Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rychlá akvizice v nedohlednu: dohodě Best Buy o odprodeji akcií ex-šéfovi stojí v cestě spory

Rychlá akvizice v nedohlednu: dohodě Best Buy o odprodeji akcií ex-šéfovi stojí v cestě spory

20.08.2012 12:41, aktualizováno: 20.8. 13:55

Aktualizováno

Jednání mezi americkým maloobchodním prodejcem Best Buy a jeho zakladatelem a bývalým předsedou představenstva Richardem Schulzem, který začátkem srpna vyjádřil zájem odkoupit zbylé akcie za téměř sedm miliard dolarů, mohou zhatit neshody. Firma Schulze vyzvala k provedení due dilligence, podmíněného splněním určitých podmínek, ten ale nabídku na kontrolu finančního stavu společnosti odmítl, uvedla Best Buy.

Společnost uvedla, že prokázala "značnou flexibilitu", když Schulzemu navrhla časový horizont 60 dnů, po jejichž uplynutí by měl předložit konkrétní nabídku. Schulze by pak měl mít možnost od ledna se svým návrhem na převzetí předstoupit přímo před akcionáře Best Buy. "Pan Schulze nabídku firmy nepřijal," stojí v oznámení společnosti Best Buy.

Bývalý šéf firmy a jeho tým jsou údajně prohlášením Best Buy šokováni vzhledem k tomu, že ještě nepovažovali jednání o podmínkách due dilligence za ukončené. "Nečekané ukončení vyjednávání ze strany společnosti Best Buy mě zklamalo a překvapilo," poznamenal Schulze, který firmu založil v roce 1966, tehdy ještě pod názvem Sound of Music. Společnost nespecifikovala podmínky, za jakých Schulzemu provedení hloubkové kontroly finančních výkazů nabídla.

Best Buy mezitím zvolila do křesla nového výkonného ředitele a prezidenta společnosti Huberta Jolyho, který nahradí Mika Mikana, působícího v čele společnosti od dubna na přechodnou dobu. Joly dosud působil jako výkonný ředitel nadnárodní společnosti Carlson podnikající v pohostinství (spadá pod ní např. řetězec T.G.I. Friday’s), z níž odešel v neděli. Do čela Best Buy by se měl oficiálně postavit začátkem září.

Schulze začátkem srpna zaslal managementu Best Buy dopis, v němž uvedl, že má zájem spojit síly s fondy soukromého kapitálu a firmu převzít, načež akcie po zprávě povyskočily o více než třetinu hodnoty.

Schulze je v současnosti největší akcionář Best Buy s podílem 20,1 procenta. Za zbylých 339,9 milionu akcií by při nabízeném cenovém rozpětí zaplatil až 6,9 miliardy dolarů. Celou společnost tak oceňuje na 8,16 až 8,84 mld. USD. Vůči tehdejší ceně na newyorské burze (17,64 USD) představovala nabídka prémii 36 až 47 procent. Výše prémie se od té doby snížila na 18 až 28 procent vzhledem k páteční závěrečné ceně akcií Best Buy na 20,27 USD.

Schulze při první nabídce uvedl, že by rád uzavřel transakci co nejrychleji. „Velmi se obávám, že další zpoždění a nerozhodnost povede k dodatečné ztrátě jak na hodnotě společnosti tak ztrátě nadaných členů vedení, kteří nyní čelí nejistotě ohledně budoucnosti společnosti,“ uvedl. V dopisu správní radě Schulze napsal, že má strategický plán, kam by měla firma dále směřovat, a jedná o něm s investory.

Richard Schulze působil jako předseda představenstva společnosti do letošního června, kdy rezignoval kvůli skandálu uvnitř firmy. Tehdejší výkonný ředitel Best Buy Brian Dunn porušil vnitřní politiku firmy poměrem s jednou ze zaměstnankyň, což Schulze věděl, a neoznámil. Oba členové vedení firmu v tentýž měsíc opustili.

Best Buy je maloobchodní prodejce spotřební elektroniky. Nejvíce je znám ve Spojených státech amerických a Kanadě, kde má tržní podíl zhruba 19%, ale působí také ve Spojených státech mexických, Číně, Turecku a Spojeném království. 

 
(Zdroj: AP, čtk, Bloomberg)


Čtěte více:

Zamíří maloobchodník Best Buy do soukromých rukou? Bývalý šéf nabídkou odkupu oceňuje firmu na 8,5 mld. USD. Akcie +19 %
06.08.2012 16:38
Americký maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Best Buy možná zm...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data