Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda mění právní rámec pro hazard. Budou jej u nás moci provozovat i cizinci

Vláda mění právní rámec pro hazard. Budou jej u nás moci provozovat i cizinci

15.08.2012 12:53
Autor: ČTK

Vláda dnes schválila nový návrh zákona o provozování sázkových her, který má mimo jiné umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her. Novinářům to na tiskové konferenci po jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas. Návrh stanovuje podmínku sídla provozovatele na území ČR a v případě provozování internetových kurzových sázek vyžaduje registraci ve stálých prostorech provozovatele. Platnost těchto podmínek skončí na konci roku 2014. 

"Představa, že si firmy jako bwin a jiné zahraniční internetové sázkové kanceláře budou zakládat českou pobočku, když na trhu prosperují mnoho let i bez toho, je naprosto iluzorní. Ministerstvo financí vědomě navrhuje něco, o čem ví, že se to nebude dodržovat," reagoval mluvčí Unie herního průmyslu ČR-UNASO Andrej Čírtek. 

Zákon dále obsahuje zkrácení takzvaného přechodného období ze tří let na šest měsíců. V přechodném období je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost mohly omezit radnice. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet už v polovině roku 2013. 

Zástupci hazardu proti zkrácení období již dříve ostře vystoupili. Podle sdružení SPELOS, které je největším sdružením provozovatelů centrálních loterijních systémů, jde o "surový" zásah do práv legálních provozovatelů. "Pokud vláda a následně parlament schválí tento neuvážený nápad, příští vlády budou zatíženy reálnými arbitrážními nároky v řádu desítek miliard a provoz sázkových her se celý přesune na nikým neregulovaný internet a do ilegality," řekl ČTK výkonný ředitel SPELOS Petr Vrzáň. 

Mezi další ustanovení zákona patří povinnost absolvovat dvě povolovací řízení k provozování povolovaných her. Půjde o základní povolení, které bude mít celostátní platnost pro konkrétní druh hry a bude vydáváno na tři roky. Druhé povolení bude k umístění hry, jehož platnost bude omezena na konkrétní herní prostor. Ohlašované hry, tedy spotřebitelské sázkové hry, u nichž úhrnná výše výher nesmí přesáhnout dva miliony , a tomboly, jejichž celkové výhry přesahují 100.000 , budou spadat pod režim ohlašování specializovanému finančnímu úřadu.


Váš názor
  • to by jeden netušil
    16.08.2012 7:18

    jak namáhavý je boj proti korupci, praní špinavých peněz, a klientelizmu... Místo principiálního omezení hazardu se změní "právní rámec" a jede se dál... Bravo Kalousku, máš to pěkně naplánováno - jen by mě zajímala míra majetkové účasti politiků, kteří to prosadili. Takhle vypadá ve skutečnosti reálný stav pražské politiky - neprosadí-li se zájmy těchto mafií, beztak vydělají jiným způsobem - arbitráží !! Tato změna pravidel totiž není nic jiného, než přípravka na účelově vyvolanou a vyhranou arbitráž. Buď si v ČR pojistí pračku a nebo vyhraje miliardy za "překazené podnikání". Tyhle intriky zaplatí státní kasa, tedy my daňoví poplatníci. Kde je tedy přínos ekonomice státu? Je vůbec ve vládě jeden jediný politik, který místo správy země provozuje poze vlastní podnikání? Jejich výrobním prostředkem je státní kasa a příjem z činnosti daně poplatníků. NEUVĚŘITELNÉ !!
    Jesse
  • uz zase ti cizinci
    16.08.2012 6:57

    kde jsou ty casy kdy "cizinci" byli Nemci, Rakusaci nebo Americani, kteri k nam jezdili legalne a jejich trestna cinnost bylo rozmazlovani nasich slecen a placeni za jejich sluzby tvrdou menou. Dnes se s pojmenovanim "cizinec" mini obcan Ruska, Ukrajiny nebo jineho drivejsiho vychodniho bloku a jejich trestna cinnost spociva v prepadavani, kradezich nekdy i vrazdach a o jejich leganim pobytu se da s uspechem pochybovat. Staci aby se clovek prosel vecer po spodni casti Vaclavaku a cestinu uslysi jen nahodou. Ted to budou vazeni podnikatele zabyvajici se pranim penez. Jen tak dal.
    Murrang
  • ach jaj
    15.08.2012 15:25

    No takze kolikaty navrh toto uz je? a tu pobocku uz muzou mit i ted a nedelaji to. Gratuluji lobistum k dalsi vyhre... Ten odbor na MFCR.... fakt uz nevim co si mam myslet o lidech tam.
    sazkar
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university