Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bank of America – Odhady za 2Q překonány a na mušce úspory 8 mld. USD ročně

Bank of America – Odhady za 2Q překonány a na mušce úspory 8 mld. USD ročně

18.07.2012 13:37, aktualizováno: 18.7. 17:33

Aktualizováno

Po rekordní ztrátě Bank of America na úrovni 8,83 miliard dolarů ve druhém čtvrtletí loňského roku přinesl letošní druhý kvartál zisk 2,46 miliardy dolarů a po přepočtu na jednu akcii na 19c překonal odhad trhu o 4 centy. Tento obrat se druhé největší americké bance podařil díky slabším ztrátám z realitních aktiv a nižším rezervám na krytí ztrát ze špatných úvěrů. Zároveň jde však o dobré vysvědčení pro generálního ředitele Briana Moynihana a jeho dosavadní posun v plánech na radikální úspory. S tím se ale CEO nespokojil a oznámil další plán, který by měl dříve oznámené škrty ročních nákladů navýšit ještě o 3 miliardy dolarů. Akcie v premarketu po úvodním váháním rostly přes jedno procento, zahájení na Wall Street ale přineslo pokles o procento.

"I v obtížných ekonomických podmínkách stále vidíme příležitosti," uvedl generální ředitel společnosti Brian Moynihan. Dodal, že podnikatelské půjčky pokračují v růstu a že spotřebitelské úvěry jsou v nejlepším stavu za několik let. Meziroční srovnání ziskovosti znesnadňují významné jednorázové odpisy, které Bank of America ohlásila před rokem - divize realitního trhu vykázala kvůli odpisu nedobytných pohledávek ztrátu 14,5 mld. USD.

Na růstu ziskovosti Bank of America se ve druhém čtvrletí letošního roku pozitivně podepsal pokles ztráty z hypoték a dalších bankovních produktů pro realitní segment spotřebitelského trhu z 1,15 miliardy dolarů v prvním čtvrtletí na 768 milionu dolarů. Přínosem do celkového čistého zisku bylo i rozpuštění části kapitálového polštáře vytvořeného pro krytí ztráta z nekvalitních úvěrů – zatímco v 1Q byly rezervy Bank of America na úrovni 2,42 miliardy dolarů a kryly 3,61 procenta všech úvěrů, za 2Q to již bylo jen 1,77 miliardy dolarů tedy asi 3,43 procenta úvěrového portfolia banky.

Výnosy dále na sestupu

Bank of America se podobně jako ostatní banky snaží vyrovnat s klesajícími globálními výnosy ze svých služeb. Za druhý kvartál celkové výnosy skončily na úrovni 22,2 mld. USD, a banka tak nedosáhla na konsensus nastavený dle agentury Bloomberg na úrovni 22,71 mld. USD.

Nemilosrdný trend klesajících výnosů pokračoval i ve druhém kvartále, kdy výnosy z globálních bankovních aktivit Bank of America na trzích dosáhly 4,29 miliardy dolarů, proti 4,45 mld. USD o kvartál dříve. Výnosy z investičního bankovnictví BoA klesly na 1,2 mld. USD z 1,3 mld. USD, ačkoliv banka v tiskové zprávě uvedla, že ji čisté poplatky za první pololetí řadí na druhé místo v globálním žebříčku investičních bank.

Další dramatické škrty

Moynihan sliboval, že investoři budou po loňském propadu ziskovosti svědky „viditelných pokroků“ v každém čtvrtletí. V rámci první fáze restrukturalizace a zefektivňování provozu s názvem "Project New BAC" šéf Bank of America stanovil cíl snížení nákladů o 5 miliard dolarů ročně a zrušení více než 30 tisíc pracovních míst, a to do konce letošního roku. Výsledkem škrtů byl tento kvartál pokles nákladů banky na 17 mld. USD z loňských 22,9 mld. USD za stejné období a 19,1 mld. USD v prvním čtvrletí roku 2012. Počet zaměstnanců se snížil o zhruba 12.000 na 245.460 lidí.

Dnes Moynihan navíc oznámil, že tento program letos neskončí, ale do poloviny roku 2015 mají celkové úspory nákladů díky jeho druhé fázi vzrůst na 8 miliard dolarů. Bližší detaily banka zatím neposkytnula s tím, že ještě sbírá četné podněty od svých zaměstnanců. Dosud jich prý došlo prý přes 3 100.

(Zdroj: Bank of America, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m