Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský průmysl směřuje k osmému měsíci poklesu v řadě a sráží cenu ropy pod 80 dolarů. Lepší vyhlídky nenabízí ani Evropa

Čínský průmysl směřuje k osmému měsíci poklesu v řadě a sráží cenu ropy pod 80 dolarů. Lepší vyhlídky nenabízí ani Evropa

21.06.2012 10:37

Průmysl v Číně má v červnu nakročeno k osmému měsíci poklesu v řadě s tím, jak vývozní objednávky a ceny klesají na nejslabší úrovně od začátku roku 2009. Index nákupních manažerů (HSBC Purchasing Managers Index), který je první indikací vývoje průmyslové aktivity za daný měsíc, se v červnu snížil na 48,1 bodu z květnových 48,4 bodu a propadl tak na 7měsíční minimum.

Čínský PMI je zároveň osmý měsíc v řadě pod úrovní 50 bodů, která odděluje ekonomickou expanzi od poklesu. Nejnižší úrovně dosáhl PMI v krizi v listopadu 2008 na úrovni 40,9 bodu, kdy došlo ke zpomalení meziročního růstu průmyslové výroby na 5,4 procenta, proti růstu o 9,6 procenta v letošním květnu.

Průmysl stahují dolů ceny vstupů i výstupů, které jsou nejníže za déle než dva roky. Subindex nových objednávek v červnu klesl, především v segmentu exportních objednávek, kde se snížil na 45,9 bodu, nejníže od března 2009. „Vnější tlaky zůstávají silné a vývozy budou pravděpodobně pokračovat v dalších měsících ve zpomalování,“ uvedli ekonomové HSBC. Relativně mírný pokles celkových nových objednávek proti vývozním zakázkám podle nich značí ne tak nepříznivou situaci v domácí ekonomice ve srovnání s exportním průmyslem.

Čínští vrchní představitelé přitom ve svých komentářích vyjadřují důvěru v opětovnou akceleraci růstu čínské ekonomiky. Prezident Chu Ťin-tchao tento měsíc řekl, že země zavádí opatření cílící na posílení domácí poptávky. „Uvolňování politiky Pekingu není zatím dostatečné a ke stabilizaci růstu bude pravděpodobně třeba učinit více,“ uvedli ekonomové HSBC.

Data o průmyslové aktivitě v Číně byla primárním viníkem dnešního poklesu tamních akciových indexů, zesílené obavy z pokračujícího ochlazování čínské ekonomiky a tudíž poklesu globální poptávky po komoditách stáhly navíc dolů cenu ropy. Cena kontraktu na dodání barelu americké lehké ropy WTI klesá pod 80 dolarů (viz graf), poprvé od října loňského roku, až na 79,92 USD. Zpomalování ekonomik v Číně, Spojených státech i Evropě způsobilo růst zásob této komodity na nejvyšší úrovně za téměř posledních 22 let. „Zásoby rostou a poptávka klesá, což neukazuje zrovna na býčí trh, komentuje fakta analytik Citi Tim Evans. 

Vývoj ceny ropy WTI za rok
ropa 80
 
Průmyslová výroba v Číně v květnu meziročně vzrostla o 9,6 procenta a zaostala za odhady analytiků, podle nichž data potvrzují, že druhou největší ekonomiku letos patrně čeká nejvýraznější útlum za řadu let. Čínské úřady navíc oznámily citelné zpomalení inflace. To svědčí o slabší poptávce a prostoru pro její podporu, na druhé straně o tom, že z jejího "utržení" nemusí mít čínská centrální banka obavy. People‘s Bank of China v červnu překvapila trhy oznámením o snížení základních úrokových sazeb. Zápůjční i depozitní sazbu snížila o 25 bazických bodů, což učinila poprvé od začátku globální finanční krize před více než čtyřmi lety.

Pokles v červnu naznačují také data z německého průmyslu. Předběžný odhad indexu nákupních manažerů ve výrobě klesl na 44,7 bodu z 45,2 bodu v květnu. PMI ve službách pak předběžně klesl na 50,3 b. z 51,8 b., zatímco trh čekal u obou čísel stagnaci na květnové úrovni. Kompozitní PMI pak spadl na 48,5 b. z 49,3 b. V případě francouzského průmyslu pak došlo k mírnému růstu, když index PMI ve výrobě vystoupal na 45,3 b. z 44,7 b. (trh čekal pokles na 44,5 bodu), zatímco ve službách se předběžně dostal v červnu na 47,3 b., když trh čekal stagnaci na květnových 45,1 bodu.

Indexy nákupních manažerů za celou eurozónu za červen naznačily pokles pátý měsíc v řadě, což vzbuzuje obavy, že evropská ekonomika by v současném čtvrtletí nemusela dosáhnout žádného růstu. Kompozitní index v 17členném regionu zůstal stabilní na květnové úrovni 46 bodů, zatímco ekonomové v průzkumu Bloomberg odhadovali pokles na 45,5 bodu. PMI v průmyslu klesá na 44,8 b. z 45,1 b. (odhad 44,9 b.) a ve službách mírně roste na 46,8 b. z 46,7 b. (odhad 46,4 b.).  

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.