Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus píše Nečasovi: Chci garanci, že církevní restituce neprolomí rok 1948. Lessyho odvolání odsoudil

Klaus píše Nečasovi: Chci garanci, že církevní restituce neprolomí rok 1948. Lessyho odvolání odsoudil

29.08.2012 16:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Václav Klaus požádal ve středu v dopise premiéra Petra Nečase, aby garantoval, že zákon o vyrovnání státu s církvemi neprolomí restituční hranice 25. února 1948. Svůj dopis adresovaný předsedům vládních stran ODS a TOP 09 a vicepremiérce Karolíně Peake zveřejnil na svých stránkách.

"Velmi mne znepokojují obavy řady občanů i právních odborníků z možného prolomení restituční hranice 25. února 1948 zákonem o církevních restitucích. Předpokládám, vážený pane předsedo, že vládní koalice, na jejímž půdorysu sestavená vláda zákon připravila a která jej v parlamentu prosazuje, si je těchto věcí dobře vědoma," napsal Klaus. Žádá proto Nečasovu osobní garanci toho, že přijetí zákona nebude v žádném případě znamenat nebezpečný precedens prolomení této restituční hranice. "Vaše ujištění považuji pro sebe za zásadní pro eventuální podpis zmíněného zákona," napsal.

"Byl jsem informován, že mi byl doručen dopis pana prezidenta. Takže já se s tímto dopisem podrobně seznámím, a pak seznámím se svým stanoviskem. Dopis si samozřejmě přečtu, určitě tam není jedna věta, určitě je tam více vět," uvedl Nečas v bezprostřední reakci na tiskové konferenci po jednání vlády.

Zákonem o církevních restitucích se bude v září opětovně zabývat Poslanecká sněmovna poté, co ho zamítl Senát. Návrh rozdělil nejen českou politickou scénu, ale i veřejnost. "Opakovaně zaznívá názor, že pokud bude přijat ve své dnešní podobě, bude zákon znamenat prolomení časové hranice 25. února 1948, která dala v naší zemi celému procesu zmírňování majetkových křivd způsobených komunistickým režimem nezbytné limity a od nich odvozená pravidla. Došlo-li by k prolomení této časové hranice, zákon o církevních restitucích by daleko přesáhl problematiku narovnání vztahů mezi státem a církvemi a stal by se precedentem s těžko předvídatelnými důsledky pro majetkové nároky třetích osob z naší země i ze zahraničí vůči našemu státu," upozornil prezident.

Připomněl, že sám jako předseda vlády i jako prezident považoval pro Českou republiku otázku nezpochybnitelnosti majetkových poměrů tak, jak se v Česku utvořily po druhé světové válce, za zásadní pro mezinárodní postavení i vnitřní stabilitu země. "Ve dvoustranných vztazích s našimi sousedy i v závažných mezinárodních otázkách současnosti (např. Lisabonská smlouva) jsem zajištění a ošetření této priority věnoval prvořadou pozornost," upozornil.

Vláda se s církvemi dohodla, že zvýší celkový objem naturálních restitucí z původních 51 miliard korun na 75 miliard korun. Díky tomuto navýšení se však sníží celková finanční náhrada z 83 miliard na 59 miliard korun.

Primárním cílem majetkového vyrovnání je umožnit církvím a náboženským společnostem, aby byly hospodářsky nezávislé na státu. "Proto hlavní částí majetku, jenž bude církvím a náboženským společnostem vrácen, tvoří zemědělské nemovitosti - pole, lesy, rybníky a související stavby, se kterými církve a náboženské společnosti dříve samy hospodařily," upřesňuje předkládací zpráva. S tímto majetkem nyní hospodaří Lesy České republiky a spravuje ho Pozemkový fond České republiky.

Restituce bude stát církvím vyplácet po dobu 30 let. Během prvních 17 let od nabytí účinnosti zákona o majetkovém vyrovnání bude ale i nadále stát církvím přispívat na jejich provoz. První tři roky bude částka příspěvku stejná jako v současnosti, dalších 14 let se bude každoročně snižovat o pět procent.

Prezident Václav Klaus dnes také vyjádřil znepokojení nad náhlým odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho. Tento krok ministra vnitra Jana Kubiceho, "učiněný jistě s vědomím premiéra" Petra Nečase, podle něj destabilizuje situaci nejen v policii, ale i na celé politické scéně.

"To vše ve chvíli, kdy se v předvolební atmosféře mají v parlamentu projednávat významné zákony," uvedl Klaus v prohlášení, o kterém informoval jeho mluvčí Radim Ochvat. "Dodávám, že jsem o tomto kroku nebyl předem informován," vzkázal prezident.

(Zdroj: mediafax, čtk)


Váš názor
  •  
    30.08.2012 12:17

    Původně se mi to vracení moc nezdálo ale když tak čtu ty návrhy na 50 a 75% zdanění v GB a FRA tak pokud církev slíbí že nebude chtít více jak desátek, tak bych jim to dal všechno :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Politika
    30.08.2012 12:09

    Naše politika zhnědla a vo tom to je.
    JradaFarda
  • Svobodu
    30.08.2012 11:29

    , svobodu ,svoboděnku bez kříže bez kata ratatata zima je kámoši dejte sklenku na na na ná ná na http://www.novinky.cz/domaci/277406-smetana-ktery-kreslil-politikum-tykadla-se-musi-vratit-do-vezeni.html
    Velkamedvědice
    • Re: Svobodu
      30.08.2012 11:44

      Za tou justiční prasečinou figuruje Langr, tvůj oblíbenec?
      Jesse
      • Jesse
        30.08.2012 11:51

        Zase pomlouváš.Ičko byl jasný kroužek."Myšlenky Ti táhnou hlavou jako vlaky.Ty vlaky sou prázdný a Tvoje hlava taky.Ty vlaky se táhnou , víc než rok.Ty se marně snažíš držet krok.Vlaky přece mají řád a smysl.Měla by je mít i Tvoje mysl!!!!"Řeknu Ti to tak, abys to pochopil.Máš vlaky v hlavě.http://www.youtube.com/watch?v=aaph6AGKor0
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          30.08.2012 11:55

          Íčko řídí ve skutečnosti tajnou odnož policie, řízenou ODS. Pokud někdo spadá do tohoto pytle, pak je jedno, jestli je to Langr, kterého jsi vykroužkoval, nebo spojenec Kalousek, kterého obdivuješ. Ta spojitost je zásadní.
          Jesse
  • First Knight atd.
    30.08.2012 11:06

    I my žijeme ve státu, který se dopustil zlodějny, řada z těch co nyní řvoucích, že by se majetek vracet neměl, restituovali. Nelze někomu vracet a jinému ne, samozřejmě pouze k onomu 25.unoru, nic víc nic míň. Zlodějna je zlodějna a kdo je na straně zlodějů je sám zloděj a v tom bude nejspíše ten hlavní problém- totiž, žijeme ve státu s řadou zlodějů, kteří zřejmě jen tak populisticky tvrdí opaky. Druhá věc jest ona zlodějna, která se z toho může stát za přispění zlodějů z druhého tábora při úkonu onoho navracení :-) smeju se i když to je spíše k pláči....
    UpDown
  • Klause nemusím
    30.08.2012 9:45

    Je to namyšlený a samolibý autoritářský mentor. Ale občas mě mile překvapí. Kdyby jeho nepochopitelných excesů bylo méně než rozumných rozhodnutí, pak bych mu i věřil. Ale nevěřím, že to myslí vážně. Jde pouze o gesto, aby se zalíbil obyvatelstu. Ví moc dobře, že jeho popularita strmě padá. No jeho povaha predikuje k úvaze, že ho netrápí majetek státu, ale jeho vlastní společenské klišé. Taky nejde o podstatu církevní zlodějny století, ale o mlhu kolem ní. V tom mě Klaus nezklamal. On vždycky rád mluví o principech (např. squeez out), ale pak to rychle podepíše... i když navenek ukapává krokodýlí slzy.
    Jesse
  • Klaus
    29.08.2012 17:20

    Jedinej člověk, co na politický půdě něco znamená, a kterýmu nezáleží jenom na tom, jak co nejsnáze a nejrychleji namastit svoji kapsu. Měl by bejt prezidentem ještě aspoň dalších 20 let a mít pravomoce jako prezident v USA. Toho Kubiceho už by někdo mohl odstřelit. A při té příležitosti by se tato kulka mohla odrazit a picnout ještě Nečase s Kraďouskem.
    Koudelka
    • Re: Klaus
      30.08.2012 8:34

      To znamená jedno jediné, Klaus chce peníze. Katolická církev údajně nabídla peníze Kalouskovi a spol, když to projde. Údajně se jedná o 20 % z celkové částky.
      Jezdec.
      • Jezdec
        30.08.2012 9:49

        20% z částky pro Klause, opět slušná pomluva.Zdroj, chlapi v hodpodě, co?
        Velkamedvědice
        • Re: Jezdec
          30.08.2012 10:19

          Ne pro Klause, ale pro celý ansabl. Mikuláš chce jen odměnu ze 20.
          Jezdec.
          • Jezdec
            30.08.2012 10:26

            Proti Klausovi mám spoustu výhrad, nicméně jsem přesvědčen, že nekrade.
            Velkamedvědice
            • Re: Jezdec
              30.08.2012 10:28

              Od kdy hlavní kápo krade? On pouze privatizoval.:-))
              Jesse
        • Re: Jezdec
          30.08.2012 9:55

          Ty si ovšem myslíš, že Kalousek rozdává naše peníze (i tvé) zadarmo, zvláště když patří mezi ortodoxní katolíky. Už to je viditelný střet zájmů a neí to pomluva, pouze fakt. A teď mysli medvěde - proč se Kalousek tak rve zuby nehty za takto vykonstruovanou defraudaci státního majetku, když už k dohodě mezi církvemi došlo v roce 1991 a tehdejší kardinál považoval tento akt za konečnou tečku a vyrovnání?! Raději osočíš disutéra za pomlouvače, než aby sis zjistil již proběhlé události.
          Jesse
          • Jesse
            30.08.2012 10:11

            Na člověka to vychází myslím 12000.Ať si je pro klid mé duše vezme, za krádeže komunistů se stydím.Z podmínkou neprolomení 48 souhlasím....
            Velkamedvědice
            • Re: Jesse
              30.08.2012 10:23

              Já klidný nejsem . Naše ulice stojí na cirkevním, které připadlo státu po r. 1952. To mi nepřijde správné. To si ten pozemek budu muset koupit ještě jednou. Musím si ho koupit, takže zaplatím cirkvi , potom se budu několik let soudit se státem. Kdo zaplatí můj čas, právníka, notáře, soudce atd. Nejspíš duch svatý.
              Jezdec.
              •  
                30.08.2012 10:51

                Majetek, který již není ve vlastnictví státu se vracet nebude, bude za něj finanční náhrada. Vaše ulice patrně nepatří státu, ale obci nebo městu. Uklidnilo tě to?
                ..
            • Re: Jesse
              30.08.2012 10:14

              Mě to teda neuklidňuje. Jde o princip defraudace. I kdyby to mělo na hlavu činit 5 kaček, krádež zůstane krádeží. BTW dnešní daňoví poplatníci katolíkům NIC neukradli. To ať si vyřídí s komoušema.
              Jesse
              • Pomyslná spravedlnost často vytváří další nespravedlnost
                30.08.2012 10:31

                To je přesně hlavička problému... že se s církvema nevyrovnává stát (ač to tak v názvu zní), ale daňový poplatník, notabene dnešní, který s tím némá vůbec nic dočinění a pak zejména ti budoucí, tj. děti :)
                First Knight
                • Rytíř
                  30.08.2012 11:18

                  Zdravím Tě rytíři!!Že se taky ozveš!o))Snad jsme nástupci v právním státu.Děti i v osobním životě mohou dědit dluhy.Když pominu, že nikdo nikdy neřešil, kolik stát užíváním kradených věcí vydělal, měli na to 25 let.Stejně vrací, jen co se jim nehodí, rentabilní zbytek si ponechávají a vyplácí!To je snad normální zaplatit za to, co si nechám.Teď je třeba tu ostudu nějak přijatelně ukončit.Když pominu, že nikdo nikdy neřešil, kolik stát užíváním kradených věcí vydělal, měli na to 25 let.
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    30.08.2012 12:22

                    Ahooj..já na to nemám jednoznačný názor, jen mi přijde, že to je složitější a je tam mnoho nejasných souvislostí... tak třeba si vem, že někdy k datu měn. reformy v padesáátých letech jeden přišel o majetek nemovitý a druhý vedle něj o hotovost/úspory v ekvivalentní výši. První dnes dostane zpět něco, a to něco může mít i řádově vyšší tržní cenu a druhý nic... Mám tedy na mysli např. určitou formu diskontování vráceného majetku vzhledem k proběhlé měn. reformě. Je toho samozřejmě daleko víc... má to své pro i proti, technické aspekty, ale přijde mi, že by se k tomu mělo přihlédnout, protože viník je stejný, ale náprava diametrálně odlišná...
                    First Knight
                    • Re: VM
                      30.08.2012 13:03

                      Zákom o restitucích tvrdí, že chce napravit křivdy, které napravit lze. Což zrovna u křivd napáchaných měnovou reformou asi úplně nejde. Pokud vím neexistuje žádné seznam kdo o kolik přišel. To, že někomu nedovolili bolševici studovat je další z křivd, které už napravit nelze.
                      ..
                      • Džordžo
                        30.08.2012 14:05

                        ano a tom přesně píšu... jeden restituuje a ten druhý to platí dvakrát (jednou v případě měn, reformy a nyní jeho potomci) a z toho plyne název mého prvního příspěvku tj. že snaha o spravedlnost (ex post + out of date) mnohdy vytvoří nespravedlnosti další a možná i větší...
                        First Knight
                        • Re: Džordžo
                          30.08.2012 14:38

                          Ty považuješ za křivdu placení daní? To je bud nedorozumnění nebo velmi pokřivené vnímání slova křivda. Daně jsou tady od toho, aby mohl stát fungovat (třebas i špatně a neefektivně). To, že stát vrací, co bylo ukradeno, je jedna z jeho funkcí, stejně jako služby policie, stavba silnic, placení vdělání. Nebo budeš příště považovat za křivdu to, že platíš daně, ze kterých je financováno státní školství, které již nevyužíváš a využívat nebudeš?
                          ..
                        • dopl.
                          30.08.2012 14:09

                          Tím ovšem neříkam nedělat nic, jen, že mi přijde, že ten "objem" jak byl dohodnut není OK, není košer a není transparentní.
                          First Knight
    • Re: Klaus
      30.08.2012 8:12

      Koudelko, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš.
      Henry
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů