Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fiskální útes v praxi: Do Vánoc si Amerika dopřeje rekordní dividendy, poté čeká potopu

Fiskální útes v praxi: Do Vánoc si Amerika dopřeje rekordní dividendy, poté čeká potopu

24.09.2012 18:15
Autor: 

Americké korporace začínají přecházet na Mayský kalendář. Kvůli velmi nejistému výhledu ve sféře daní i vývoje základních makroekonomických ukazatelů pro příští rok možná v následujících třech měsících vyplatí rekordně vysoké mimořádné dividendy. Po novém roce by se totiž mohly probudit do jiného světa. Jestliže se po amerických prezidentských volbách, plánovaných na 6. listopadu, američtí politici nedokážou rychle dohodnout na struktuře snížení rozpočtového deficitu, automaticky nastoupivší výdajové škrty by největší ekonomiku světa mohly uvrhnout do recese a stáhnout akciové indexy o desítky procent níže.

„Dobře kapitalizovaný americký soukromý sektor, koupající se v penězích, a možný posun daňové sazby výše - bez ohledu na vítěze voleb – jsou předzvěstí vlny zvláštních dividend,“ napsal ve zprávě pro investory Robert Boroujerdi z Goldman Sachs. Vzhledem k objemu dosud oznámených dodatečných výplat a k sezónním trendům ve 4Q Goldman Sachs předpokládá, že letošní dividendová úroda bude obzvláště tučná.

Podle Boroujerdiho by v případě znovuzvolení Baracka Obamy mohlo dojít až ke zdvojnásobení 15% sazby z dividend, odváděné nyní většinou investorů. Současný prezident totiž při řešení problému fiskálního útesu klade důraz na zvyšování daní bohatým, včetně těch s kapitálovým majetkem. Zatímco republikánský kandidát Mitt Romney navrhuje ponechat sazby na 15 % pro všechny, podle jednoho z plánů jeho rivala by daň u nejvyšší příjmové skupiny vyskočila na 39,6 %. Se započtením dalších položek by se skutečná sazba dividendové daně mohla vyhoupnout na 43,4 %.

Soukromý sektor se rétorice předvolební kampaně začíná přizpůsobovat. Za poslední měsíc ohlásily výplatu mimořádné dividendy společnosti jako DSW (obuv), American Eagle (konfekce) nebo Basset Furniture (nábytek). Vidina slušné hotovosti na ruku, snaha o maximalizaci výnosu a především spoléhání se na podporu Fedu v posledních týdnech vyhnaly americké akciové indexy na čtyřletá maxima.

„Dividendy a zpětné odkupy - proto jsou akcie o tolik lákavější oproti dluhopisům,“ napsala Stephanie Linková, šéfka výzkumných analýz serveru TheStreet.com. Ona a mnoho investorů souhlasí s předpovědí Goldman Sachs, podle níž ve zbytku roku přijde ještě mnohem víc mimořádných výplat.

Nedávná historie tyto prognózy podporuje. Když měly daňové úlevy z éry prezidenta Bushe mladšího vypršet poprvé (v roce 2010), vyplatily korporace dvojnásobný objem zvláštních dividend v meziročním srovnání. Sazba na úrovni 15 % byla nakonec několik týdnů před koncem roku prodloužena.

Náladu korporátní Ameriky podle Goldman Sachs dobře shrnul výkonný ředitel Choice Hotels Steve Joyce, podle něhož „daně z dividend už nikdy nebudou lepší.“ „Nevím, jak moc se zhorší, ale zhorší se,“ prohlásil Joyce.

Ani jasné vítězství jednoho z kandidátů nemusí soukromému sektoru pomoci, pokud nový prezident nedokáže zprostředkovat dohodu v Kongresu. Nedávná prognóza Citigroup počítá s tím, že pád z fiskálního útesu by s sebou mohl přinést až 20% propad akciového trhu. Výprodeje by se neměly týkat jen akcií. Barel ropy by podle Citi mohl odepsat 20 USD, nezaměstnanost by se mohla vyšplhat na 9,5 % a držet se zde další dva roky.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Goldman Sachs, Citigroup)

 

Váš názor
  • Kdo vyhraje prezidentske volby ??
    01.10.2012 19:29

    Na tom kdo zvitezi a stane se prezidentem USA moc nezalezi. Svetove trhy pujdou nahoru stejne jako americke. Podle toho kdo zvitezi ve volbach pujdou nahoru nebo dolu jen ta ktera odvetvi prumyslu. Ten kdo je pripraven na tom zase vydela a ten kdo se jen necha manipulovat to zase prodela. Investori se jen musi rozhodnout mezi socialnimi sluzbami a temi co cekaji s natazenou rukou a temi kdo se angazuji do byznysu a postaraji sami o sebe.
    Zahradka
  • Proc neuvadi do kterych Vanoc?
    25.09.2012 6:06

    Dobře kapitalizovaný americký soukromý sektor, koupající se v penězích, a možný posun daňové sazby výše - bez ohledu na vítěze voleb – jsou předzvěstí vlny zvláštních dividend,“ napsal ve zprávě pro investory Robert Boroujerdi z Goldman Sachs. Vzhledem k objemu dosud oznámených dodatečných výplat a k sezónním trendům ve 4Q Goldman Sachs předpokládá, že letošní dividendová úroda bude obzvláště tučná................to mi nezni jako nejaka zoufala situace :o)).
    realbull
    • Re: Proc neuvadi do kterych Vanoc?
      25.09.2012 15:40

      dividendy jsou pouze tzv. ice scream ... zmrzlina tvoří gro ... takže asi do vánoc budeme držet úrovně - mezitím velcí vyprodají a pak sešup ... uvidíme, vše je otevřené ... Myslím si, že Obama vyhraje a daně zvedne ... Teda bohatejm a i z těch dividend ... proč jako by tohle mělo způsobit propat ekonomiky ??? Když peníze drží a neinvestují, at´ jim je seberou ... Spíš bych tohle viděl jako pozitivní pro US ekonomiku, do oběhu se dostane víc peněz ... a bude to jaKO VŽDYCKY - prvně ekonomický přizvednutí a pak bum inflace a RECESE
      tl555
    • Re: Proc neuvadi do kterych Vanoc?
      25.09.2012 8:15

      Většině (a akciové indexy to potvrzují) tato situace zoufalá nepřipadá. Ale položme si otázku Kdy naposled měla většina pravdu. nebo jinak kdy naposled většina vydělala. Většina si myslí, že ještě stihne vybrat tučnou dividendu a pak prodá nějakému většímu blbovi na vrcholu. Jenže jako obvykle až začne většina prodávat nebude komu. A co nastane až většina chce prodávat a máloko kupovat?
      ..
      •  
        25.09.2012 8:41

        Většině většinou bohatě stačí, když menšině zabrání většímu profitu, než jaký se jí samotné dostane :-)
        Jesse
        • to Jesse
          25.09.2012 8:49

          To myslíš vážně? To zní trochu jako závist. Je mi jedno, kolik kdo vydělá, mám-li stejné možnosti. Tvé poznámce prostě opět asi nerozumím.
          oh171
          • Re: to Jesse
            25.09.2012 8:50

            Opravdu nerozumíš? Psal jsem o většině, nikoliv o sobě:-)
            Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m