tehdy čítající navíc i společnost ConocoPhillips (54,1 USD, -1,11%) – na zprovoznění IKL sami zájem.

Dnes ale společnosti při vyjednávání s provozovatelem ropovodu tvrdí, že k navyšování základních tarifů není důvod. Česká rafinerská proto 15letou smlouvu z roku 1996 vypověděla již s předstihem, v roce 2009.

Výší poplatků podle HN netrpí sama Česká rafinerská, jelikož od svých vlastníků dostává stabilní poplatky za zpracované tuny ropy. Sama společnost nechce důvody vypovězení smlouvy komentovat, ale jsou zřejmě na straně akcionářů, včetně koncernu Unipetrol. Ti totiž sami ropu nakupují a s produkty pak obchodují. 
 
„Unipetrol se snaží využít všech možných cest vedoucích k snížení svých nákladů, jelikož společnost bojuje s kombinací relativně vysokých cen ropy a slabé domácí poptávky po pohonných hmotách, což vedlo k sérii kvartálních ztrát společnosti v rafinačním segmentu. Navíc je v posledních měsících společnost více odkázána právě na dražší cestu IKL, poté co se objevily problémy s dodávkami z Ruska. “ zhodnotil situaci Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance. 

Průběh jednání bedlivě sleduje i ministerstvo financí, které by v případě snížení cen za přepravu ropy mohlo přijít o značnou část příspěvku do státního rozpočtu od společnosti MERO. Příjmy z těchto poplatků totiž tvoří až dvě třetiny celkových tržeb. Do doby, než se MERO a vlastníci České rafinerské dohodnou, bude platit stávající, tedy pro stát výhodná smlouva.

Čeští a ruští obchodníci se nyní dohadují o cenách ropy pro Česko a výpadek Družby je tak nahrazován západním ropovodem IKL. Hlavní dovozce Unipetrol má nasmlouvanou většinu požadovaného množství ropy na červen. Snaží se však na nových cenách dohodnout, protože doprava ropy Družbou je pro Unipetrol preferované řešení.

Obchodní rada Ruska v ČR Alexander Turov na setkání s novináři minulý týden uvedl, že by se situace mohla vyřešit v řádu několika týdnů. Upozornil, že ceny ropy na světových trzích nyní prudce klesají a obchodníci budou mít zájem nakupovat. "Jde však o komerční jednání, do kterých nemůžeme zasahovat," dodal.

Loni Družbou přiteklo zhruba 57 procent dovážené ropy, v předchozích letech to bylo často kolem 70 procent. Každoročně naopak rostou dodávky ropovodem IKL z Ingolstadtu, letos by poprvé mohl tvořit většinu importu. Podle odborníků má IKL kapacitu, která dodávky ropovodem Družba plně nahradí.

(Zdroj: HN, ČTK, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
11:49Ekonomika EU vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta, inflace v eurozóně v dubnu stagnovala
11:43Partners HoldCo, a.s.: Výroční zpráva 2023
11:42Direct Financing s.r.o.: Výroční zpráva za rok 2023
11:12Evropská ekonomika se zvedá, ale investory zajímají jiná témata  
11:09Čtvrtletní tržby automobilky Stellantis klesly o 12 procent, zaostaly za odhady
10:57Německá ekonomika po poklesu opět roste, v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta
10:13Adidas je zpět v zisku, za první čtvrtletí vydělal 170 milionů eur
9:48ČEZ, a.s.: Vnitřní informace
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board