Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pojišťovací jednička Allianz zvýšila zisk o čtvrtinu, sektor se zotavuje z loňských katastrof. Před podceněním ale varuje VIG

Pojišťovací jednička Allianz zvýšila zisk o čtvrtinu, sektor se zotavuje z loňských katastrof. Před podceněním ale varuje VIG

03.08.2012 11:51
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Největší evropská pojišťovna Allianz ve druhém čtvrtletí roku zvýšila meziročně čistý zisk o čtvrtinu a potvrdila celoroční výhled. Uvedla, že sektor se zotavuje s rekordně vysokých škod v loňském roce. Akcie s růstem o více jak 3 % stojí v popředí evropského vývoje.

Allianz vytvořila ve druhém čtvrtletí provozní zisk 2,36 miliardy eur, což je meziroční nárůst o 2,8 procenta. Analytici očekávali 2,21 mld. eur. Na úrovni čistého zisku Allianz výsledek meziročně zlepšila o 23 procent na 1,23 miliardy eur z rovné jedné miliardy eur před rokem a také předčila očekávání trhu, čekající 15% růst zisku na 1,15 mld. eur. Největší pojišťovna v Evropě, která působí i v České republice, svým výsledkem překonala i ty nejoptimističtější odhady analytiků a akcie odpovídají posílením o více jak 3 procenta.

Za růst zisku vděčí skupina hlavně nárůstu příjmů ze životního pojištění a oddělení správy aktiv. „Navzdory náročnému prostředí potvrzujeme i výhled provozního zisku na rok 2012 ve výši 8,2 miliardy eur, plus minus 0,5 miliardy eur," oznámil výkonný ředitel pojišťovny Michael Diekmann a potvrdil tak dosavadní výhled 7,7 - 8,7 miliardy eur.

Pojišťovací sektor jako celek se zotavuje z přírodních katastrof roku loňského, zejména zemětřesení a povodní v Thajsku a Japonsku. Pod tímto vlivem je meziročně srovnávací základna pro výsledky nízká. Loni Allianz také odepisovala ztráty, které jí způsobila dluhová krize v Řecku. Odepsala část hodnoty řeckých dluhopisů ve výši 326 milionů eur. Celkové výnosy v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 2,5 procenta na 25,2 miliardy eur. „Při obtížných tržních podmínkách se nám daří velmi dobře. Provozní úroveň zůstává silná a jdoucí směrem k cíli,“ uvedl šéf Allianz Michael Diekmann k potvrzení výhledu.

Klíčová divize neživotního pojištění zvýšila ceny o průměrných 1,4 %, zisk ve čtvrtletí ale klesl o 15 % na 807 milionů eur po vytvoření rezerv v rozsahu 120 milionů eur na krytí škod z thajských povodní. Takzvaný kombinovaný ukazatel, který porovnává příjmy z pojistného s krytím škod, se zvýšil meziročně na 97,4 % z 95 % při analytiky očekávaném zhoršení na 96,6 %. „Naše prémie však rostou jak na trzích, na kterých je Allianz v silném postavení, tak na nových růstových trzích,“ poznamenal finanční ředitel pojišťovny Oliver Baete. Divize životního pojištění více než zdvojnásobila čistý zisk na 506 milionů eur při růstu provozního zisku o 21 % na 821 milionů eur.

Podle průzkumu Aon Benfield pojišťovny a zajišťovny zasáhly ve 2Q12 nároky na krytí přírodních škod v rozsahu 5,5 miliardy dolarů, zatímco loni ve stejném období to bylo 27 miliard dolarů. Opatrnost ale v tomto směru včera vyslovila rakouská, i v Praze obchodovaná, pojišťovací skupina VIG. Pojišťovna uvedla, že pro letošek zůstalo podceněno krytí škod z přírodních živlů. Zatímco škody loňského roku dosahovaly při 12 tisících pojistných událostech zhruba 13 miliard eur, letos je to zejména pod vlivem posledních týdnů již 25 miliard eur a přepočtem se tak celoroční objem rýsuje trojnásobný. „Náklady na krytí přírodních škod vzrostly téměř v každém měsíci od počátku roku, zejména červen a červenec byly velmi intenzivní měsíce,“ uvedla ve zprávě VIG. Pojišťovna dodala, že v posledních 10 letech je trend těchto škod rostoucí, na domácím trhu v Rakousku dle pojišťovny například také roste počet zimních bouří.

(Zdroj: Allianz, VIG, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university