Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsme dost hloupí na to, aby to fungovalo?

Jsme dost hloupí na to, aby to fungovalo?

12.09.2012 17:50

John H. Cochrane, profesor ekonomie na University of Chicago Booth School of Business, před časem varoval před hrátky s devalvací, které by měly řešit problémy periferie eurozóny. Tyto hrátky si můžeme rozdělit na tři základní skupiny: Odchod zemí periferie z eurozóny následovaný oslabením jejich měny a posílením eura, odchod Německa z eurozóny následovaný posílením marky (tedy i oslabením eura), a do třetice snaha o oslabení eura tak jak je nyní.

U všech možností můžeme dlouze rozebírat technická pro a proti: Má periferie eurozóny vůbec dostatečnou výrobní bázi, u které by obnovovala konkurenceschopnost? Jaký je celkový efekt (tedy i po započtení vlivu na importy) oslabení eura? ... Pan Cochrane ale (přesně v duchu své školy) poukazuje na základní aspekt devalvačních strategií (pro detaily viz „Devalvace zachrání eurozónu, hodina má 75 minut a tohle je opravdu poslední flám“). Tvrdí, že podobný krok lze efektivně učinit pouze jednou. Portugalsko, Španělsko, Itálie i Řecko ale cykly devalvace a inflace procházely ještě předtím, než vstoupily do eurozóny. Další, „tentokrát už vážně poslední“ devalvace, by tak podle této logiky opět nefungovala. Stejně jako není u alkoholika důvěryhodným plánem na zbavení se jeho závislosti to, že si dá jeden „opravdu poslední“ flám.

Cochrane tedy logicky argumentuje, tím, že pokud něco použijeme jednou (či zneužijeme jednou), už nám nikdo nebude věřit. Určitý problém s tímto pohledem, v podstatě založeným na předpokladu racionality očekávání, ale představuje praxe. Ta ukazuje, že někdy jsme dost iracionální – tedy dost hloupí, na to, aby fungovaly i zdánlivě nesmyslné triky. Toho jsou si možná vědomi nejvíce investoři. Dobře například víme, že „trh vydrží být iracionální déle, než my likvidní“. A asi si je většina z nás vědoma toho, že existuje široká škála behaviorálních anomálií, které z racionálního chování a očekávání dělají téměř dětskou pohádku.

Cochraneho tezi nepodporuje ani často zmiňovaný případ Argentiny. Ta je mnohými ekonomy, mezi nimi i Nourielem Roubinim, považována za možný ukazatel cesty, kterou by se mělo vydat i Řecko. Tedy cesty na které je opuštění pevného kurzu (opuštění eura), přetrpění relativně krátkého těžkého období a poté poměrně rychlého oživení taženého exporty. A u Argentiny rozhodně nemůžeme říci, že by šlo o alkoholika, který šlápl vedle jen jednou. Již před devalvací za sebou měla dlouhou historii ekonomických „přešlapů“.

Nebo to je s tolik vyzdvihovanou argentinskou cestou také trochu jinak? Pierpaolo Barbieri z Harvard's Kennedy School před časem ve WSJ uváděl, že když Argentina v roce 1991 navázala kurz své měny na dolar, ukončilo to hyperinflaci a chronické devalvace, které dusily ekonomiku po desetiletí. Sazby klesaly, důvěra rostla, to ale nakonec vedlo k příliš vysoké spotřebě a vše zase skončilo hlubokou recesí a vysokou nezaměstnaností. Následné oživení pak nepřišlo díky devalvaci, ale díky komoditnímu boomu a investicím. Devalvace a default jen vymazaly úspory, které po desetiletí hromadila argentinská střední třída. Prospěla naopak těm, kterým se podařilo schovat dolary v zahraničních bankách.

Růst konkurenceschopnosti generovaný devalvací pak měl jen krátkého trvání a země se rychle vrátila ke staré strategii vysokého růstu s ještě vyšší inflací. Finanční trhy přitom stále nejsou ochotny poskytovat této zemi dlouhodobé financování a k udržování růstu produktivity je třeba dalších devalvací. Nominální růst a komoditní boom dnes jen maskují skutečný stav ekonomiky. Současná Argentina je ukázkou toho, čemu Řecko vstupem do eurozóny uniklo a kam by se odchodem z ní vrátilo, tvrdí Barbiery.

Možná je tedy ve skutečnosti Argentina argumentem hovořícím ve prospěch oné teze „jednou a nikdy více“ a my nejsme „dost hloupí“ na to, aby to fungovalo. Každopádně bychom si ale měli být vědomi málo diskutovaného jádra devalvační mechaniky:

Daná země se v globálním konzumním závodě dostatečně nesnaží (není produktivní, konkurenceschopná ...) a ztrácí podíl na trhu. Může se tedy začít snažit – zaplatit větší snahou, dobrovolným snížením odměn ..., nebo devalvovat. Toto rychlé řešení ale v jádru znamená, že za znovuzískanou konkurenceschopnosti zaplatí tím, že už si nemůže dovolit nakupovat tolik zboží ze zahraničí. I v případě, že to udělá jen jednou. Pokud to provede víckrát, roztočí se popsaná spirála nedůvěry. Tato devalvační mechanika je to opak německé hyperkonkurenční verze – kdyby si němci drželi marku, ta by posilovala, z části by jejich výhodu eliminovala, odměna za konkurenceschopnost by se ale dostavila ve větší kupní síle směrem k zahraniční produkci (počínaje ropou a banány a i-produkty konče).

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • tak se mrkni cos napsal-ja to nepsal
    13.09.2012 2:28

    Přidat názor... děs-běs 12.9.2012 21:00 ... tak snad se aspoň tím apple5 dá telefonovat ... možná --- 658.98 -1.61 (-0.24%) rup*hej....................................svata dobroto :o)) To ti ten tvuj minus dlouho nevydrzel - ale zase jsi si ho nasel abys mel pravdu - nemas to opravdu lehky LOL.
    realbull
  • pro Rupika ....
    12.09.2012 22:01

    3 minuty pred uzaverkou a AAPL je + U$ 9.40 +. No to ses zase utnul mistre tesarsky. Nepises ty taky ty rady pro maklere Patrie :o))
    realbull
  • ale Rupiku - pozor at ti nepraskne
    12.09.2012 21:35

    My prece vime co jsi za blba, proc nam to musis stale pripominat a dokazovat. Precti si dejepis a hlavne o Canade a Cine. Cina je velka ale to je i slon a pritom ho dokaze vystrasit i mala myska. To samy plati o Rusku - nas mnogo. Pak se podivej na male Svycarsko a dokonce i blbec jako ty musi uznat ze ve velikosti to neni. Canada a USA maji navic to stesti ze jsou nejen velke zeme ale take na urovni o ktere se takovym jako ty ani nezda. Tak si uzivej sve velkosti - dokonce jste meli uz i krtecka ve vesmiru. WOW klanime se :o)).
    realbull
  • investujte do Canada.......
    12.09.2012 20:49

    ta ma banky, ktere jim zavidi cely svet a nehrozi jim znarodnovani. Navic tu mame vsechno za co Cina draze plati a co potrebuje cely svet. Uhli - obili - potas - zlato - stribro - diamanty - ropu - rozvinutou sit vybornych silnic a zeleznic. Take pristavy a lode na odvazeni tohoto bohatstvi. Za sousedy mame nejsilnejsi ekonomiku sveta o stabilni vlade a rozumne uvazujicich politicich, kteri se staraji o dobro zeme a ne o vlastni kapsy a utikani se svymi penezi jinam. Prave naopak - k nam si ty penizky vozi uschovat a my z nich mame provize - uroky a dane.
    realbull
  • *
    12.09.2012 20:49

    Dík za přání - pokud ses nesplet' v zařazení odpovědi. Nevím. Ale musíš být už dost nakřáplý, když tak devalvuješ svou hvězdu. Třeba ani nebudeme muset být tak dlouho iracionální...
    Kalka.
  • Tak koukám,
    12.09.2012 20:31

    že jste si tu pěkně poklábosili k věci. *hvězda* jako obvykle na počet příspěvků vede. Ježto však se takto chová opakovaně, zřejmě si páně Soustružníkův článek přečetl důkladně a vlastně ho již hodnou dobu předjímá. Pořád zřejmě soudí, že mu to bude fungovat, když své ožužlané hlášky bude neustále opakovat. Uvidíme, jestli 'vydržíme být iracionální déle, než jemu se ucpe kanál'. Ceterum autem censeo, že vše se může vyvinout jinak, až se Číňani ještě víc zakoupí v problémových zemích a zavedou svou pracovní morálku ;-)
    Kalka.
  • jde do tuheho ......
    12.09.2012 19:21

    Uz i Zabza vyvesil na stozar "Jolly Roger" - jak je odvazny, ted kdyz nemusi celit otazkam davu, ktery svymi radami pohneval
    realbull
  • pro ty pomalejsiho mysleni....
    12.09.2012 18:53

    Rupheji to je pro tebe - kdyz jsem byl na vazkach po cteni zdejsich opatrnych analytiku a tvych moudrosti, tak jsem byl podoboji bearbull - ted kdyz zacina nova sezona jsem uz real bull -kapis? :o)).
    realbull
  • ale ale panove.....
    12.09.2012 18:30

    Kdybyste jen trochu pozorneji procitali moje prispevky tak jste tohle mohli vedet jiz dlouho :o))
    real bull
    • Re: ale ale panove.....
      12.09.2012 18:37

      Já to říkám furt :-))
      Jesse
  • RH
    12.09.2012 18:05

    Já bych o jednom blbečkovi věděl :-)
    Jesse
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m