Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed oznámil neomezenou stimulaci: Zítra spustí QE3, a sazby nechá nízko další 3 roky. Trhy tleskají, komodity rostou a dolar nad 1,30

Fed oznámil neomezenou stimulaci: Zítra spustí QE3, a sazby nechá nízko další 3 roky. Trhy tleskají, komodity rostou a dolar nad 1,30

13.09.2012 18:50, aktualizováno: 14.9. 8:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká centrální banka dnes vyslyšela volání trhů, když oznámila zahájení třetího kola kvantitativního uvolňování (QE3). Ve snaze podpořit hospodářský růst a tvorbu pracovních příležitostí Fed již zítra začne nakupovat dlouhodobá aktiva (např. MBS). Na rozdíl od QE1 a QE2 si Fed tentokrát nestanovil jasný časový ani finanční rámec, uvedl pouze, že aktiva hodlá nakupovat tempem 40 miliard dolarů měsíčně. Fed dále uvedl, že ponechá sazby poblíž nuly minimálně do poloviny roku 2015.

"Abychom podpořili silnější hospodářské oživení a zasadili se o to, že inflace se postupně dostane na hodnoty, které odpovídají našemu duálnímu mandátu, rozhodl se výbor zvýšit kvantitativní uvolňování měnové politiky nákupem dalších aktiv v objemu 40 miliard dolarů měsíčně," stojí ve sdělení měnového výboru, které je výsledkem dnes završeného dvoudednního jednání.

Americká centrální banka nestanovila žádný limit, do kterého bude aktiva nakupovat. Šéf Fedu Ben Bernanke naopak řekl, že nákupy budou pokračovat tak dlouho, dokud nebude ekonomika v pořádku. Odmítl také, že by prezidentovi Baracku Obamovi tímto způsobem pomáhal ke znovuzvolení. 

"My budeme čekat na znamení, že ekonomika je dost silná na to, aby mohla zlepšit, a to trvale, podmínky na trhu práce a aby snížila nezaměstnanost. Nebudeme samozřejmě schopni nakupovat tak dlouho, až budeme na plné zaměstnanosti, to není naším cílem. My chceme urychlit zotavení ekonomiky, aby začala růst dost rychle na to, že bude generovat nová pracovní místa a snižovat míru nezaměstnanosti," řekl Bernanke. 
 
V průzkumu agentury Bloomberg možnost, že Fed nezůstane příliš pozadu za ECB a dnes oznámí zahájení dalších nákupů aktiv s otevřeným koncem, očekávalo 32 analytiků z celkem 73 oslovených. Většina analytiků oslovených v průzkumu potom očekávala také prodloužení slibu nízkých sazeb na další tři roky. 

Fed se v rámci kvantitativního uvolňování zaměří na hypoteční zástavní listy a další cenné papíry kryté hypotékami, za které ručí stát. Smyslem je stlačit vzdálenější konec výnosové křivky, jinými slovy dosáhnout toho, že se sníží dlouhodobé úrokové sazby. To by mělo podpořit refinancování úvěrů a investice.

Měnový výbor Fedu rovněž oznámil, že prodlužuje svůj původní slib držet základní úrokové sazby blízko nuly minimálně do konce roku 2014. Nyní uvedl, že sazby na nule patrně budou muset zůstat alespoň do poloviny roku 2015, pokud se situace nezačne citelně zlepšovat.

Z dalších podpůrných akcí pro americkou ekonomiku Fed dnes potvrdil dříve oznámené pokračování operace Twist, která spočívá ve změně skladby portfolia dluhopisů. Cílem Fedu je srazit dlouhodobé úrokové sazby, o což se v rámci této operace snaží tím, že prodává dluhopisy s kratší splatností a výnos reinvestuje do dluhopisů se splatností šest až 30 let. Fed již v červnu prodloužil operaci Twist, která měla v pololetí doběhnout, do konce letošního roku. Na tyto účely hodlá vynaložit dalších 267 miliard dolarů, zatímco v rámci první části této operace použil 400 miliard USD. Fed dnes uvedl, že také hodlá nadále reinvestovat peníze z dobíhajících splatností aktiv ve svém portfoliu cenných papírů navázaných na hypoteční aktiva (MBS).

Americká centrální banka také zhoršila výhled ekonomiky na letošní rok, další dva roky ale vidí příznivěji než dosud. Zatímco v předchozí prognóze v červnu Fed počítal v letošním roce s růstem hrubého domácího produktu o 2,4 procenta, nyní už počítá s růstem pod dvě procenta.  Příští rok by mělo tempo růstu zrychlit až na tři procenta a v roce 2014 na tři až 3,8 procenta. V předchozí prognóze před čtvrt rokem Fed čekal na příští rok zrychlení tempa růstu až na 2,8 procenta. Prognóza bere v úvahu nová opatření, k nimž Fed přistoupil. Fed nadále očekává, že míra nezaměstnanosti letos neklesne pod osm procent. Příští rok by se ale mohla snížit až na 7,6 procenta a pokračovat v poklesu na 6,7 procenta v roce 2014. V současné době je nezaměstnanost v USA na 8,1 procenta. 
 
Dolar nejprve v reakci na oznámení americké centrální banky oslabil až na nové 4měsíční dno a dostal se až nad 1,30 USD/EUR. Wall Street po prvotním váhání zažila rally, index S&P 500 zakončil se ziskem přes 1,6 procenta na 5letém vrcholu nad 1 459 body. Komodity akumulovaly zisky v čele se stříbrem (4,2 %) a zlatem (+2,3 %), zatímco ropa WTI přidává jen 0,8 procenta na 97,8 USD/barel.

Vývoj kurzu eurodolaru za poslední 3 dny (online)



Americká centrální začala s prvním kolem nákupu aktiv, u něhož se vžila anglická zkratka QE, na konci roku 2008 a dokončil ho v první polovině roku 2010 po vynaložení 1,725 bilionu dolarů. Již na konci léta téhož roku však Ben Bernanke trhy navnadil na QE2, a to také spustil v listopadu 2010 po nákupu dluhopisů celkem za 600 miliard dolarů, aby jej ukončil v polovině roku loňského.

 

(Zdroj: Fed, Bloomberg, Reuters, ČTK)


Čtěte více:

ECB se sazbami nepohnula, Draghi oznámil neomezené sterilizované intervence. Akcie reagují silnou rally
06.09.2012 13:54
Evropská centrální banka ponechala sazby eurozóny na úrovni 0,75 proc...
QE3 nebude jako QE1 a QE2... Akciím nepomůže, ale zlato možná vynese na nové rekordy
13.09.2012 12:43
Fed již napumpoval do globální ekonomiky 2,3 bilionu dolarů skrze dvě...

Váš názor
  •  
    14.09.2012 7:28

    Proč jsme kolonie ? http://www.blisty.cz/art/64962.html
    Jezdec.
  • ale vzdyt je to jedno
    13.09.2012 19:49

    stejne to pujde do prdele a uz se to blizi ,jen nekteri si mysli ze se to bude tahnout do nekonecna,pak jsem zvedav co budou makleri zblepatat
    XXX
    • Re: ale vzdyt je to jedno
      14.09.2012 11:26

      Jasně, že to půjde schnell to hell, ale nejde o to, co budou říkat makléři/analytici, ale politici. A co jim plebs na to řekne. Každopádně mi připadá, že jediná smysluplná činnost je vyčkat a připravovat si short pozice.
      KarL
  • Chudak ruphej - toho z toho klepne
    13.09.2012 19:10

    asi se budeme muset slozit a zakoupit rakvicku. Tedy pro nej, ted kdyz se jeho sny o pohrbu americke ekonomie nematerializuji. Sell in may and go away :o)) chudaci co je poslechli a co se jich tady tomu nazoru jeste pred nedavnem klanili jak pred zlatym teletem a nam,kteri maji prehled se vysmivali.
    rarebull
    • Re: Chudak ruphej - toho z toho klepne
      13.09.2012 19:13

      No tak vývoj na trhu z americkou ekonomii nesouvisí tak, jako z politickým rozhodnutím.I tenhle dluh bude dříve či později třeba zaplatit.ve skutečnosti není problémem odhadovat ekonomický vývoj, jako mít cit pro tržní sentiment.
      Velkamedvědice
      • Pochopitelne ze se dluhy musi platit
        14.09.2012 4:48

        To jen Paroubek - neblahe pameti - nejen prohlasoval ale dokonce pro sve pratele zarizoval. Ale podivej se a precti o prave splacenem dluhu spolecnosti American Invest. Group AIG ktera byla,pred par lety, na pokraji kolapsu a diky pujcce se zmatozila a misto aby zavrela a propustila desetitisice zamestnancu, prave nejen splatila sve dluhy a dokonce vytvorila zisk ze ktereho vlada ziskala penize. Jenze to se ty pujcene penize musi pohlidat a pouzit na spravnou vec, coz je pro cecha nepochopitelne. Ten pocita s tim ze se vypujcene penize nekam ulejou a vyhlasi se, po vyplaceni odmen a rozdani hodinek - bankrot.
        realbull
      • ze ty se vubec ozyvas.....
        13.09.2012 19:25

        doufam, ze jsi pouzil me rady a nainvestoval do NLY a AGNC. A to te za tvoje vecne stourani nemam moc v lasce - ted si predstav jake bych ti daval tipy kdybys byl na urovni :o)). Ale porad se s Rupikem - ten se vyzna - vcera byl radosti cely bez sebe, kdyz Apple klesl o U$ 2. No ta jeho radost netrvala moc dlouho protoze Apple zaviral pres + U$9, ale on si vzdycky dokaze najit co ho potesi i kdyz jen na par minut - ale dnes asi sedi nekde zalezly a lize si rany sveho ega :o)) zdravim
        realbull
        • Realbull
          13.09.2012 19:42

          S Tvou nepřízní se pravděpodobně vyrovnám, i když nepopírám, slzu v oku jsem zamáčkl.Uvedené akcie jsem nekoupil, i když po dobu, než se zvýší úroky, mají slušný prostor pro generaci zisků.S akcií jsem nedávno kupoval jen NOK a VE.Jinak mám warrant na zlato, warant na stříbro a asi dvacet dolů, takže PF mi letí dynamičtěji, než pomalý růst těchto společností, i když jejich skvělé divi nepopírám.V aktualním stavu AGNC je účetní hodnota divi, která bude teprve vyplacena už započítána a o ni je krátkodobě nadhodnona tržní cena.Takové pevné přátelství a ani nevzniklo.Co dodat??Kolik třešní, tolik višní.
          Velkamedvědice
          • Re: Realbull
            13.09.2012 20:06

            ja vim ze ti Canada nesedi - snad i kvuli mne, ale ani ja nezanevrel na cechy kvuli par jedincum, ale pocitas-li se mezi "gold bugs" podivaj se na YRI na TSE - jinak zlato se opet blizi U$ 2000/oz.
            realbull
            • Realbull
              14.09.2012 1:16

              Díky, souhlas.Yamana je best buy.Mám v ní zásadní pozici.
              Velkamedvědice
            • realbull
              13.09.2012 20:58

              To se velice mýlíš.Kanada mi sedí nejen lidsky.Většinu spekulativních komoditních akcií mám kanadských a speciálně , kvůli Kanadě, jsem otevíral účet u IB.
              Velkamedvědice
  • je to idiote
    13.09.2012 19:08

    páč inflace požere úspory, střední třída zchudne, bohatí také a superbohaté těch 70% totálně chudých někde pověsí na pangejt protože se díky drahým základním potravinám ani nenažerou. Bravo Ben
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: je to idiote
      13.09.2012 19:16

      'pověsit na pangejt' - doobrý! Jinak zdravím!
      Kalka.
      •  
        13.09.2012 19:36

        Kalko zdravím také
        Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: je to idiote
      13.09.2012 19:15

      Potraviny se zdražují v Česku - u nás se z potravin neplatí ani DPH - jak si to zařídíš takový to máš. Tim ze sedíš na prdeli a jen natahuješ ruku nezbohatneš :o)).
      Skácel
      • Skácel
        13.09.2012 19:22

        Inflace sníží i zadluženost a kdo na to má, se vykryje třeba zlatem.Nicméně trhy jsou poslední léta jen o politických akcích, či výrocích a to přerozdělení majetku k tenké vrstvě nejbohatších je natolik asociální, že nejspíše vyvolá spoustu válečných konfliktů.
        Velkamedvědice
        • Re: Skácel
          13.09.2012 19:35

          ahoj medvěde, tomu právě nerozumím, vždyť to nemohou být taková paka jak to vypadá. Přeci je jasné, že vyšší inflace = nižší útraty u zbytného zboží, které kupovat nemusíš a jsme v začarovaném kruhu. Jediné vysvětlení je, že je to v takové řiti, že si to neumíme ani představit. a to Skácel, viděl jsi někdy grafy základních komodit za posledních pár let nebo alespon měsíců asi ne tak nemel
          Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: Skácel
          13.09.2012 19:35

          No jak ty si vždycky umíš najit tu svoji jehličku v tý kupě sena. Obdivuhodné - nezapomínej jak nás učil velký Lenin. Učit se ...............a možná že taky kvůli tomu zaprší. No umíš.
          Skácel
  •  
    13.09.2012 18:54

    Love you Ben!!!
    timer
    •  
      13.09.2012 19:06

      Je to zlato :))). Jeste mario by mohl LTRO3 a jedeme :))
      sazkar
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m