Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová energetická koncepce: Elektřiny 55 % do roku 2040 z Temelína a Dukovan. Tuhá paliva klesnou na třetinu

Nová energetická koncepce: Elektřiny 55 % do roku 2040 z Temelína a Dukovan. Tuhá paliva klesnou na třetinu

31.07.2012 15:06, aktualizováno: 31.7. 16:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Aktualizovaná státní energetická koncepce počítá v příštích letech s větším využitím jaderné energie a postupným uzavíráním dožívajících uhelných elektráren. Další rozvoj obnovitelných zdrojů bude bez významné finanční podpory státu, uvedl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dokument, který se zabývá výhledem až do roku 2040, projedná vláda na konci srpna nebo na začátku září, nyní je v mezirezortním připomínkovém řízení. "Je to jako kdybychom se ještě před revolucí bavili, jak bude vypadat energetika dnes," uvedl Kuba s tím, že trendy se vyvíjí a je možné, že se časem změní. Mottem koncepce je stabilní elektřina za přijatelnou cenu. 

Nová energetická koncepce má podle Kuby přispět k modernizaci zastaralé energetické infrastruktury v Česku a zajistit bezpečnost energetických dodávek. Důležité je podle ministra také to, aby díky koncepci měli čeští spotřebitelé a průmysl elektřinu a teplo za přijatelné ceny. 

Využití jádra vzroste po dostavbě dalších bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Využití jaderného paliva má ze současných 16 procent v energetickém mixu, tedy na primárních zdrojích elektřiny, vzrůst na 30 až 35 procent, přičemž v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany má být do roku 2040 generováno 55 % celkové výroby elektřiny. Naopak u uhlí chce Kuba, aby bylo více využíváno v teplárnách. Podíl tuhých paliv má v mixu klesnout ze 40 procent na 12 až 17 procent. "Musíme vzít v úvahu rapidně ubývající zásoby," uvedl ministr. Například u malých domácích kotlů má být uhlí postupně úplně nahrazeno elektřinou, plynem a obnovitelnými zdroji.

Prolomení těžebních limitů uhlí koncepce konkrétně neřeší. "Do roku 2035 vystačí Česká republika s uhlím bez prolomení těžebních limitů," řekl Kuba. Podle něj bude však nutné o limitech rozhodnout kolem roku 2020 a případně jasně stanovit, kam bude vytěžené uhlí směřovat.

Finanční podporu obnovitelných zdrojů chce v budoucnu Kuba významně omezit. Podpora státu má být podle něj směřována například do zjednodušení povolovacích procesů u obnovitelných zdrojů či dostupnosti kapacity v síti pro tyto zdroje. Prostor však stále vidí pro malé solární zdroje na střechách domů a pro biomasu. Do roku 2025 koncepce počítá hlavně s biomasou a tepelnými čerpadly, poté s fotovoltaikou na střechách a jiných plochách. Podle Kuby není řešením pro českou energetiku, aby fotovoltaika zatěžovala rozpočty 40 miliardami korun a přitom vyráběla pouhá dvě procenta elektřiny. Její rozvoj by měl nastat, ale pouze u rodinných domů, pokud se technologie zdokonalí natolik, aby se jejich instalace rodinám vyplatila.

Podle Jana Rovenského z ekologického hnutí Greenpeace je potenciál pro využití obnovitelných zdrojů v Česku mnohem vyšší, než očekává ministerstvo. Kuba ale zdůraznil, že další rozvoj obnovitelných zdrojů musí být ekonomicky udržitelný. 

Koncepce zároveň počítá s tím, že konečná cena elektřiny bude ze současných zhruba 3500 Kč za megawatthodinu postupně z různých důvodů růst až na téměř 4500 Kč/MWh v roce 2040. Do cen se například promítnou investice do elektrizační soustavy. 
 
"Naše aktualizace obsahuje téměř stovku konkrétních legislativních, procesních, administrativních a technických nástrojů a opatření s vymezením odpovědného resortu a termínu realizace," dodal Kuba. 

Aktualizovaná státní energetická koncepce má stanovit vývoj v české energetice zhruba do roku 2040. Kuba chce dokument předložit vládě na konci srpna společně se surovinovou koncepcí.


(Zdroj: čtk, Bloomberg, mediafax)


Čtěte více:

Šéf GE Immelt: Jádro přestává být vůči konkurenci nákladově omluvitelné
30.07.2012 18:11
Jaderná energetika je v konkurenčním srovnání vůči jiným technologiím ...
Polovina Indie je bez proudu. Vláda plánuje nové GOELRO: V pětiletce 400 mld. USD na růst kapacity o 40 %. Nebojí se ani jádra
31.07.2012 12:19
Indie zoufale potřebuje nové zdroje elektřiny. Urgentnost problému, br...

Váš názor
  • Kubo Kubo
    31.07.2012 21:03

    Kubo,ty se neptáš ani Danuše Kuchtové , co na tvou koncepci řiíkají Jihoceské maminy??? Jenda Rovenský zase příjde s koncepcí obnovitelné Velké ebonitové tyče a každý budeme třít a třít .
    Karel
  • Proti vsem!
    31.07.2012 15:09

    Hmm, v dobe kdy uz i vysoky manazer jednoho z nejvetsich vyrobcu pro jaderne elektrarny (General Electric) rika, ze jadro neni konkureschopne vuci plynu a vetru...
    Ticino
    • Re: Proti vsem!
      01.08.2012 0:20

      Konečně rozumná koncepce, přeci si nespotřebujeme všechno uhlí. Myslím si, že rozšřířit a modernizovat Temelín i Dukovany je správnou cestou. Šéf GE vidí jen podíl jádra na jejich tržbách v současnosti. Ale taková vize může být velmi krátkozraká, a v otázkách energetické bezpečnosti státu jsou přeci jen důležitější faktory než které může ze svého pohledu vidět GE ve spojení s Toshibou. Těm jde o business, všem nám ostatním jde doufám o něco úplně jiného. A bohužel ne, vítr od Atlantiku ani plyn z Ruska nás energeticky nezávisle na ostatních zemích nezabezpečí.
      • dostavba tunelina
        01.08.2012 0:47

        pokud snizi naklady z 500 miliard na 100, tak nemam namitky. pokud to bude drazsi, tak je to jen dalsi z tisicu tunelu, kterymi vladni projekty ve 100% pripadu jsou. a ten zmrd kalousek si dovoli mi kazdorocne zvysovat dph. ta smlouva na temelin musi byt odsouhlasena verejnosti v referendu, jinak je to zlodejina.
        Azb
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university