Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německý průmysl se nečekaně zotavil a roste, britský poskočil nejvíce za 25 let. Euro nad 1,27

Německý průmysl se nečekaně zotavil a roste, britský poskočil nejvíce za 25 let. Euro nad 1,27

07.09.2012 12:38, aktualizováno: 7.9. 13:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nečekaně silné jsou výsledky německého a britského průmyslu v měsíci červenci. Německá průmyslová produkce meziměsíčně vzrostla o 1,3 procenta místo očekávané stagnace, britský průmysl zažil nejsilnější nárůst za 25 let.

Německé ministerstvo hospodářství oznámilo, že průmyslová výroba v červenci meziměsíčně po sezonním očištění stoupla o 1,3 procenta proti trhem očekávané stagnaci, červen navíc postihla pozitivní revize poklesu na 0,4 procenta z 0,9 procenta. Meziroční pokles německého průmyslu dosáhl pak pouze 1,4 procenta proti očekávaným 3 procentům. Revize za červen otočila 0,3% pokles v 0,3% růst.

Ministerstvo uvedlo, že průmyslová výroba akcelerovala zejména díky zpracovatelskému (meziměsíčně +1,7 %) a stavebnímu (1,9 %) sektoru. „Průmyslové objednávky letos zatím zůstávají stabilní. Ačkoli sentiment je utlumený, průzkumy naznačují, že se opět nepatrně zlepšuje, což poukazuje na to, že průmyslová výroba zůstane robustní," uvedl resort ve zprávě.

Čtvrteční údaje ministerstva přitom ukázaly, že průmyslové objednávky v Německu v červenci stouply o nečekaně výrazných 0,5 procenta díky solidnímu růstu domácích kontraktů, a posílily tak naděje, že domácí poptávka bude oporou největší evropské ekonomiky v době dluhové krize.

Hamburský institut pro světovou ekonomiku (HWWI) tento týden snížil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. Odhad růstu pro příští rok institut zhoršil ještě výrazněji, a to na 0,5 procenta z 1,5 procenta. 

Ve druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Německá centrální banka Bundesbank minulý měsíc upozornila, že dluhová krize v eurozóně zastiňuje vyhlídky německé ekonomiky. Před hrozbou negativních důsledků dluhové krize minulý měsíc varovalo také německé ministerstvo hospodářství. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. 

Dubnová prognóza německé vlády počítá s nárůstem ekonomiky o 0,7 procenta v letošním a o 1,5 procenta v příštím roce. Rozpočtový expert vládní strany CDU Norbert Barthle tento týden nicméně uvedl, že Německo bude moci hovořit o štěstí, pokud tempo růstu v příštím roce dosáhne alespoň jednoho procenta.

Překvapením je také výkon průmyslu ve Velké Británii. Průmyslová výroba tam v červenci zaznamenala nejvyšší nárůst za posledních 25 let. Statistický úřad oznámil, že průmyslová výroba vzrostla o 2,9 procenta, což je nejvíce od února 1987 a zhruba dvakrát tak silný růst, než s jakým počítali analytici (konsensus 1,5 %). O měsíc dříve se průmyslová výroba naopak o 2,4 procenta propadla.

Zveřejněný údaj je nejširším měřítkem průmyslové výroby. Zahrnuje rovněž produkci energií a těžbu nerostných zdrojů. Vedle toho Britové sledují vývoj zpracovatelského sektoru, kde výroba vzrostla o 3,2 procenta po červnovém propadu o 2,9 procenta.

Letos ale statistiku ovlivnil jeden volný den navíc, který měli Britové v červnu. Slavili totiž 60 let od korunovace královny Alžběty. To znamená, že část výroby se přesunula z června na červenec. Výroba v tomto měsíci tak zaznamenala nejvýraznější nárůst od července 2002.

V samostatné zprávě pak statistický úřad sdělil, že firmy znovu pociťují tlak na růst nákladů. To bude zřejmě muset vzít v úvahu centrální banka, až se bude příště zabývat měnovou politikou. Bank of England přitom doufá, že klesající inflace zlepší vyhlídky spotřebitelů.


Kombinaci návratu důvěry investorů v akceschopnost ECB po včerejším oznámení přímých intervencí na dluhopisových trzích a dnešních lepších dat z největší ekonomiky eurozóny nenechalo euro bez reakce. Společná evropská měna dnes poprvé od 21. černva letošního prolomila hladinu 1,27 USD/EUR a dostala se až na 1,2714 USD/EUR.

Vývoj kurzu eura k dolaru za poslední 3 obchodní seance (online)



(Zdroj: Bloomberg, Reuters, čtk, DPA, AP)


Čtěte více:

Průmysl se napříč světem dál zhoršuje: Čína, Německo,  Francie či Řecko. Překvapením Velká Británie
03.09.2012 11:42
Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny v srpnu pokračovala v pok...
Průmyslové objednávky v Německu se v červenci vrátily k růstu
06.09.2012 12:49
Průmyslové zakázky pro německé podniky se v červenci meziměsíčně zvýši...
Německo překvapilo červencovým růstem exportu i importu
07.09.2012 9:34
Bilance zahraničního obchodu Německa skončila v červenci přebytkem 16...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data