Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Saúdská produkce ropy v červnu nejvyšší za třicet let. Obama chce kvůli rostoucím cenám opět uvolňovat strategické zásoby

Saúdská produkce ropy v červnu nejvyšší za třicet let. Obama chce kvůli rostoucím cenám opět uvolňovat strategické zásoby

20.08.2012 11:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Saudská Arábie v červnu zvýšila těžbu ropy meziměsíčně o 3 % na 10,1 mil. barelů za den, čímž nahradila Rusko na pozici největšího světového producenta této klíčové suroviny, vyplývá z údajů organizace JODI, která sdružuje ropné producenty a spotřebitele. Ani rostoucí saúdská těžba, nyní na nejvyšší úrovni za víc jak třicet let, nestačí kompenzovat politické napětí na Blízkém východě, které ropu v posledních dnech vyhnalo na tříměsíční maxima.

Zdražující ropa přidělává starosti americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který bude za tři měsíce v duelu s republikánem Mittem Romneym usilovat o znovuzvolení. Poté, co se barel severomořského Brentu v polovině minulého týdne dostal ke 118 USD, přinesla agentura Reuters zprávu, podle níž americká vláda v odpověď na růst cen znovu zvažuje uvolnění části strategických ropných zásob. Brent se po zprávě propadl až o 4 USD níže; momentálně se drží lehce pod 116 USD za barel.

Zdroj z Bílého domu agenturnímu zpravodaji sdělil, že Obamova administrativa o čerpání ze státních rezerv přemýšlí také proto, aby rostoucí ceny energií nepodkopávaly sankce namířené proti Íránu kvůli jeho jadernému programu. Úplné ropné embargo na Teherán uvalila od 1. července i Evropská unie. Američtí představitelé teď prý budou pozorně sledovat ropný trh, zejména vývoj cen po prodlouženém víkendu od soboty 1. do pondělí 3. září, na které ve Spojených státech připadá Den práce. Mluvčí Bílého domu uvedl, že uvolnění strategických zásob je jednou ze zvažovaných možností.

Účinnost takového kroku ale může snížit skutečnost, že ostatní velcí spotřebitelé ropy, sdružení v rámci Mezinárodní energetické agentury (IEA), se k uvolňování strategických zásob staví vlažně až odmítavě. Výkonná ředitelka IEA Maria van der Hoeven v reakci na zprávu Reuters uvedla, že trh je dostatečně zásoben a že k čerpání rezerv není důvod. Dodala ale, že americké zásoby nyní překračují povinných 90 dní spotřeby a že nakládání s nimi je vnitřní záležitostí Spojených států. 

 
Velká Británie a Francie se k diskuzi o možném zásahu na trhu s ropou staví otevřeně, zato Japonsko a Jižní Korea v pátek oznámily, že intervence není třeba. „Zásoby se neuvolňují, když jsou ceny vysoko, ale když nedostačuje nabídka. Ta je nyní dostatečná,“ uvedl zdroj z japonské vlády.

Situace se nicméně mírně podobá událostem z loňského roku, kdy se rezervy nakonec čerpaly. Několik týdnů poté, co eskalující občanská válka v Libyi zastavila export ropy z tamních terminálů, Obama získal souhlas IEA s koordinovaným uvolněním 60 mil. barelů ropy. Kvůli íránskému ropnému embargu na trhu nyní chybí asi 1 mil. barelů denně, což zhruba odpovídá ztrátě z libyjských exportů.

Obama se v záležitosti ropných zásob obrátil na britského premiéra Davida Camerona už v březnu. Tehdy se západní vlády strachovaly, že přitvrzení sankcí vůči Íránu a začátek letní řidičské sezóny by mohly vytlačit ropu nahoru, a ohrozit tak křehké oživení světové komiky. V květnu o možnosti uvolnění zásob za asistence IEA diskutovala skupina zemí G-8, avšak dodatečný export ze Saúdské Arábie a slábnoucí poptávka ztrátu íránského exportu dostatečně kompenzovaly.

V posledních dvou měsících ale barel Brentu podražil o víc jak 30 % a dostal se k hranici 120 USD, která podle všeho debatu o uvolňování zásob opět otevřela.

Saúdský ropný export podle údajů kartelu OPEC v červnu dosáhl 7,84 mil. barelů za den, nejvíc od listopadu 2005. Saúdové více vyváželi a mírně snížili objem ropy ve svých skladech. Podle statistik JODI, které srovnávají data od vlád s dalšími zdroji, Rusko v červnu těžilo 9,9 mil. barelů ropy denně. JODI funguje v rámci organizace International Energy Forum sídlící v Rijádu, která sdružuje spotřebitele i těžaře ropy a zemního plynu. Mezi jejími členy figurují Čína, Spojené státy a země EU.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, JODI, IEA)


Čtěte více:

Americkou ropu WTI po třech měsících nad 95 USD/barel vyhnala stavební povolení a strach z konfliktu Izrael – Írán
16.08.2012 17:37
Americká lehká ropa WTI v dnešním obchodování poprvé po třech měsící...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.