Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA: Ceny domů rostou v klíčových městech druhý měsíc v řadě, kvartální vývoj nejsilnější za 6 let. Důvěra zklamala

USA: Ceny domů rostou v klíčových městech druhý měsíc v řadě, kvartální vývoj nejsilnější za 6 let. Důvěra zklamala

28.08.2012 15:44, aktualizováno: 28.8. 16:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Realitní trh ve Spojených státech potvrzuje své oživení. Červnový index cen domů S&P/Case-Shiller ukázal na meziměsíční růst ve 20 klíčových městech hlavního sledovaného indexu druhým měsícem v řadě, meziroční růst je pak vůbec první od září roku 2010.

Hlavní S&P/Case-Shiller index ukázal v červnu na meziměsíční růst o 0,94 procenta při očekávání jen 0,45% růstu, květen byl navíc revidován na 0,97 % z 0,91 %. Meziročně byl ve dvacítce klíčových měst ještě očekáván mělký 0,05% pokles, index ale ukázal na 0,5% růst cen. Jde o první meziroční zlepšení od září roku 2010. Nejvyšší tempo růstu vykázal Phoenix se 14 procenty.

Meziroční obrat nastal díky květnu i červnu také v širším indexu za celé druhé čtvrtletí roku růstem o 1,22 procenta po poklesu o 1,38 % (revidovaném z -1,92 %) za první čtvrtletí roku. Kvartální růst byl nejsilnější za posledních šest let.

Situaci na trhu domů a zejména i objemu domů neprodaných zlepšila rostoucí poptávka v reakci na rekordně nízké úrokové sazby hypoték. Úbytek převisu nabídky nad poptávkou dovoluje cenám domů mírné zlepšení. Podle skupiny „správců“ indexu, v níž jsou i jeho autoři Karl Case a Robert Shiller, na další zlepšení v budoucnu ukazuje uvadající vlna domů zabavených pro neschopnost splácet hypotéky a lepšící se přístup jednotlivců a domácností k hypotečním úvěrům.

Mezikvartální růst cen domů ve Spojených státech ve druhém čtvrtletí roku dosáhl bez očištění plných 6,9 procenta, po očištění pak 2,2 procenta. To je nejlepší výsledek od posledního čtvrtletí roku 2005. „Na trhu domů vidíme přesně ten vývoj, který potřebujeme ke skutečnému, udržitelnému obratu. Trh se dostal za bod zlomu,“ uvedl předseda výboru indexu David Blitzer.

Zlepšení na trhu potvrzují také výsledky stavitelů domů. Toll Brothers, která je dodavatelem luxusních domů, vykázala za své třetí čtvrtletí do července 2012 výsledky nad očekáváním a růst průměrné ceny dodaného domu vůči předchozímu čtvrtletí na 576 tisíc USD z 557 tisíc dolarů. "Oživení trhu táhnou rekordně nízké úrokové sazby a atraktivní nacenění. Při nedostatku zásob napříč trhem vzhledem k jeho stavu se těšíme naší síle včetně cenové politiky," uvedl CEO Douglas Yearley v konferenčním hovoru k výsledkům v poslední dekádě srpna. 

Data asociace zaměstnanců v realitách (Realtors) ukazují, že v červenci se stále nucené prodeje podílely na celkových prodejích domů na americkém trhu z 24 procent, je to ale méně proti červnu i proti 29 procentům v červenci před rokem. Tyto nucené prodeje jsou charakterizovány realizovaným prodejem pod objemem na dům poskytnuté zůstatkové hypotéky.

Zklamáním byl naopak následný vývoj důvěry amerických spotřebitelů v srpnu. Ta nečekaně klesla a propadla se na nejnižší úroveň za devět měsíců. Výrazně se přitom zhoršila jejich krátkodobá očekávání, uvedla dnes organizace Conference Board. 

Index důvěry sestoupil na 60,6 bodu z červencové úrovně 65,4 bodu a byl nejníže od loňského listopadu. Ekonomové podle agentury Reuters čekali zvýšení na 66 bodů. Index tak zůstává hluboko pod úrovní asi 90 bodů, která naznačuje zdravý vývoj ekonomiky a na níž byl naposledy v roce 2007 před propadem USA do recese. 

Ukazatel očekávání do příštích asi šesti měsíců se propadl o téměř osm bodů na 70,5 bodu. Index hodnocení současné situace klesl jen nepatrně na 45,8 bodu. Situaci trhu práce spotřebitelé hodnotili smíšeně a zhoršila se očekávání inflace. 

"Spotřebitelé jsou úzkostnější ohledně vyhlídek ekonomické aktivity a zaměstnanosti, i přes rostoucí inflační očekávání jsou ale optimističtější co do svých finančních vyhlídek," uvedla k dnešním údajům ředitelka výzkumného centra Conference Board Lynn Francová. 

Ekonomové údaje o spotřebitelské důvěře pozorně sledují, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

(Zdroj. S&P/Case-Shiller, Bloomberg, Realtors, CNBC, Reuters, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m