Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělsko představuje balík za 65 mld. EUR: zeštíhlí státní správu, zvýší DPH a prodá aktiva. Ztráty bank dolehnou i na věřitele

Španělsko představuje balík za 65 mld. EUR: zeštíhlí státní správu, zvýší DPH a prodá aktiva. Ztráty bank dolehnou i na věřitele

11.07.2012 10:33, aktualizováno: 11.7. 12:50

Aktualizováno

Španělský premiér Mariano Rajoy dnes představil eurozónou vyžádaný balík opatření zacílených na snížení zadlužování země, v následujících dvou a půl letech ušetří 65 miliard eur. Španělsko v rámci nového rozpočtového balíku zvýší sazby daně z přidané hodnoty, chystá privatizaci letištních, drážních a přístavních aktiv a hodlá zreformovat veřejnou správu.

Na začátku týdne Španělsko získalo od ministrů financí eurozóny nejen příslib, že banky v zemi ve finanční tísni dostanou o konce července 30 mld. eur ke zvýšení svého kapitálu, zároveň byly Španělsku zmírněny také limity pro fiskální konsolidaci. Letos by měl rozpočtový schodek klesnout na 6,3 procenta HDP, příští rok na 4,5 procenta HDP a v roce 2014 na 2,8 procenta HDP. Španělsko slíbilo výměnou za odkladu dřívějšího termínu pro snížení rozpočtového deficitu provést další úsporná opatření, která dnes představilo ústy premiéra Rajoye. 

Španělsko zvýší základní sazbu daně z přidané hodnoty o tři procentní body na 21 procent a sníženou sazbu na veřejnou dopravu, zpracované potraviny a restaurační a hotelové služby o dva procentní body na 10 procent.  Španělsko dále sníží dávky v nezaměstnanosti. Nezaměstnaní mají nově po šesti měsících dostávat jen 50 procent jejich poslední mzdy namísto dosavadních 60 procent.

Vláda také počítá s reformou veřejné zprávy, která by měla na nákladech státu přinést úsporu 3,5 miliardy eur. Počítá se například se snížením počtu lokálních zastupitelů a standardizací jejich platů. Dále chce Rajoy snížit počet sátních podniků, zmrazit letošní bonusy státních zaměstnanců. Snížit se mají také i dotace po politické strany a odbory.
 
Premiér oznámil také nové nepřímé daně z energie a zrušení nedávno zavedených daňových úlev pro majitele domů. Ekonomickou aktivitu v zemi naopak hodlá posílit skrze snižení daně z příjmů.  Rajoy se tak v souladu s předvolebními sliby nedotkl důchodů a řekl, že daňová zátěž se bude přesunovat od přímého zdanění práce a příjmů k nepřímému zdanění spotřeby. K tomu, že porušuje předvolební slib nezvyšovat DPH, Rajoy řekl, že jiná možnost nebyla.

"Tato opatření nejsou nic příjemného, jsou ale nezbytná. Naše veřejné výdaje překračují příjmy o desítky miliard eur," řekl Rajoy. Jeho vláda původně naplánovala pro letošní rok úspory 48 miliard eur a podle agentury Reuters zatím není jasné, kolik z dnešního celkového údaje připadá na nové kroky. Původně agenturní zdroje hovořily o navýšení letošních úspor asi o 10 miliard eur.

Španělské dvouleté dluhopisy po představení nového rozpočtového balíku umazaly ztráty, výnos se vrátil na 4,74 procenta. U desetileté splatnosti potom španělské obligace umazaly ranní růst výnosu o 5 bps na 6,86 procenta a dostávají se 3 bazické body niže na 6,78 procenta. Euro se po zprávách odrazilo z blízkosti denního dna a posiluje a posouvá denní maxima nad 1,2295 USD/EUR.

Vývoj eurodolaru za poslední 3 obchodní seance



Podle listů Financial Times a The Wall Street Journal Španělsko bude muset výměnou za pomoc eurozóny svým bankám podepsat 20. července politicky výbušné požadavky ministrů financí ostatních členských zemí. Podle nich by měly banky před poskytnutím pomoci plně odepsat podřízené bankovní dluhopisy a preferenční akcie. Podle analytiků ale většinu těchto cenných papírů vlastní drobní španělští střadatelé, kteří si je koupili na přepážkách svých bank jako bezpečné spořicí nástroje. 

"Banky a jejich akcionáři převezmou před udělením pomocí ztráty a zajistí odepsání ztrát z akciových a hybridních kapitálových nástrojů do co nejúplnějšího rozsahu," cituje Financial Times z návrhu dohody. Podle španělské centrální banky činí hodnota podřízených dluhopisů a preferenčních akcií u španělských bank 67 miliard eur a většinu z nich mají drobní investoři.

Odpoledne Evropská komise uniklé informace z připravované dohody nepřímo potvrdila, když uvedla, že držitelé seniorních dluhopisů španělských bank budou ušetřeni ztrát vyžadovaných výměnou za pomoc z evropských fondů. Takovýto krok by totiž podle mluvčího komise šel proti záměru obnovit stabilitu finančního sektoru.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, ČTK, WSJ)


Čtěte více:

Zapomeňte na „bail-out“, do budoucna jen „bail-in“, vzkazuje bankám Komise a představuje novou regulaci (hlavní body + komentáře)
06.06.2012 12:46
Evropská komise dnes po dlouhých diskusích a kuloárních spekulacích of...
Eurozóna zrychluje pomoc Španělsku: banky dostanou 30 miliard eur předem, vláda o rok navíc na snižování zadlužení
10.07.2012 8:30
Eurozóna nejpozději do konce července poskytne Španělsku 30 miliard e...
Španělská (ne)spravedlnost
11.07.2012 7:58
Příčiny krize ve Španělsku jsou dobře známy: Příliš vysoké zadlužení a...

Váš názor
  • jsou dvě hlášky, které se mi fakt líbí
    11.07.2012 12:44

    - ušetřím 65 miliard (za 2 a půl roku :-) ) zní to lépe než 26 miliard ročně. To se používá dost často, nevidím to poprvé ... a druhá hláška ty klesající rozpočtové schodky 6,3 - 4,5 - 2,8, prostě směřujeme k těm 2,8 a přitom každý dement a investoři z Bohnic ví, že těch 2,8 v tom roce 2014 tam nikdy nebude :-) Prostě je to message: neumím spořit, budu mít zase letos schodek jak prase, ale na svatýho dyndy, rozumíš, někdy v nedohlednu budu mít jako 2,8, tak mi prosím tě zase půůůůjč, jóó, jasný ne :-) áááá v roce 2014 si nikdo nevzpomene, co jsem to řekl za blábol, protože budeme řešit úúúplně jiný věci :-)
    Oliwer
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university