Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká makrodata: Spotřební výdaje v červnu reálně poprvé za rok klesly, důvěra a Chicago pozitivním překvapením

Americká makrodata: Spotřební výdaje v červnu reálně poprvé za rok klesly, důvěra a Chicago pozitivním překvapením

31.07.2012 15:49, aktualizováno: 31.7. 17:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výdaje Američanů minulý měsíc poprvé za téměř rok reálně klesly. Příjmy se v červnu výrazně zvýšily, spotřebitelé však vzhledem k přetrvávající vysoké nezaměstnanosti a ekonomické nejistotě celým přírůstkem příjmů posílili úspory. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA naznačily, že největší světová ekonomika v závěru druhého čtvrtletí ztrácela hlavní motor svého růstu. Vzápětí ale obrázek vylepšila červencová data v podobě chicagského indexu nákupních manažerů a spotřebitelské důvěry. Oba ukazatele místo očekávaného zhoršení dosáhly zlepšení.

Spotřebitelské výdaje, které se na ekonomické aktivitě v USA podílejí asi 70 procenty, klesly proti předešlému měsíci po očištění od inflace o 0,1 procenta a bez přihlédnutí k inflaci stagnovaly. Analytici čekali růst o 0,1 procenta.

Oslabování spotřebitelských výdajů naznačily už páteční údaje o hrubém domácím produktu za druhé čtvrtletí, jehož výkon se zpomalil na 1,5 procenta, nejpomalejší tempo od loňského třetího čtvrtletí. Útlum ekonomiky ve volebním roce může být fatální pro snahu dosavadního prezidenta Baracka Obamy o znovuzvolení.

Příjmy amerických domácností vzrostly v červnu o 0,5 procenta, nejvíce za tři měsíce a mírně rychleji, než se čekalo. Míra úspor se dál zvýšila a dosáhla 4,4 procenta, maximum za poslední rok.

Američané raději kvůli nepříznivému ekonomickému výhledu šetří, což ekonomiku dál oslabuje. Jejich náladu kazí zejména vysoká nezaměstnanost, jejíž míra je nad osmi procenty už od února 2009, měsíc poté, co Obama nastoupil do Bílého domu.

Lepší obraz proti spotřebitelským výdajům nabídla v 15:45 zveřejněná data v podobě indexu nákupních manažerů pro oblast Chicaga. Místo očekávaného zhoršení indikátoru na 52,5 bodu z červnových 52,9 bodu došlo na jeho zlepšení na 53,7 bodu.

Podobně příznivý údaj jsme se dozvěděli v 16:00 v podobě spotřebitelské důvěry v americké ekonomice, která se v červenci zlepšila na 65,9 bodu při očekávaném postupu negativním směrem na 61,5 bodu z 62,7 bodu v červnu po revizi z 62,0 bodu. I přes zlepšení však index zůstává hluboko pod úrovní asi 90 bodů, která naznačuje zdravý vývoj ekonomiky a kde se index pohyboval naposledy v roce 2007 před propadem USA do recese. 

Komponent očekávání se zlepšil o téměř šest bodů na 79,1 bodu. Index hodnocení současné situace ale klesl o 0,4 na 46,2 bodu. Situaci trhu práce spotřebitelé hodnotili smíšeně, očekávání ohledně zaměstnanosti se však zlepšila. 

"Spotřebitelé sice vyjadřují zvýšený optimismus ohledně krátkodobých vyhlídek ekonomické aktivity a zaměstnanosti, jsou ale pesimističtější s ohledem na své příjmy. Vzhledem k současnému ekonomickému prostředí, zejména slabému trhu práce, se zřejmě důvěra spotřebitelů v příštích měsících výrazněji nezlepší," uvedla k dnešní zprávě ředitelka výzkumného centra Conference Board Lynn Francová.

Finanční trhy nyní čekají, zda americká centrální banka (Fed) ve středu po svém dvoudenním zasedání naznačí nějaké opatření na podporu ekonomiky. Žádné nové kroky se však zatím od Fedu neočekávají.

Inflační tlaky zůstávají utlumené. Cenový index osobních výdajů se za červen zvýšil o 0,1 procenta a za posledních 12 měsíců stoupl o 1,5 procenta, což bylo stejně jako v květnu a nejméně od ledna 2011. Fed má díky nízké inflaci prostor pro další stimulační kroky, protože jeho cílem je držet růst indexu osobních výdajů do dvou procent.

(Zdroj: čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.