Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Boj o bankovní bonusy v Evropě vrcholí, regulátoři rozhodují o stropu

Boj o bankovní bonusy v Evropě vrcholí, regulátoři rozhodují o stropu

14.06.2012 13:28

Výši bonusů, jež banky v Evropě vyplácejí svým vrcholným manažerům, může brzy významně srazit zákon, který prosazují evropští političtí lídři pod tlakem rozhořčené veřejnosti. O jeho podobě začali včera jednat evropští představitelé. Mnoho bankéřů a lobbistů si začíná připouštět, že svůj boj za co nejmenší regulaci nadstandardních příjmů zřejmě prohrají, píše Financial Times.

Nesouhlas veřejnosti s výší odměn bankéřů v době masivních úspor a utahování opasků, který byl naposledy vystupňován zprávou o chystané injekci 100 miliard eur do španělského bankovního sektoru, přiměl Evropský parlament zapracovat návrh na snížení bonusů vyplácených v evropském bankovním sektoru do zákona o pravidlech pro finanční instituce s neobvyklou rychlostí. Předpis v jeho současné podobě by se měl týkat kdekoli ve světě působícího vedoucího personálu bank se sídlem v Evropské unii stejně jako evropských zaměstnanců působících v amerických nebo asijských bankách. Zákon chce přitom regulovat veškeré formy bonusů, včetně dlouhodobých motivačních programů pro nejvyšší manažery i tradery.

Limit pro výši ročního bonusu by měl být omezen poměrem až 1:1 k ročnímu platu, ačkoli cílem některých lobbistů bylo dosáhnout minimálně na dvojnásobek platu. „Mnoha bankám začíná docházet, že hra je u konce a s nastaveným poměrem již nic nezmůžeme,“ komentuje pravděpodobný neúspěch bankéřů vymoci si lepší podmínky odměn jeden z lobbistů. Evropský parlament musí ještě pro znění zákona získat podporu u členských zemí EU, jeho nezvykle silná vyjednávací pozice dává ale velkou šanci, že zákon v této podobě projde. Ohledně regulace bankovních bonusů existuje spolehlivý konsensus napříč politickým spektrem a známky odporu z evropských zemí jsou spíše vlažné.

Kritici legislativy nicméně tvrdí, že banky si najdou cesty, jak omezení obejí, ať už v podobě navýšení fixních platů, což již probíhá, nebo jiných metod v odměňování svých zaměstnanců spočívajících ve změně formulací mimo dosah pravidel. Jak potutelně poznamenal jeden z lobbistů – ne vše přece musí mít hned nálepku bonus.

Proti výraznému krácení bonusů půjdou s ohledem na význam politických dohod ministři členských zemí jen těžko. Jedním z důvodů mohou být logické obavy, že vzdor v tomto konkrétním tématu by ohrozil těžko vybojované kompromisy v jiných oblastech, především co se pravidel pro bankovní kapitál týče. Evropský orgán pro bankovní dohled (EBA) ve svém hodnocení výší bonusů v jednotlivých zemích, v němž nejmenoval konkrétní banky ani země, uvedla, že v jedné z evropských zemí (podle FT se jedná o Velkou Británii) dosahují maximální bankovní bonusy v průměru 9,4násobku fixního platu. „Tato krize, která ještě není u konce, ukázala rizika a problémy spojené s nepřiměřenými bonusy ve finančním sektoru. To není ospravedlnitelné…,“ nechal se slyšet Michel Barnier, komisař EU pro vnitřní trh.

Ačkoli je Británie odpůrcem přísných pravidel pro výši bonusů, s ohledem na náladu veřejnosti si banky z londýnské City začínají uvědomovat svou omezenou moc v tomto ohledu a dle rady tamního ministerstva financí jim zřejmě nezbyde, než před novým zákonem „sklonit hlavu“. Evropští poslanci, komisaři a zástupci Evropské rady pokračují v jednání o nových pravidlech pro finanční instituce i dnes, očekává se, že konečná legislativa bude na stole do konce léta a výše bonusů bude bezpochyby jedním z hlavních klíčů k dosažení konsensu.

(Zdroj: FT, MarketWatch)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
21.05.2024
9:56PwC: Odvětví s vysokým podílem umělé inteligence vykazují nárůst produktivity
9:07Rozbřesk: Česká koruna na pozitivní vlně, jaké impulsy ji mohou posunout dál?
8:55Dividenda ČEZ, budoucnost českých sazeb a nová cílovka na Komerční banku od JP Morgan  
6:37FX Strategie: Férové nastavení očekávání pro ECB a Fed by nemělo dát eurodolaru moc prostoru, koruna v silné ofenzivě  
20.05.2024
19:01Relativita monetární restrikce
17:26Vedení ČEZ navrhlo dividendu 52 korun na akcii, 80 procent loňského očištěného zisku. Valná hromada rozhodne 24. června
17:26Pozitivní obchodování při čekání na výsledky Nvidie, ČEZ oznámil návrh dividendy  
16:53ČEZ, a.s.: Návrh dividendy společnosti ČEZ: 52 Kč na akcii, valná hromada se uskuteční 24.6.2024
15:45Investiční strategie: Nejjednodušší akciová strategie na světě
15:24Google investuje ve Finsku miliardu eur, aby podpořil umělou inteligenci
14:41Konglomeráty jsou věcí minulosti, lepší jsou jasně zaměřené firmy
13:28Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v v Praze již DNES
12:40Týdenní výhled: Hlavním bodem kalendáře je Nvidia, výhled pro sazby posiluje odolnost trhu  
11:30Makro ustoupí poslednímu z velkých techů. Týden začíná mírně pozitivně  
11:04SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na Valnou hromadu emitenta
10:04Cena zlata je na rekordu, dostala se těsně pod 2450 dolarů za troyskou unci
9:26Aerolinky Ryanair mají rekordní zisk, celoročně jej zvýšily o 34 procent
9:23Rozbřesk: Potraviny výrazně zdražily a koruna hledá stabilitu
8:54Většina Čechů pro sektorovou daň? Dle ministra Stanjury o tématu koalice vede debatu, on ji nenavrhne
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, většina Čechů by byla pro sektorovou daň  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba