Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Tancujte, dokud hraje muzika...aneb dluhopisový král radí akcie

Pimco: Tancujte, dokud hraje muzika...aneb dluhopisový král radí akcie

30.07.2012 12:21
Autor: Redakce, Patria.cz

„Až přestane hrát muzika co se týče likvidity, situace bude složitá. Dokud ale muzika hraje, musíme vstát a tancovat,“ řekl Chuck Prince, ředitel Citigroup, v červenci 2007. Tímto prohlášením rozzlobil mnoho lidí. Naznačil totiž, že banky vědí o rizikovosti svých obchodů, neměly ale dostatek disciplíny a snažily se hnát ceny akcií ještě výše. Dnes jsme v podobné situaci. Akcioví investoři se v minulých třech letech těšili ze silné návratnosti svých investic, částečným důvodem byla masivní monetární intervence ze strany Fedu v podobě QE1, QE2 a operace Twist. Kvantitativní uvolňování na čas zlepšilo hlavní ekonomické ukazatele a vytlačilo ceny aktiv nahoru. My se však nedomníváme, že samotná likvidita může během procesu oddlužení zajistit dlouhodobý růst ekonomiky. Dokonce věříme, že s takovou strategií jsou spojena mnohá rizika, jejichž existenci v některých případech potvrdil i Ben Bernanke, říká Neel Kashkari z největšího světového dluhopisového fondu Pimco ve svém komentáři.

Dlouhodobý výhled u akcií zůstává podle našeho názoru atraktivní, krátkodobý pohled ale tak jednoznačný není, pokračuje Kashkari. P/E se podle historických průměrů zdají být v případě MSCI-World Index (14) i v případě MSCI-Emerging Markets Index (11) na rozumné úrovni. Výhled ziskovosti je ale horší než před pár měsíci. Negativně na ni může doléhat růst nákladu práce, zpomalení ekonomiky či recese, posilování dolaru, růst nákladu kapitálu a růst daní. Z těchto faktorů nyní působí negativně hlavně globální ekonomika, která zpomaluje, a to synchronizovaným způsobem. Zklamáním jsou totiž data z USA, Evropa stále čelí výzvám v oblasti vládního dluhu a výrazně zpomaluje také Čína.

Hlavními riziky, která by spustila výraznější pokles trhu, jsou vývoj v Evropě, politická situace ve Washingtonu a takzvaný pád z útesu, pokud jde o fiskální situaci USA. Ten by pravděpodobně vyvolal recesi v USA. Pozitivně by na ceny akcií naopak působilo další kolo kvantitativního uvolňování. Fed nyní nedosahuje svého cíle ani na straně inflace (FOMC čeká letošní inflaci mezi 1,2 % a 1,7 %), ani na straně nezaměstnanosti, která se drží na 8,2 %. Je tedy pravděpodobnější, že Fed k dalšímu kolu QE skutečně přistoupí. Podobné kroky ale doposud vedly k tomu, že dodatečná likvidita si našla svou cestu na trhy rizikových aktiv a vytlačila jejich ceny nahoru bez toho, aby vždy došlo ke změně fundamentu.

Společnost Pimco nakupuje akcie i v současné době. Zaměřuje se na tituly, které by si měly vést dobře i přes zpomalující ekonomiku a které by měly být odolné proti šokům. Jde například o firmy, které vyrábějí zboží krátkodobé spotřeby či společnosti zaměřené na trhy s vysokým růstem, zejména, pokud jde o americké společnosti. V Evropě můžeme nalézt společnosti, které nejsou tolik ohroženy tamním vývojem. Jde například o ty, které generují většinu tržeb exporty na stabilní zahraniční trhy. Řada z nich byla prostě jen trhy bita za to, že mají sídlo v eurozóně, přičemž zásadní část tržeb vydělávají vnějším exportem. Na rozvíjejících se trzích preferujeme zase silný manažerský tým, silnou rozvahu a tržní sílu. 

Je ironií, že investoři potřebují, aby Fed jednal s jazýčkem na vahách ve prospěch akcií alespoň trochu konkurenceschopných v krátkodobém výhledu, když to jsou právě akce Fedu, které nutí investory do akcií investovat dlouhodobě. V dlouhém období můžeme čelit vyšší inflaci kvůli rozpočtovým schodkům rozvinutých ekonomik a agresívní měnové politice centrálních bank. Takový inflační scénář znamená, že investoři budou muset i nadále investovat do akcií a reálných aktiv ve snaze chránit svou kupní sílu. Věříme, že investoři, kterí jsou ochotni tolerovat volatilitu akciového trhu, by měli investovat právě do kvalitních akciových titulů. 

Trhy zůstávají vysoce závislé na politicích: Kvůli zabránění prudkému propadu, kvůli očekáváním další měnové stimulace, která tlačí výše ceny aktiv v čele s akciemi. Je pravděpodobné, že investoři do akcií budou těžit z nějakého toho tance navíc, tance na QE.

Neel Kashkari, Pimco


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba