Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zisk RWE nenechá růst cena ani prodej elektřiny. Odkládá nálepku jaderného ramba, za ročním cílem jde přes úspory

Zisk RWE nenechá růst cena ani prodej elektřiny. Odkládá nálepku jaderného ramba, za ročním cílem jde přes úspory

14.08.2012 10:52, aktualizováno: 14.8. 15:25
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Druhé největší německé energetice RWE v pololetí neumožnily zlepšit zisk slabší tržby v důsledku objemů i cen prodané elektřiny. RWE se nevzdává celoročních cílů, za kterými je ale nucena jít přes další úspory nad rámec již oznámených. CEO Peter Terium oznámil hledání úspor tak, aby mohl omezit dalších 2400 míst napříč koncernem. Akcie RWE oslabují o 0,7 % k 32,7 eur při růstu akcií konkurenta E.ON o 0,7 % k 17,8 eur.
Srovnatelný čistý zisk německé energetiky RWE dosáhl za první polovinu roku úrovně 1,67 miliardy eur, tedy shodně s výsledkem před rokem. Neupravený čistý zisk v pololetí klesl o 0,4 procenta na 1,58 miliardy eur. Výsledek tak zaostal za očekáváním trhu na úrovni 1,72 mld. eur.

Meziroční pokles o 1,3 procenta utrpěly také příjmy energetiky výsledkem 27,1 miliardy eur. Analytici nicméně počítali s poklesem a to až na 26,9 mld. eur.

Na provozní úrovni se výsledek RWE meziročně zlepšil na 3,6 miliardy eur z 3,34 mld. eur, na úrovni EBITDA meziroční zlepšení dosahuje 9 procent na 5,04 miliardy eur z 4,77 mld. eur před rokem.

Cíl RWE ve zlepšení výsledků byl ambicióznější, do jeho tržeb se ale nadále promítá útlum reálného prodeje i cen elektřiny, navíc má na výsledky setrvale negativní dopad rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energetiku. RWE v oživení zaostala za větším německým konkurentem E.ON, který v pondělí uvedl, že jeho čistý zisk vzrostl více než trojnásobně na 3,13 miliardy eur. Zásadní měrou jej ale podpořila dohoda z Gazprom, která upravuje ceny za dodávky plynu do budoucna i zpětně.

Skupina RWE se nedávno dohodla na úpravě cen za dodávky plynu s norským Statoilem, které rovněž mělo pozitivní dopad na hospodaření firmy za pololetí. „Platby za dodávky plynu Statoilu jsou nyní v souladu s úrovní běžnou na trhu a omezují jak současnou finanční zátěž společnosti, tak budoucí rizika,“ uvedla k dohodě firma.

RWE potvrdila celoroční cíle pro letošní rok. Při vlažnějších příjmech na to ale musí jít skrze další úspory. RWE uvedla, že očekává schopnost udržet čistou ziskovost na úrovni roku 2011, také provozní úroveň a EBITDA vidí srovnatelné vůči roku 2011. Skupina ale oznámila, že zkoumá možnost převedení či outsourcingu části činností tak, aby dosáhla úspory přibližně 2400 dalších pracovních míst. Stát se tak má přes administrativu, finance a lidské zdroje. Nové úspory jdou nad rámec oznámených 8 tisíc míst na konci roku 2011, mají se zrealizovat do konce roku 2014. Z loňských 8 tisíc rušeným míst jde 40 % na vrub odprodejů aktiv v rozsahu 7 miliard eur do konce roku 2013, jako se již stalo o 1,1 tisíce míst v prodané bývalé divizi Thyssengas a distribuci Amprion. Krok nicméně ukazuje, že RWE na stabilizaci ziskovosti musí jít přes nákladovou stranu. Celkový plán propouštění, rušení či převedení míst nyní odpovídá 11 tisícům oznámeným větším konkurentem E.ON.

Šéf skupiny RWE Peter Terium v komentáři k k výsledkům varoval, že současné podmínky na trhu nejsou příznivé. "Rostoucí státní intervence v energetickém sektoru, klesající marže elektráren a silná konkurence u dodávek elektřiny a plynu. To vše jsou problémy, kterým musíme čelit," řekl. Nový šéf Terium dal jasně najevo, že hodlá z RWE smýt nálepku jaderného ramba, kterou budovat předchozí CEO Jürgen Grossmann. Pod jeho vedením má RWE směřovat od jádra k obnovitelným zdrojům, kde nasadí investice 5 miliard eur během čtyř let.

„RWE musí pracovat na efektivitě a pracovní náklady jsou její složkou. I v zájmu udržení dividendy, kterou čekám stabilní na úrovni 2 eur,“ uvedl Thomas Deser z frankfurtské Union Investment GmbH s investicí 93 milionů eur v RWE.

Dalším krokem k efektivitě je založení evropské společnosti, kterou chce RWE spustit již od roku 2013. Ta zahrne všechny konvenční zdroje RWE Power, RWE NPower ve Velké Británii a Essent v Německu. Sídlo má mít v Severním Porýní Vestfálsku, ale již dříve se objevily spekulace, že krok má být i nátlakem na německou vládu před myšlenkou dalších energetických daní a poplatků, který by mohl vyústit v přemístění sídla evropské společnosti.

Ceny elektřiny na německé burze dnes dosahují 50,2 EUR/MWh na ročním kontraktu, 50,5 EUR/MWh na dvouletém a 50,45 EUR/MWh na tříletém kontraktu (baseload forwardy).

RWE je nejsilnějším hráčem na českém trhu s plynem. Dodává zde zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod. RWE Gas Storage se zabývá skladováním plynu, Net4Gas, kterou firma prodává, provozuje síť tuzemských plynovodů. Loni v ČR čistý zisk skupiny stoupl o pět miliard korun na 14,1 miliardy .


(Zdroj: RWE, Bloomberg, Reuters, CNBC, čtk, DPA)


Čtěte více:

E.ON vytáhl pololetní zisk na více než trojnásobek. Dohoda s Gazprom o plynu s pozitivním dopadem až 1,2 mld. EUR
13.08.2012 10:22
Největší německá energetická skupina E.ON zvýšila za první polovinu ro...

Váš názor
  • Překlep či spíše "nedoklep" :-)
    14.08.2012 15:15

    nevdává x nevzdává
    oh171
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů