Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Propad měn zemí BRIC bude pokračovat. Tratí hlavně zahraniční investoři

Propad měn zemí BRIC bude pokračovat. Tratí hlavně zahraniční investoři

25.06.2012 13:48
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína), v nichž žije 40 % světové populace, způsobují ztráty celé řadě zahraničních investorů a centrálních bank. Mohou za to měny BRIC, které vykazují největší oslabení od roku 1998. Poprvé za uplynulých 13 let brazilský real, ruský rubl a indická rupie ztrácejí hodnotu nejrychleji mezi rozvíjejícími se ekonomikami, přičemž čínský jüan deprecioval nejvíc od devalvace v roce 1994.

Investoři se začínají stahovat ze čtyř největších rozvíjejících se ekonomik. V Brazílii přestávají lidé splácet spotřebitelské úvěry (počet osobních bankrotů vzrostl na nejvyšší úroveň od krizového roku 2009); ceny ropy, hlavní ruské vývozní komodity, klesly na 18měsíční minimum; Indie se potýká s nezvladatelným rozpočtovým schodkem; v Číně padají ceny domů. Na obzoru jsou další ztráty a zpomalování růstu. Někteří ekonomové dokonce mluví o možných spekulativních útocích na ohrožené měny.

Real v tomto kvartále vůči americkému dolaru zatím odepsal 12 %, nejvíc ze skupiny 31 aktivně obchodovaných světových měn sledovaných agenturou Bloomberg. Rubl a rupie vůči USD ztratily 11 %, což je dvakrát tolik co rozpadem ohrožené euro. I čínský jüan, jehož kurz byl během finanční krize v letech 2008 a 2009 ponechán beze změny, od března odepsal 1,2 %, poté co vláda rozšířila fluktuační pásmo měny.

Oslabování měn ztěžuje život velkým investorům, kteří na trzích BRIC realizují podstatnou část odbytu. Procter & Gamble, druhý největší výrobce spotřebního zboží na světě, již podruhé za dva měsíce snížil výhled na letošní zisk, zčásti kvůli kurzovým ztrátám. Očekávanou výši letošního zisku kvůli měnovým výkyvům snížil i tabákový gigant Philip Morris International, který víc jak 40 % provozního zisku dosahuje v Asii a Latinské Americe.

Ekonom Charles Peabody nedávno varoval, že účetní hodnota americké banky Citigroup by mohla v tomto kvartále klesnout o 3 až 5 mld. USD kvůli posilování dolaru vůči realu, rupii a mexickému pesu. Poté, co real klesl na tříleté minimum, požádala největší světová celulózka Fibria Celulose SA z Brazílie konsorcium bank o uvolnění podmínek pro dolarové úvěry. Kolem 90 % jejích dluhových pozic je denominováno v USD.

Nezajištěné pozice a nedostatek předvídavosti velmi pravděpodobně vytrestají společnost Coca-Cola. Její zisk ve 2Q12 podle odhadů JPMorgan kvůli slábnoucímu realu a klesajícím úrokovým sazbám v Brazílii klesne o 30 mil. USD. Americký výrobce nápojů na brazilských účtech nechal ekvivalent 3 mld. USD, aby tak vydělal na vyšších úrokových sazbách tamních bank. Polovinu pozic přitom nezajistil vůči poklesu kurzu.

Investoři stáhli v květnu z akciového trhu v Brazílii prostředky za 6,3 mld. USD, nejvíc od roku 2010. Odliv kapitálu z Ruska za prvních pět měsíců roku dosáhl 46,5 mld. USD. Za celý loňský rok ze země odteklo přes 80 mld. USD.

Deset let po vydání zprávy Goldman Sachs, v níž ekonom Jim O´Neill označení BRIC použil poprvé, se Čína stala druhou největší ekonomikou světa, zatímco Indie, Rusko a Brazílie patří mezi top 11. Kombinované HDP velké čtyřky vzrostlo z 2,8 bilionu USD v roce 2002 na loňských 13,3 bilionu USD. Podíl BRIC ve světové ekonomice podle dat MMF narostl z 8 % na 19 %. Dohromady země sedí na 4,4 bilionu USD měnových rezerv, což je asi 40 % celku. Akciový index MSCI BRIC za poslední dekádu přidal 281 %, zatímco americký S&P 500 si ve stejném období připsal 34 %.

(Zdroj: Bloomberg, RIA Novosti, China Daily)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data