Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bundesbank stupňuje odpor vůči odkupu dluhopisů proti ECB i Merkelové. Varuje před neomezeným rozsahem, křivením trhu. Eurodolar pod 1,23

Bundesbank stupňuje odpor vůči odkupu dluhopisů proti ECB i Merkelové. Varuje před neomezeným rozsahem, křivením trhu. Eurodolar pod 1,23

20.08.2012 13:38, aktualizováno: 20.8. 15:27
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Německá centrální banka Bundesbank vystupňovala odpor proti myšlence dalších odkupů vládních dluhopisů ze strany ECB po slovech podpory německé kancléřky Merkelové plánu guvernéra Maria Draghiho z konce minulého týdne. Do nových obrátek se tak rozhořívá spor mezi německou měnovou politikou a částí politické reprezentace na jedné a skupinou kolem kancléřky Merkelové na druhé straně. Do sporu promlouvají také obavy o další rozsáhlé pokřivení trhu, které na straně krátkých splatností ztratí schopnost pravdivé výpovědi o úrovni rizik a jejich reálného srovnání.

„Bundesbank je názoru, že odkupy vládních dluhopisů na trhu ze strany Eurosystému by měly být posuzovány kriticky, jelikož představují vážné riziko destabilizace trhů,“ uvedla německá centrální banka v dosud nejpřímějším oficiálním stanovisku. „Nový program může být neomezeného rozsahu, přičemž rozhodnutí o mnohem širším sdílení rizik solvence by měla být přijímána na úrovni vlád a parlamentů a ne centrálních bank,“ uvedla Bundesbank. Centrální banka tak dává jasně najevo, že nehodlá podpořit budoucí program odkupu dluhopisů, tvořený nyní ECB. 

Na odpor Bundesbank plánu Evropské centrální banky reaguje poklesem euro k americkému dolaru. To postupně kleslo pod úroveň 1,2300 USD/EUR až na dosavadní minimum 1,2293.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR online:



 
Spekulace o podobě nového zásahu ECB prudce hýbou trhy. Výnosy na 10letých dluhopisech periferních ekonomik eurozóny dnes klesly nejníže za poslední měsíc a půl v reakci na zprávu německého listu Spiegel, podle které nový plán ECB zakotví strop pro přípustné výnosy na vládních dluhopisech zemí eurozóny, což by znamenalo intervenci ECB vždy, když tržní úrok těchto dluhopisů stanovenou hranici přesáhne a skutečně směřovalo k neomezené podobě programu ECB, před kterou varuje Bundesbank. Hranice by dle listu neměla být stanovena absolutně, ale přípustným spreadem vůči německým bundům. ECB má podle listu o plánu rozhodnout na zářijovém měnovém jednání.

Smyslem takto koncipovaného programu má být, vedle ovládnutí zápůjčních nákladů zasažených zemí, ukázat trhu, jakou úroveň výnosů ECB považuje za přijatelnou a odradit spekulanty od útočení nad ni, napsal německý list. ECB logicky komentář odmítla.

Prezident ECB Mario Draghi po posledním měnovém jednání v úvodu srpna uvedl, že ECB připravuje program tržních intervencí, které budou cíleny i na výnosy na španělském či italském vládním dluhu, jehož narušují transmisní mechanismy měnové politiky ECB a tím ji v rámci svého mandátu opravňují „zjednat si pořádek“ v tomto směru. Naznačil ale také, že intervence by měla přijít až poté, co vlády vyřeší v politické rovině další pomoc těmto zemím (další tranše pomoci Řecku, pomoc španělským bankám,…). Německá kancléřka Angela Merkelová v závěru týdne uvedla, že stojí za plánem Maria Draghiho a zopakovala příslib učinit vše pro záchranu eura.

Merkelová, potažmo Draghi, ale mají opozici v nemalé části německých politiků ,a to i vlastní politické strany CDU, a Bundesbance. „Pokud to začneme dělat, nebudeme schopni přestat. Je to jako snažit se vyřešit své problémy tím, že začneme brát drogy,“ uvedl německý ministr financí Schäuble na adresu jakýchkoli cest financování státních dluhů skrze ECB.

Po nesouhlasu s odkupy dluhopisů v rámci ECB rezignoval loni šéf Bundesbank Axel Weber. ECB z role hlavního ekonoma opustil také bývalý viceprezident Bundesbank Jürgen Stark. „Nikdo by neměl budovat obraz, že šéf Bundesbank je izolován,“ uvedl dne nicméně člen výkonné rady ECB Jörg Asmussen. K tématu chystaného programu ECB ale dodal, že „měna může být stabilní pouze, pokud neexistují spekulace o jejím přežití. A na tom v ECB pracujeme.“

Víceré hlasy z trhu varují před novým kolem odkupů dluhopisů ze strany ECB na sekundárním (a případném souběhu nákupů EFSF/ESM na primárním) trhu při kvůli pokřivení obrazu o skutečném celkovém riziku. Zásah ECB na krátké straně výnosové křivky totiž pokřiví přirození poměr rizika mezi krátkými splatnostmi a 10- nebo 30letými dluhopisy a zprostředkovaně také kontrakty CDS. „Intervence ECB na krátkých splatnostech odtáhne výnosovou křivku daleko od skutečné úrovně rizika či pravděpodobnosti bankrotu, na které má ukazovat,“ říká například Peter Allwright z RWC Partners v Londýně. „Lidé na trhu přijmou informaci o ‚sponzoringu‘ krátkého konce křivky, ale pouze dlouhodobé splatnosti nadále budou dávat skutečný obraz rizika,“ dodal.

„Draghi uvedl, že ECB bude intervenovat na krátkých splatnostech. To začne ještě výrazněji ničit výnosovou křivku, než to dnes činí nízký růst a toxická aktiva v bankovním systému,“ uvedl Robin Marshall, šéf fixed-income operací ve Smith & Williamson Investment Management v Londýně.

Typickým příkladem využití dluhopisů pro posuzování rizika je porovnávání úrovní na dvouletém proti 10letému dluhu. Skepsi ohledně schopnosti dostát svým závazkům již dnes vidíme průběžně v případě PIIGS zemí na růstu dvouletého výnosu nad desetiletý.

Podstatnou změnu výnosu na dluhopisech vyvolávají už očekávání programu ECB a jeho podoby. Spread mezi výnosem dvouletého a 10letého dluhu Itálie dnes klesl k 275 bazickým bodům proti 310 bps dne 6. srpna. Spread mezi 10- a 30letým dluhem je nad 54 bps proti 73,3 bodu dosaženým v úvodu srpna. 


 
(Zdroj: Bundesbank, ECB, Spiegel, Bloomberg, Reuters, CNBC, AP, DPA)


Čtěte více:

ECB nebude dávat obědy zadarmo
16.08.2012 13:02
Zklamání, které přinesla poslední tisková konference Maria Draghiho, s...
Merkelová se vrací: Podpořila Draghiho, vyzvala lídry EU ke spěchu a poslala trhy výše
17.08.2012 8:24
Německá kancléřka Angela Merkelová na první oficiální cestě po návrat...
ECB: Odchod Řecka z eurozóny by byl zvládnutelný, ale jistě ne hladký. Juncker jej nečeká
20.08.2012 8:45
Odchod Řecka z eurozóny by byl zvládnutelný, lepší by ale bylo, kdyby ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m