Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus vetoval druhý pilíř důchodové reformy. Tak zásadní změně chybí konsensus, říká

Klaus vetoval druhý pilíř důchodové reformy. Tak zásadní změně chybí konsensus, říká

24.09.2012 11:05, aktualizováno: 24.9. 17:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus vetoval druhý pilíř důchodové reformy. Neexistuje totiž podle něj potřebný konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti. Důchodová reforma je zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana, připomněla hlava státu ve zdůvodnění kroku na svých internetových stránkách.

„Důchodová reforma – jak se tomuto kroku říká – je zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširší konsensus. V tomto případě takový konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti neexistuje,“ píše Klaus ve své reakci předsedkyni poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové.

„Vládní návrh důchodové reformy byl odmítnut Senátem a ve sněmovně byl schválen jen velmi těsnou většinou současné vládní koalice. Silové protlačení této klíčové změny Parlamentem nedává dobrou perspektivu pro její dlouhodobou udržitelnost a pro stabilitu podmínek v příštích možných politických konstelacích. Vládní projekt důchodové reformy, především vytvoření jejího tzv. druhého pilíře, tedy individuální dobrovolné důchodové spoření v privátních fondech, se navrhuje spustit v době, kdy finanční krize odhalila rizika a podlomila důvěru v dlouhodobé kolektivní investování, kdy se obdobné systémy ve světě a především v zemích okolo nás dostaly do těžké krize a jsou zpětně znárodňovány či podstatně modifikovány a kdy celková ekonomická situace a především její perspektiva není příznivá,“ píše dále prezident Klaus.

„V takové situaci je spuštění této reformy hazardem s důvěrou občanů, hazardem se stabilitou důchodového systému a hazardem s veřejnými i soukromými financemi. Obtížně odhadnutelné jsou i dopady zavedení druhého pilíře na dnešní průběžný důchodový systém, na němž je a v dalších desetiletích bude jak současná generace důchodců, tak generace těch, kteří se důchodovému věku blíží, plně závislá. Jeho schodek se tím prohloubí. Financovat ho dalším a dalším zvyšováním daní není únosné. Proto považuji za nutné, aby se poslanci těmito okolnostmi ještě jednou podrobně zabývali,“ vysvětluje Klaus své veto.

Vláda podle premiéra Petra Nečase (ODS) vyšla vstříc opozici dobrovolnou účastí v důchodovém systému a možností zavést předdůchody. Uvedl Nečas po prezidentském vetu k druhému důchodovému pilíři, které Václav Klaus odůvodnil chybějícím konsensem na politické scéně i ve společnosti. "Prezident určitě ví, že některé jeho kroky, vycházející z argumentace opozice, nepřispívají k politické stabilitě vlády, uvedl Nečas v prohlášení.

Nečas v tiskovém prohlášení uvedl, že prezident má na svůj postoj právo. Dlouhodobé neřešení strukturálních reforem z éry vlád sociální demokracie ale podle něj není nadále udržitelné. Připomenul, že diskuse o stabilizaci důchodového systému se v České republice vede více než patnáct let. "Tato vláda přestala přešlapovat na místě a předložila řešení, jehož základní principy obsažené v předcházejících legislativních normách pan prezident nevetoval," uvedl.

Penzijní fondy se neobávají toho, že by dnešní veto prezidenta Václava Klause zhatilo start penzijní reformy od ledna 2013. V přípravách na reformu tak pokračují. Klaus vetoval návrh zákona, který zavádí od příštího roku druhý pilíř důchodové reformy. K reformě podle něj totiž neexistuje potřebný konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti. "Prezidentské veto nemá na start druhého pilíře vliv. Dál pokračujeme v přípravách na penzijní reformu," řekl ČTK generální ředitel Penzijního fondu České pojišťovny Tomáš Matoušek. "Nepočítáme s tím, že novela nebude schválena. Je dobré si uvědomit, že jde pouze o technickou novelu," doplnil mluvčí PF Allianz Václav Bálek. 

Prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok připomněl, že je na ministerstvu financí, jak bude reagovat v případě, že sněmovna veto nepřehlasuje. "Nicméně se domníváme, že i v takovém případě bude možné s určitými obtížemi druhý pilíř spustit," dodal. Generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny Aleš Poklop připomněl, že na penzijní reformu se fondy chystají už několik měsíců. "Museli jsme investovat do vývoje a zavedení zcela nového informačního systému, probíhají školení v pobočkové i externí poradenské síti atd.," uvedl. Není tedy podle něj možné v tuto chvíli takové rozsáhlé přípravy zabrzdit a čekat na další politický vývoj. 

V rámci technické přípravy na spuštění reformy k 1.lednu 2013 ke změně nedojde, souhlasil ředitel ČSOB PF Stabilita Karel Svoboda. V komunikaci s potenciálními klienty a státem podle něj jde o značnou komplikaci. "Budeme zcela jistě nabízet nový třetí pilíř s nově uváděnými fondy. Nabídka druhého pilíře je nyní nejasná, respektive je třeba prověřit, co může upravit MF vyhláškou," podotkl. 

Česká republika podle hlavního ekonoma Patria Finance David Marka důchodovou reformu potřebuje pro udržení dlouhodobé stability veřejných financí. "Vládní návrh sice není ideální, posílení role úspor v penzijním systému je však nezbytné," vysvětlil.

Revoltující poslanci ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa už uvedli, že souhlasí s prezidentem v tom, že důchodovou reformu nelze financovat zvyšováním daní. Jak budou hlasovat ve Sněmovně ohledně prezidentova veta návrhu zákona o zavedení druhého důchodového pilíře od příštího roku ale neuvedli. Není tak jasné, zda vláda bude mít dost poslanců k přehlasování veta. Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska prezident ve vysvětlení svého postoje zvolil zástupné důvody. Poslanci TOP 09 podle Kalousek koaliční dohodu dodrží. Pokud ji dodrží i ostatní, není podle něj důvod, proč by důchodová reforma neměla k 1. lednu 2013 začít platit.


(Zdroj: klaus.cz, čtk)


Čtěte více:

Studie: Státní důchody čeká propad, druhý pilíř se vyplatí polovině mužů
26.06.2012 13:24
Státní důchody čeká strmý propad, poměr průměrného nástupního důchodu ...
Slovensko následuje Maďarsko a Polsko, omezuje soukromý pilíř důchodového systému
10.08.2012 15:54
Slováci si budou od září z povinných důchodových odvodů odkládat méně ...
Kalousek: Pro převod penzí do soukromých fondů se rozhodne 50 až 60 % lidí
28.08.2012 12:36
K vyvádění peněz ze státního průběžného systému penzí do soukromých fo...
Prezident Klaus přidal podpis, penze porostou tři roky o třetinu inflace a třetinu reálného růstu mezd
12.09.2012 17:07
Důchody budou následující tři roky růst pomaleji, příslušnou novelu zá...

Váš názor
  • Zastrašování,
    25.09.2012 13:24

    nepřesné informování lidí , ztrátu paměti, zvláště mezigenerační a hlavně finanční negramotnost lidí využívá tento režim k prosazení druhého pilíře. My tady přece všichni víme, jak hodnotit výhodnost investice. 1) LIKVIDITA: u druhého pilíře nulová 2) RIZIKO : ve spojení s nemožností vystoupit obrovské, na 10+ horizontu obzvláště 3) VÝNOS (?) pravděpodobně podprůměrný, těžko pokryje inflaci i z vzhledem k poplatkům Vyzývám proto nás všechny, kdo tomu aspoň trochu rozumíme, působme na své bližní a známé, ať se nenechají zlákat tímhle nesmyslem.
    baryk
    • Re: Zastrašování,
      25.09.2012 13:32

      Tahle parta hochů, kteří si říkají politici a vymysleli 2 pilíř, si zjevně pletou institut důchodu s institutem "investice". Neuvěřitelné se stalo skutkem - podsvětí už vykrádá budoucí důchody a maže lidem med kolem huby. Na co je stát? Že by ho tito hoši cíleně likvidovali?
      Jesse
  • velkamedvedice
    24.09.2012 21:50

    tady nejde o to že kdo nevstoupí ten nezemře jak to chytře popisuješ ty. Tady se jedná o důstojné prožití stáří po celoživotní práci a střádání si na důchod, bez toho aby si zase banda politiků nebo poslanců něco vymyslela a tyto peníze určené na důchody opět šikovně někam neodklonili. Nebylo by to poprvé. Proto lidé chtějí mít jistotu že si za jejich úspory nebudou chytráci kupovat Ferrari auta nebo vily v Řecku.
    Pečenka
    • Re: velkamedvedice
      24.09.2012 22:15

      Pečenko, nevím, jestli chytře, ale zcela adekvátně reaguji na kamarádova slova, co sjeli ve vlákně a to sice "ale bez dobrovolne neni ani mala jistota prežiti", takže pozorněji číst , že jo? Odpovídám, o život nejde, protože první pilíř je projídán jako posud, a druhý pilíř je tak minoritní, že první zásadně neovlivní, nemluvě o faktu, že do něj všicni nemohou, takže zcela logicky odpovídám, že i bez dobrovolně, a´t cituji přesně je pravděpodobnost přežití větší než malá. Kromě druhé technické poznámky, že je dobrovolný, tedy dilema stačí vyřeit nevstoupením jsem tento pilíř níkdy nepropagoval a to ani tak proto, že by soukromníci nutně kradli více než stát, ale z důvodu chybného koncesu a takže není vyloučena změna pravidel v průběhu hry.
      Velkamedvědice
  • zase oblbováni lidí.
    24.09.2012 21:05

    Proč si někdo vymýšlí nějaké pilíře. Ve vyspělých zemích mají konta nebo fondy kam se ukládaji peníze vybrané na důchody a jsou vedeny zkušenými manažery za dozoru a kontroly statu. Po 40 letech se na těchto kontech pri rozumnem investovani naakumuluje značná suma peněz, které se pak začnou rozdělovat lidem, kteří prispivali. Tato suma je daleko větší o to, že hodně lidi, kteři tam přispívali se toho rozdělovani ani nedožijí. To ovšem nemůže fungovat v zemi, kde je možné tyto konta vyrabovat pod výmluvou, ze jsou tyto peníze potřeba jinde a nikdo se jich pak nedohledá. Proto se musí vymýšlet piliře a jiné oblbovačky.
    Pečenka
  • na plná ústa
    24.09.2012 17:17

    se to musí říct. vše co vám stát bere jsou daně ať se tomu říkám pojištění jaké chce a v důchodu dostanou všichni prd
    Mike -Green D. is killing Europe
  • ruphej
    24.09.2012 17:00

    zase zvrací a samé kraviny 10sítky 100vky příspěvků naskakují jako úroky na ČR dluhu :-) Ruphej bloger a blb k pohledání :-))))) můůhehehee
    martík
    • Re: ruphej
      24.09.2012 18:41

      Tak to jsi jeden z poslednich co zjištuje, jak už to tu někdo napsal, co to vlastně je. Patrije je soukromá linka rupheje
      chikita
      • Vůlbull
        24.09.2012 18:48

        Klidně Ti to připomenu Saki byl si to Ty jako obyčejně v rámci svých primitivních praktik , kdy vytváříš nicky, které se jako proti RH spojují, protože zřetelně poukázal , co si zač. Přestań nuž konečně pomlouvat a prudit , nebo vyjeď.
        Velkamedvědice
        • Re: Vůlbull
          24.09.2012 20:11

          zase to mas spatne - bull neni anglicky vul ale byk. Ja sem uz nepisu - jen obcas nakouknu abych se zasmal. Ale tohle jsem uz nemohl vydrzet a kdyz te tu vidim chtel jsem se zeptat proc jsi si nekoupil tu ruphejovu knizku o investovani a financich? Za ty dva roky neprodal ani jednu a tak se snazi ty svoje rozumy prodavat tady :o)) Jinak se tam mejte ty si to zaslouzis :o)) Chudaci normalni lidi.
          realbull
        • Re: Vůlbull
          24.09.2012 19:59

          Já jen napsala, že jsem to tu někde četla. Tak cose tak durdíš. Pro pravdu se lidi nejvic zlobi. Ty hledáš ty sve nepřátele za každým nezamknutým nickem. Ted´ jsem to i já. Jak to víš, děláš tady STbáka ? Z tebe si už tady taky dělá každý srandu jako z rupheje.
          chikita
  • Zase nějaké novoty.
    24.09.2012 16:50

    otázkou stale zůstává proč se u nás neustále vymýšlí něco co jinde funguje již celá desetiletí. To jsme opravdu tak jiný a speciální ? Nebo je to tím denaturákem.
    Nejedlý
  •  
    24.09.2012 14:06

    Klaus má bohužel hodně velkou pravdu. Vezměte si dělníka s min. mzdou. Měsíčně si šetří 500, na víc nemá. Tj. 6000 za rok aza 40 let je to 240.tisíc. Plus nějaké příspěvky od státu .Dejme tomu, že bude mít 300.000. Dostane důchod 4000 měsíčně. Druhý pilíř mu vystačí na max. 6 let. Potom si vezme provaz a dojde se pověsit na strom do parku.
    Jezdec.
    •  
      24.09.2012 17:07

      fondy a jejich piliře at už toho blba Drábka nebo chemika Kalouska jsou k ničemu, nikdo z nich totiž netuší co se tu stane za 40 let to je asi tolik za kolik půjdou do důchody ti 35 letí lidičkové co si to mají založit...... další fondy a další piliře sjou stejně k ničemu rozkradou se jako se rozkradl důchodový klasický pilíř :-) přebytky jsou fuč a díky Koalouskovo-topolankovém geniálním (úmyslném ) vytunelovaní důchodového účtu snížením odvodů a zastropováním jejich max výše a na to podpora návrhu jednoho zbloudilého blba o tom že kdo vydělával 80 litrů měl by mít aspon 50 litrů důchod..... ---Nicméně doufám že ještě pár let požiju a bude tu tolik švandy já věřím že se tady někteří lidičkové budou houpat při dalších defenestracích :-)))) ----- Ben z Fedu nelije ty prachy do bank a fondu jen tak, ale aby rostl v US trh a poválečné ročníky měli co do huby ze svých penzijek, jak by jim to tam jeblo tak by je mraky chudých důchodců umlatili čepicema celej US govermant
      martík
      •  
        25.09.2012 8:53

        Tuhle věc jsem psal již před několika měsíci. Je to přesně řečeno, co když bude stát pecen chleba za 40 let 500 kč ? Martin má pravdu , většina sociologů upozorňuje již nějakou chvíli, že směřujeme k válce. Bydlíte-li ve městě apodíváte se do historie vašeho starého činžovního domu. Zjistíte, že za 100 let dům změnil majitele min. 3. Je to v periodách. Takže máme zhruba 10 let do další periody.
        Jezdec.
    • kdo tyhle pakortiny asi vymýšlí
      24.09.2012 16:58

      a co si po 40 letech asi za těch 500 korun koupim. Ani ne hambáče.
      Tokárek
    • Pravda a Pravda
      24.09.2012 15:46

      Václav má pravdu jako mnohokrát předtím, pouze je potřeba dodat, že jeho pravda nás pak stálo takové prachy, že to nikdy nazaplatíme.
      JardaFarda
    •  
      24.09.2012 14:44

      Tady ale popisuješ 3, tedy dobrovolný pilíř. Tam jsou příspěvky státu, tam spoříš dobrovolnou částku. Řeč je o 2 pilíři, kde budeš muset odvádět povinně % ze mzdy - tedy pokud vstoupíš. Důchod Ti půjde odsud + zkrácený od státu. Celkově však vzato Ti rozumím, situace bude špatná tak jako tak. Větší vrásky mi dělá spíše Sobotka, který ještě s Rathem deklarovali, že 2 pilíř znárodní, jakmile se dostanou k moci. V tom vidím u Klause prozíravost, že mělo dojít k dohodě napříč politickým spektrem, aby životnost byla dlouhodobá, nikoliv to ušít horkou jehlou.
      Jaco
    •  
      24.09.2012 14:14

      zatim to vidim uplne stejne...smutne...
      OPTIMISTA
    •  
      24.09.2012 14:10

      Na úplatcích se ročně probendí zhruba 180 miliard , do zahraničí odejte zhruba 200 miliard. Kdyby stát správně šetřil je na královské důchody. Privatizace drah jistě nepřinese řešení. viz. Anglie a jiné státy. Naopak je to ještě dražší.
      Jezdec.
      •  
        24.09.2012 14:19

        Co mají důchody společného s 200 miliardami dividend do zahraničí. Jsou to řádně vydělané peníze zahraničních subjektů. Mají právo si s nimi nakládat dle svého uvážení. Nechápu proč by je měly rozdávat zdejším důchodcům.
        ..
        • Pro Džoržeho
          24.09.2012 14:39

          Pokud by byli tyto drobné reinvestovány v ČR, přinesli další peníze do pokladny i lidem i státu.Ale oni nejsou reinvestovány. Je to stejné jako když pronajímáte činžovní dům, neinvestujete-li do domu , zedník nedostane práci, nemůže si koupit potraviny a prodavačka v potravinách si u vás nepronajme byt.
          Jezdec.
          • Re: Pro Džoržeho
            24.09.2012 15:48

            takže navrhuješ povinnost firem podnikajících v ČR investovat x (třeba 100) procent zisku v ČR? kdo tady pak bude investovat. každý investuje za účelem si později odnést více než investuji.
            ..
          • Re: Pro Džoržeho
            24.09.2012 14:48

            Zahraniční investor do toho domu investoval, do stavu fabriky, dává lidem práci, lidé utrácí v ČR a co si jinak fy udělá ze ziskem je jeho věc.Snad už nejsme v komunismu.Čech pobírá taky divi z amerických a evropských fy, nemyslíš??
            Velkamedvědice
            •  
              24.09.2012 15:18

              A kolik lidí a kolik peněz dostáváme ze zahraničí ? Rozhodně to není černobílé. Znám jednoho Rusáka, který zde podniká. K nám přijel jako do banánova. Přijel oškubat naškubat peníze. Jeho vydělané peníze jdou do Švýcarska . On se tam časem taky přesune a sem už nikdy nepáchne. To je princip všem investorů ze zahraničí. Vydělat a jít dál. Jsme malá republika a nemáme se šanci ubránit. Naše vláda to vesele podporuje za provize. Koukněte kolik našich boháčů bydlí mimo ČR.
              Jezdec.
            •  
              24.09.2012 14:54

              zdravim te kamo...ale nevim nevim zda-li je to tak jednoduse kristalove ciste...a bezne prakticke
              OPTIMISTA
            • Jezdec
              24.09.2012 14:53

              Nemluvě o tom, že globální investor má i lepší prodejní kontakty ve světě, logicky tím zvyšuje prodejnost..
              Velkamedvědice
            •  
              24.09.2012 14:53

              zdravim te kamo...ale nevim nevim zda-li je to tak jednoduse kristalove ciste...a bezne prakticke
              OPTIMISTA
        •  
          24.09.2012 14:25

          nepsal divi...mozna myslel darecky
          OPTIMISTA
          •  
            24.09.2012 14:38

            Pokud by byli tyto drobné reinvestovány v ČR, přinesli další peníze do pokladny i lidem i státu.Ale oni nejsou reinvestovány. Je to stejné jako když pronajímáte činžovní dům, neinvestujete-li do domu , zedník nedostane práci, nemůže si koupit potraviny a prodavačka v potravinách si u vás nepronajme byt.
            Jezdec.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data