Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Itálie platí za půlroční dluh skoro 3 %, přežila hlasování o důvěře vládě a hodlá zítra přimět EU k akci

Itálie platí za půlroční dluh skoro 3 %, přežila hlasování o důvěře vládě a hodlá zítra přimět EU k akci

27.06.2012 12:53, aktualizováno: 27.6. 13:18

Aktualizováno

Dnešní aukce půlročních státních pokladničních poukázek pro Itálii sice znamenala získání předsevzatých 9 miliard eur, ale za cenu nejvyšší od konce loňského roku. Vláda italského premiéra Maria Montiho má ale přesto důvod k radosti, jelikož relativně hladce přestála další hlasování o důvěře spojené s reformou trhu práce. Premiér se vyslovil, že hodlá zítra na summitu vyvinout tlak na evropské politiky a přiměje je ke společné akci proti dalšímu pokračování dluhové krize.

Dnešní italská aukce 185denních pokladničních poukázek vynesla 9 miliard eur, čímž si Řím splnil svůj maximální cíl. Průměrný akceptovaný výnos ale vyskočil na 2,957 procenta z 2,104 procenta v poslední srovnatelné aukci z 29. května, zatímco převis poptávky nad realizovanými prodeji zůstal na úrovni 1,6. Podle agentury Bloomberg tolik Itálie za půlroční půjčku na trzích neplatila od prosince loňského roku.

Itálie má tento týden ještě v plánu vydávat i dluhopisy s delší splatností. Zítra Řím otestuje ochotu investorů nakupovat státní obligace se splatností 5 a 10 let, což bude v současném nervózním prostředí na prahu dalšího summitu Evropské unie ještě větší výzva.

Důvěru v Itálii dále podkopová fakt, že tamní vláda byla okolnostmi včera donucena poskytnout třetí největší bance v zemi - Monte dei Paschi - státní pomoc v objemu až 3,4 miliardy eur. "Vládní intervence se stala nezbytnou, aby Itálie splnila závazky učiněné na říjnovém summitu EU," uvedla italská vláda. Dodala, že Monte dei Paschi si nebyla schopna zajistit si kapitálový výpadek, který jí na podzim Evropský bankovní úřad vypočetl na 3,3 miliardy eur ze soukromých zdrojů kvůli vrtkavým podmínkám na trhu. Tato nejstarší banka na světě však zároveň hodlá dřívější splatit státní pomoc na úrovni 1,9 miliardy eur. Akcie banky, které od začátku roku propadly již o 21 procent dnes rostou přes 3 procenta.

Italské banky mají problémy, protože Itálie se na počátku tohoto roku vrátila do recese a úsporná opatření vlády a další reformy snižují poptávku a mají dopad na ekonomiku. Banky tak mají problémy s nárůstem objemu špatných úvěrů, mají omezený přístup k financím a slabé zisky.

Vláda italského premiéra Maria Montiho ale hodlá ve svých reformách pokračovat v parlamentu pro ně nadále nachází oporu. Dnes před polednem podstoupila další hlasování o důvěře v parlamentu a přežila. Dolní komora poslanecké sněmovny se vyslovila pro pokračování Montiho vlády přesvědčivou většinou 447 hlasů, zatímco proti bylo jen 76 hlasů. Jedná se již o třetí ze čtyř hlasování o důvěře vládě spojené s připravovanou reformou trhu práce. Poslední hlasování má proběhnout ještě v průběhu dneška.

Premiér Monti ale nebojuje pouze na domácí politické scéně. Včera veřejně prohlásil, že na zítřejší summit Evropské unie odjíždí s odhodláním donutit své kolegy ke společným rázným krokům, které zamezí dalšímu růstu výnosů dluhopisů a omezí riziko ekonomického zpomalení. „Je potřeba společného evropského řešení, aby se zabránilo sklouznutí některých členských zemí do pasti recese, v níž úspory omezují ekonomický růst a navyšují zadluženost, což si vynucuje další škrty a snižuje poptávku,“ řekl Mario Monti při svém včerejším vystoupení.

Italský premiér Mario Monti společně s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a španělským předsedou vlády Marianem Rajoyem dlouhodobě hovoří o snaze prosadit podporu růstu a zároveň vyrovnaných státních rozpočtů. Německá kancléřka Angela Merkelová naopak tlačí hlavně na snížení deficitů.

Hollande v polovině června vyzval své partnery v eurozóně k přijetí důrazných opatření proti dluhové krizi. Po schůzce s italským premiérem Montim navrhl například emise eurobondů, založení společného fondu pro splácení státních dluhů nebo bankovní licenci pro záchranný trvalý fond eurozóny ESM, a mohl si tak půjčovat peníze od Evropské centrální banky.

(Zdroj: AP, Bloomberg, Reuters, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data