Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
46 milionů Američanů dostává potravinové lístky. Nová pracovní místa lidi neuživí

46 milionů Američanů dostává potravinové lístky. Nová pracovní místa lidi neuživí

05.09.2012 11:23
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Počet Američanů závislých na potravinových lístcích se v červnu vyšplhal na 46,4 milionu, což představuje historické maximum. Vzhledem k trvale vysoké nezaměstnanosti ekonomové odhadují, že v nadcházejících měsících se situace příliš nezlepší.

Ačkoliv recese v USA skončila v roce 2009 a řady nezaměstnaných v posledních dvou letech řídnou, množství lidí pobírajících dotace na nákup potravin neustále roste. V průběhu dvaceti let před krizí pobíralo potravinou podporu v průměru 23 milionů Američanů; po finanční krizi se toto číslo téměř zdvojnásobilo a při víc jak 46 milionech je nejvyšší od začátku vydávání potravinových lístků v roce 1939. To naznačuje, že i těch málo nových pracovních míst vytvořených v posledních letech lidem dostatečnou obživu nezajišťuje.

„Data o nezaměstnanosti nám nepodávají pravdivý obrázek o tom, kolik lidí je zaměstnaných jen na menší úvazek,“ tvrdí Peter Cardillo z Rockwell Global Capital. Statistiky o potravinových lístcích jsou podle něj dobrým indikátorem stagnace příjmů pracujících.

Federální program prostřednictvím virtuálních peněz nahraných na čipovou kartu (papírové kupony byly kvůli zabránění stigmatizace nositelů zrušeny v roce 2008) zajišťuje příjemcům přístup k potravinám a nealkoholickým nápojům. Účastníci programu nesmí pobírat víc než 130 % minimální mzdy, což je hranice, která nyní u tříčlenné rodiny odpovídá hrubému měsíčnímu příjmu 2000 USD (40 000 Kč).

Polovinu všech příjemců na federální úrovni tvoří děti, což mimo jiné znamená, že čipovou kartu s americkou vlajkou, na niž se kredit nahrává, k nákupům jídla používá každý čtvrtý občan USA mladší 18 let. Jen 14 % domácností využívajících potravinovou pomoc žije nad hranicí chudoby. Majetek a úspory průměrné rodiny v programu činí 101 dolarů. Jelikož příjemci jsou na tom většinou tak špatně, že peníze musí ihned utratit, je stimulační (a multiplikační) efekt pro ekonomiku podle Moody´s Analytics nejvyšší z široké palety všech federálních sociálních programů: každý rozdělený dolar přinese hospodářství 1,73 dolaru. U podpory v nezaměstnanosti je to 1,62 dolaru.

V roce 2008 činil rozpočet programu 35 mld. USD, o dva roky později už to bylo 65 mld. USD, nyní stojí vládu 6 mld. USD měsíčně. Průměrný beneficient měsíčně pobírá 133 USD po dobu tří kvartálů. Bezdětní a zdravotně způsobilí dospělí sice nesmějí potravinové lístky dostávat víc než tři měsíce v průběhu tří let, ale v časech vysoké nezaměstnanosti toto pravidlo neplatí.

Počet Američanů bez práce se nyní pohybuje kolem 13 milionů. Podle ekonoma Citigroup (29,7 USD, -0,03%) Stevena Wietinga se víc jak 3 miliony z nich octly na úřadech práce po finanční krizi, avšak předtím nepracovaly ve stavebnictví ani spřízněných odvětvích ekonomiky, které po splasknutí realitní bubliny utrpěly nejvíc. Jelikož tyto ztráty bude těžké nahradit, nedá se v brzké době počítat s výraznějším hospodářským oživením.

Hluboké a pro většinu populace nepříznivé strukturální změny v americké ekonomice dokládá nedávná studie think-tanku National Employment Law Project (NELP), podle níž průměrná mzda v 58 % všech pracovních míst vytvořených v posledních dvou letech nepřesahuje 13,84 USD (260 Kč) za hodinu. Ve středním pásmu mezi 13,84 a 21,13 USD na hodinu se nacházelo jen 22 % nových pracovních míst, přičemž právě na tuto skupinu připadlo 60 % propouštění během recese.

„Ekonomika teď vytváří méně slušných míst než na začátku 21. století,“ shrnuje neradostnou bilanci posledních několika let Annette Bernhardt z NELP. Americký pracovní trh se ale na této trajektorii nachází už 30 let. Ze statistik výzkumného ústavu Pew plyne, že od roku 1971 do dneška se podíl obyvatelstva se středním příjmem (dvě třetiny až dvojnásobek mediánu) snížil z 61 % na 51 %.

(Zdroj: New York Times (9,34 USD, 1,63%), CNBC, Food Research and Action Center, Pew Research)


Váš názor
  • už to nebude ale dlouho trvat
    05.09.2012 20:27

    V Říjnu jde O'Bama do kytek a tak se to zlepší a lístky bude dostávat jen 45milionu. Co by za to česky důchodci dali kdyby mněli jidlo levnější. V USA se prý z jidle ani neplatí žádná DPH. A taky jim tam důchody zvyšuji pravidelně o procento inflace. Naši hrdý důchodci by ale šli do stávky, kdyby je někdo takhle urážel. Oni s radostí utáhnou opasky a jeste budou na Kalouska a Nečase hrdý jak to umí dobře zařídit
    Zelenka
  • Bearbull
    05.09.2012 18:33

    Saki, to si asi nepochopil.Článek není o výprodejích a slevách v supermarketech, ale o tom, že každý šestý obyvatel ameriky je závislý na potravinových lístcích.A to je smutné. Nejhorší výsledek v historii.Stoprocentní nárůst v posledních dvaceti letech.Dostává to švunk.Kam emigruješ teď?
    Velkamedvědice
    • Re: Bearbull
      05.09.2012 22:18

      Curiosity se jim povedl, že :). Smutné by bylo, kdyby ty lísky nedostali- je na zemi mnoho míst, kde vydělávají dolar za den a žádné lístky nedostanou a navíc třeba nevidí ani svou rodinu jak je rok dlouhý.
      UpDown
    • Re: Bearbull
      05.09.2012 20:13

      staci se podivat na lidi tady jak jsou na tom spatne. Nejdrive ukazuji amiky jak jsou rozezrany a tlusty. Kazdej jezdi autem a krmi svyho psa nebo kocku sunkou a najednou potrebuji na jidlo listky. Tak ja nevim Karle. Jako by v rusku dostavali listky na vodku nee? Je to v lidech :o)).
      bearbull
  • co na to bearbull??
    05.09.2012 18:21

    Tady zase nekdo pouziva jmeno moje nadarmo. Ze se nepise ze 10 milionu cechu dostava take velike slevy u toho Lidlu a i stemi slevami jsou nektere veci drazsi. Veprova panenka napr. tady 1kg za $ 5.89 = 117.21Kc :o)) O lososu nebo steaku nemluve.
    bearbull
  •  
    05.09.2012 14:19

    Skoro jako kdyby někdo říkal : těch lidí je moc , co s nimi ? Že by válka ?
    Jezdec.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení