Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Levná Nokia by mohla vzbudit akviziční choutky konkurence. Firmu bude možná nucen převzít Microsoft

Levná Nokia by mohla vzbudit akviziční choutky konkurence. Firmu bude možná nucen převzít Microsoft

18.06.2012 14:41
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Propad cen akcií společnosti Nokia, které se nyní prodávají nejlevněji za posledních 16 let, činí z kdysi dominantního výrobce mobilních telefonů potenciální cíl k převzetí, obzvlášť pro ty, kteří věří, že se společnost dokáže prosadit i v éře chytrých telefonů.

Akcie Nokie po několika špatných zprávách v minulém týdnu, zejména o dalším zhoršení výhledu hospodaření, zrušení 10 tisíc pracovních míst, uzavření několika poboček a snížení ratingu od agentury Moody´s mimo investiční pásmo, utržily 16% ztrátu a v pátek na burze v New Yorku uzavřely lehce pod 2,5 USD za kus. V Evropě dnes ráno mírně posilují a míří k metě 2 EUR za kus.

Tržní kapitalizace společnosti s ročními tržbami nad 45 mld. USD nyní činí zhruba 9 mld. USD. To je nejslabší poměr mezi všemi většími výrobci telekomunikačních technologií. Po odepsání zhruba 100 mld. USD ze své tržní hodnoty v posledních měsících se nyní finský výrobce mobilů obchoduje s 38% diskontem k čistým aktivům, nejlevněji v historii firmy. Účetní hodnota na akcii činila k 31. březnu 3,71 USD. Ke stejnému dni měla společnost na účtech 12,7 mld. USD hotovosti, přičemž celkový dluh činil 6,2 mld. USD. Čistá hotovostní pozice tak téměř ze 70 % pokrývá současnou tržní hodnotu. „To je levné, ať se děje cokoliv,“ tvrdí Michael Mahoney z Falcon Point.

Kdysi nejhodnotnější evropská společnost (na vrcholu internetové bubliny v roce 2000 činila tržní kapitalizace 300 mld. EUR) rychle přichází o zákazníky, zisk a tržní podíl kvůli ostré konkurenci ze strany Apple a jeho smartphonu iPhone a také přístrojů značky Samsung Electronics. Nokia trhu s mobilními telefony dlouho vládla, po nástupu chytrých telefonů ale začala dramaticky ustupovat z vydobytých pozic. Firma oznámila čtyři čtvrtletní ztráty po sobě. Dodávky Nokie v prvním kvartálu propadly o 24 %, a firma tak uvolnila Samsungu pozici největšího světového výrobce mobilních telefonů.

Láce, za kterou se teď akcie společnosti dají pořídit, by podle analytiků mohly přilákat Microsoft, nebo dokonce fondy soukromého kapitálu. Otázkou je, jestli se Nokia ještě dokáže vzpamatovat a začít opět růst. Pokud by se jí to povedlo alespoň v náznaku, jsou nyní její akcie velmi levné.

Začátkem června akcie Nokie posílily nejvíc za posledních pět měsíců, jelikož se na trhu vyrojily spekulace, že jihokorejský Samsung chystá nabídku na převzetí finského rivala. Samsung poté zvěsti o svém zájmu o Nokii popřel jako ničím nepodložené. Pochybnosti vyjadřují i analytici, podle nichž si prosperující Jihokorejci nepotřebují zatěžovat marže a náklady.

Nejpravděpodobnějším zájemcem o Nokii zůstává její hlavní partner ve výrobě chytrých telefonů Microsoft, který se snaží prosadit se svým operačním systémem Windows Phone proti konkurenci systémů Android a Apple iOS. „Pokud se Nokia ze své příšerné situace nedostane do roka, skončila. A bez Nokie může skončit i Windows Phone. Těžko si představit, jak si pak Microsoft vydobude podíl na trhu chytrých telefonů – potřebuje koupit Nokii,“ myslí si Charlie Wolf z Needham & Co.

Jen bohatá škála patentů registrovaných Nokií by podle odhadů společnosti MKM Partners mohla mít hodnotu 7,5 mld. USD. Microsoft by je určitě mohl využít, stejně jako Google při nákupu Motorola Mobility Holdings za 12,8 mld. USD.

Další zájemci o Nokii by mohli pocházet z Číny, zejména tamní jednička na trhu Huawei Technologies a dvojka ZTE Corp. Těm by nákup známé značky mohl pomoci v pronikání na nové trhy a ke zvýšení marží doma.

Většina oslovených analytiků se shodne na tom, že pozice společnosti je pro vážnější zájemce zatím příliš nejistá a pokus o převzetí by se dal srovnat se sázkou do loterie. Nokia stále ztrácí podíl na trhu, letos by měla opět zaúčtovat výraznou ztrátu (kolem 2 mld. EUR) a na pokusy o stabilizaci by mohla promrhat značnou část hotovostních rezerv. 

 
(Zdroje: Bloomberg, AP)


Čtěte více:

Nokia čeká v 2Q pokles marží, propustí dalších 10 tisíc lidí včetně vrcholných manažerů. Akcie (-9 %) nejníže od 1996
14.06.2012 10:04
Finská společnost Nokia oznámila zásadní opatření na omezení výdajů, j...
Nokia – třetí nálepka „junk“, tentokrát od Moody’s. Hrozí rovnou dalším snížením ratingu
15.06.2012 16:27
Moody‘s dnes snížila hodnocení spolehlivosti úvěrových závazků finskéh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách