Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Vývoj posledních let jasně ukazuje, kdo má v ekonomii pravdu

Krugman: Vývoj posledních let jasně ukazuje, kdo má v ekonomii pravdu

28.08.2012 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Vývoj posledních let byl testem jednotlivých ekonomických doktrín. Před krizí a následným útlumem hospodářství mělo mnoho ekonomů rozdílný pohled na to, jak ekonomika funguje. Krize představuje v podstatě přirozený experiment, který je pro tyto názory testem. A testem byla zejména pro poptávkový a nabídkový pohled na to, co se děje v ekonomice během deprese. Ti, kdo věří v dominanci poptávkových faktorů, vnímají vývoj jako důsledek nedostatečných výdajů: Nadměrné zadlužení z bublinových let nyní tlumí poptávku a tlačí nás do pasti likvidity. Mnozí ale trvají na tom, že proběhl nabídkový šok. Buď se uchylují k rakouské škole a jsou toho názoru, že produkční kapacita byla poškozena špatnými investicemi během doby boomu. Nebo tvrdí, že Obamovy vysoké daně a regulace podkopaly motivaci k práci (nechme nyní stranou, že Obama vysoké daně ani tíživou regulaci nezavedl).

Jak můžeme říci, který pohled je správný? Můžeme se podívat na chování sazeb či inflace. Pokud totiž věříte poptávkovému příběhu, věříte také tomu, že ani velký růst nabídky peněz nebude mít významný vliv na inflaci. Pokud ale věříte nabídkovému příběhu, čekáte, že inflace bude vysoká, protože by se rostoucí množství peněz honilo za sníženou nabídkou zboží a služeb. A zastánci tohoto pohledu skutečně již několik let predikují, že přichází vysoká inflace. Stále se tak ale neděje. Oblíbeným vysvětlením je to, že vláda lže ohledně skutečné výše inflace. Naštěstí tu jsou ale nezávislé odhady cenového růstu, jako je Billion Price Index. Je mi líto, ale ty jsou v souladu s oficiálními čísly, jak ukazuje následující graf: 
 
sous1.jpg
 
Máme tedy za sebou test toho, co se v ekonomice skutečně děje. Někteří pravicoví politici se však stále pevně drží názorů, které se ukázaly jako mylné. Podobně události posledních let ukázaly, jaké jsou výhody toho, že není zaveden zlatý standard a že máme fiat peníze, které můžeme tisknout v době, kdy je ekonomika ohrožena. Dobře to demonstruje i srovnání mezi Španělskem a Velkou Británií. Jak ukazuje následující graf, střednědobý fiskální výhled obou zemí se podobá (vývoj poměru dluhu k HDP): 

sous2.jpg
 
Náklad půjček v případě Španělska prudce roste, ve Velké Británii, kde centrální banka může fungovat směrem k bankám i vládě jako věřitel poslední instance, ale dochází k jeho poklesu: 

sous3.jpg
 
V USA se však republikáni rozhodli, že je třeba odmítnout zlo fiat peněz a vrátit se ke zlatému standardu. A to přesně v ten moment, kdy události jasně ukazují, že fiat peníze jsou skutečně ku pomoci a ztráta flexibility, kterou by jejich opuštění přineslo, by znamenala pohromu. Je tak pravdou, co píše Yglesias: „Peníze kryté nějakou komoditou znamenají v podstatě řešení neexistujícího problému. Nebo problému, který máte jen v případě, že přijmete hluboce moralizující pohled na fungování trhů. Existence fiat peněz je pro takovou filozofii hrozbou a tak přichází hledání alternativ k modernímu centrálnímu bankovnictví, a to i v případě, že tyto alternativy nedávají žádný smysl.“

(Zdroj: Blog Paula Krugmana)


Váš názor
  • Koudelka
    07.09.2012 16:50

    Tak Ti blbci a trapáci zase řádí co?
    Velkamedvědice
  •  
    28.08.2012 16:06

    Za sebe uzavírám tuto diskuzi. Zlato jako univerzální prostředek směny v budoucnosti nevidím, to spíš slivovici. Letos už mám naloženo přes 200 l kvasu.
    ..
    • Džordžo
      28.08.2012 16:08

      To je taky alternativní platidlo.Zatím mám dvěsta litrů, ale celkem čítám tak 800...
      Velkamedvědice
      • Re: Medvědice
        28.08.2012 22:17

        Ženská a tak pije ? No fuj.
        Jezdec.
  •  
    28.08.2012 15:20

    Abych to definitivně rozseknul : Roku 2000 byla unce zlata za 300 USD a 1 USD byl 30 Kč, tedy pro nás bylo zlato ke koupi za 9.000 Kč/unce, uběhlo 12 let a máme zlato za 1.670 USD unce a 1 USD = 20 Kč, tedy pro nás zlato za 33 400 Kč/unce. To je realita, vše ostatní je bohapusté žvanění - "co by kdyby", tohle je skutečná realita !!!!
    loudil
    • loudil
      28.08.2012 15:52

      Realita je taková, že peněžní agregát II. vzrostl od roku 2000 asi o 100 %, zatímco zlato o 600 %. Průmyslová poptávka vzrostla zanedbatelně a množství zlata se co do objemu zvýšilo. Proč teda asi cena vzrostla o více než trojnásobek, než měla? Protože ho takový pitomci jako loudil a jemu podobní kupovali, když uvěřili kecům o inflaci. Já už se tak strašně těšim až budete brečet a já se vám budu do xichtu smát, jaký jste byli tupci, že jste se nechali tak snadno zmanipulovat. 1929, 1987, 2000, 2007...dyť je to furt to samý dokola a komu to nedošlo je chudák. A chudák je také loudil, který si o sobě myslí jak všechny přečůrá a že nikoho ani nenapadne, že by mohl být obchodník se zlatem...z jaký jsi firmy ty trapáku? Silverum? Jan Háze? Ludmila Trtíková?
      Koudelka
      • Re: Koudelko,
        28.08.2012 16:33

        k loudilovi doplním, že se mírně odchyluje od uváděných číselných veličin,ale ty jsi přízrak stíhaný stihomamem ! Když jsem se zde nedávno obhajovalo právo na vyjádření názoru kohokoli, aniž by ho druzí např.jako ty začali neférově knockautova ,bez rozmyslu jsi mě okamžitě posadil do křesla broukerů a ještě mě za jednoho provdal ! Nyní opět bez skrupulí napadneš diskuréra a určíš mu zaměstnavatele a ihned víš o koho jde. V úsudku na mě jsi totalně selhal a jsi vedle ! Ale ty pravděpodobně svým jasnozřivým viděním jisto jistě znáš, důverně jeden ústav na Praze 8, protože dlouhodobě vlastníš symptomy obyvatel pavilonu č.27.Měl by jsi se tam vrátit. Ještě nejsi doléčen !!!
        AMN
      • Koudelka
        28.08.2012 15:58

        ...Už se strašně těším, jak budete brečet a já se budu smát...Co ty seš vlastně zač...A k tomu zbytku.Co nechápeš na faktu, že loudil na rozdíl od Tebe už na zlatu vydělal, teď jen řeší kolik??Evidentně Ti nedochází, že čas dal zas pravdu mu, kdybys byl sebevíce arogantní, Koudelka...
        Velkamedvědice
        • Re: Koudelka
          28.08.2012 16:01

          Ano vydělal...na poplatcích a na obchodním spreadu a drze si myslí, že takto bude vydělávat i dále. No myslet si to může, neberu mu to. Ale až zkrachuje a přijde o svoje prachy, tak mi ho líto nebude.
          Koudelka
          • Koudelka
            28.08.2012 16:05

            No to je další věc.Spread se na fyzickém zlato skutečně pohybuje v Tebou uvedených hodnotách.Proto není určeno na rozdíl od papírového, či dolů ke spekulaci, ani ke krátkodobé investice, ale jako dlouhodobá pojistka, kdy se k nákupům využívá zejména korekcí, dny a vrcholy netefíme.
            Velkamedvědice
    • nj, ale není zlato co se třpití:-)
      28.08.2012 15:49

      Vajca stála kdysi taky 50 haléřů, žvíkačka padoš, telefon z budky 25 hal, rohlík 30 hal, 1 kg bůčku 28,- šalina za kačku, benzín 2,80 Kč, ... to je realita :-))
      Jesse
    •  
      28.08.2012 15:48

      V roce 2002 stála tuna niklu 5000 dolarů v roce 2007 přes 50.000 dolarů dneska ji koupíš za 15.000. Co hodně roste je často bublina a pak to hodně padá.
      ..
  •  
    28.08.2012 14:47

    Na podzim 1923 , kdy v Německu stála krabička zápalek 1 000 000 000 Marek a jedny cigarety 10 000 000 000 Marek se stala tato pravdivá příhoda : papírové bankovky 1 000 000 000 Marek byly veliké a nevešly se ani do šuplíku, pro si jeden stánkař na náměstí na tyto bezcenné hadry pořídil přímo novou nůši a napsal cedulku :"Peníze házejte do nůše". Co se stalo, když nůše byla vrchovatá ??? Přiběhl zloděj, popadl nůši, vyklopil z ní odhadem 15 biliónů Marek na náměstí a s nůší prchal. Stánkař vyběhl ze stánku ale nekřičel : "Krade mi peníze !! On křičel toto :"Zloděj ! Ukrad mi nůši !!" Prostě na podzim 1923 měla Berlíně nůše mnohem větší cenu jak 15 bilionů papírových Marek ! Kde měl tehdá 1 0gramů zlata, byl absolutním vítězem a boháčem ! No a k tomu se dnes opět velmi rychle blížíme ! P.S. Nechte si své - "papíry" ,brzy už budete krást nůše.
    loudil
    •  
      28.08.2012 15:08

      A víte, že na svatého Martina se musí pít svatomartinské víno? Kupte si ho, protože strašně dobře chutná k svatomartinské huse. To žádné jiné víno, ani jiný druh alkoholu není tak dobrý jako to svatomartinské...demence :D
      Koudelka
    •  
      28.08.2012 15:01

      Potíž tvé historky je v tom, že peníze neměli žádnou hodnotu a hodnotu měly jen věci užitečné jako nůše, boty, chleba, kráva. Čím je užitečné zlato?
      ..
      • Džordžo
        28.08.2012 16:48

        předpokládám, že k úrovni tvého vyjadřování a chápaní,které považuji za bystré, tvá poslední otázka byla řečnická ,rétorická . A odpověď na ni jistě zná.Pouze jsi chtěl slyšet teze od ostatních obhájců této nádherné, uchovatelné hodnoty a krásy nehynoucí po staletí,že !?:-)
        AMN
        • Re: Džordžo
          28.08.2012 19:01

          Rétorická no jistě. Osobně považuji zlato za zcela neužitečné. Z tohoto pohledu jsem vybíral i snoubní prsteny, kdy můj je ze stříbra a manželčin z bílého zlata. Nicméně jsem ochoten připustit, že pro spoustu lidí (včetně manželky) má zlato nepopiratelnou historickou či osobní hodnotu. Podle mě to není zrovna racionální, ale kdyby lidi byli racionální nikdo by si nekoupil titanové nádobí. Přesto prý firma, která ho vyrábí dost slušně prosperuje.
          ..
      • Džordžo
        28.08.2012 15:09

        U Tvé historky je zase potíž s tím, že reálný hrubý zisk zisk z pronájmu je kolem 5% před údržbou.Dále je otázka, kde budeš nemovotist mít, zda zeženeš trvale pronájem, nebo se s s ní budeš jen fotit a pod...Nic není dáno, vše jsou hypotézy...O pro Tebe nužiteční zlato se vedou od historie i války..o))Divi sice nedává, ale zase je osvobozené od Dph, myslím investiční...Jinak hodnotu znáš sám, nejde jen o šperkařství, elektroniku a le o fakt, že se na něj čím dále více pohlíží jako na alternativní platidlo..
        Velkamedvědice
        • Re: Džordžo
          28.08.2012 15:26

          Já tedy na zlato jako alternatvní platidlo rozhodně nenahlížím. Když si dám dvě piva za 50 kč musel bych platit cca 0.05 g zlata, což kategoricky odmítám. Většina hostinských též.
          ..
          • Džordžo
            28.08.2012 15:42

            http://www.vlastnihlavou.cz/kudy-proudi-zlato-do-iranu/ http://czech.ruvr.ru/2012_02_29/67181382/
            Velkamedvědice
  •  
    28.08.2012 13:53

    Vážení kolegové, pravdu má každý, pravdu vidíme každý z jiného kopce s jinými zkušenostmi a jinými penězmi. Pravda je tak velká jakou máme hromadu. Pro zaměstnance Patrie : pokud vás diskuzeme obtěžujeme , tak je zavřete. My půjdeme jinam.
    Jezdec.
    •  
      28.08.2012 15:11

      Je to měnová rezerva centrálních bank, je to šperk, je to výborný vodič v elektrotechnice. Když je zlato neužitečné, proč se za ním plavili Španělé do Ameriky v 15 století ,proč se pro něj stříleli při kalifornské zlaté horečce v 19 století, proč ho všichni tak obdivují ve zlatnictví dnes ??? Až se budete ženit, kupte si plechový nebo hliníkový prsten , až bude vaší ženě 30 let, tak jí zakupte náhrdelník ze zinku nebo oceli, .... vždyť zlato nikdo nechce a je ošklivé.
      loudil
      •  
        28.08.2012 15:36

        Vždyt to říkám, užitečnost nic moc. MěĎ je také výborný vodič za 7000 krát nižší cenu. Zdobit se zlatem je fajn, ženy jsou pak krásné, ale lepší je když jsou umyté v hezkých čistých šatech a užitečnost zlata jako rezervy v centrálních bankách již mi uniká kompletně.
        ..
      • Zlato
        28.08.2012 15:15

        Faktem je ,že centrální banky držbu navyšují, a třeba Pimco taky..
        Velkamedvědice
    •  
      28.08.2012 14:33

      Kdybych dnes měl 1 000 000 Kč a chtěl je věnovat svému budoucímu vnukovi, mohl bych buď nakoupit akcie třeba Apple, Google, Microsoft ,ČEZ apod. nebo dát peníze na účtě třeba v KB nebo koupit 1 kilo zlata. Neváhal bych ani vteřinu a koupil kilo zlata. Za 30 let až bude vnuk dospělý už jmenované firmy nebudou existovat ,prostě zkolabují a zhroutí se a na účtě v KB bude mít roku 2042 - 1000 000 Kč kupní sílu tak na jízdní kolo nebo koloběžku, dnes bych za to pořídil byt 1 + l. Za kilo zlata bude roku 2042 stále možné pořídit byt 1 + 1.
      loudil
      •  
        28.08.2012 14:36

        nebo taky ne a ty si za kilo zlata ode mě koupíš bochník chleba
        Jezdec.
        • Jezdec
          28.08.2012 14:46

          Za kilo zlata bochník chleba.Tvůj smysl pro realitu je obdivohodný.
          Velkamedvědice
      •  
        28.08.2012 14:36

        A co mu tak pořídit byt 1+1 a 30 let vybírat nájem a ten investovat do zlata a akcií.
        ..
        • příliš mnoho
          28.08.2012 16:55

          neznámých vstupních rizikových,ale i budoucích indikátorů pro tvoji doporučenou investici na 30 let ! Pravděpodobně jsi,ještě dodávám, neměl na mysli nemovitost v Ceské kotlině :-)
          AMN
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů