Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Írán po osmi letech s Ahmadínežádem: Ekonomika blízko kolapsu, země v izolaci

Írán po osmi letech s Ahmadínežádem: Ekonomika blízko kolapsu, země v izolaci

25.09.2012 16:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který se zítra naposledy objeví před Valným shromážděním OSN, zpravidla nevede mezinárodní žebříčky popularity. Během posledních devíti měsíců svého druhého, a posledního, mandátu bude navíc čelit rapidně klesající oblibě na domácí scéně. Svému nástupci totiž zanechá ekonomiku sužovanou pestrou řadou mezinárodních sankcí, prudce oslabující měnu, zrychlující inflaci a hrozbu smrtonosného izraelského náletu.

Ještě minulý rok byl Írán druhým největším blízkovýchodním vývozcem ropy (po Saúdské Arábii). Letos ho předstihl Irák, stále zmítaný sektářským násilím, a vlastní export Teheránu se propadl na méně než třetinu původního objemu. Od začátku července země čelí ostrému ropnému embargu EU a dalších zemí kvůli neústupnosti v otázce svého jaderného programu. Podle odhadů konzultantské společnosti Rhodium Group klesly oficiální příjmy vlády z vývozu ropy v červenci na 2,9 mld. USD, oproti téměř 10 mld. USD ve stejném měsíci minulého roku. Meziměsíčně se výnosy z ropného exportu ztenčily o polovinu.

Nejvíce se na dramatickém poklesu íránského ropného exportu podílely Čína, Indie a Turecko. Indie v červenci snížila dovoz meziměsíčně o 42 % na 202 tisíc barelů. Turecký dovoz íránské ropy ve stejném měsíci klesl o 71 % na 48 tisíc barelů. Čínské importy klesly o 28 % na 458 tisíc barelů. Zcela vyschl proud dodávek do Jihoafrické republiky, Japonska a Tchaj-wanu, které ještě před rokem dohromady dovážely 565 tisíc barelů. Teherán je tak prakticky závislý na dobré vůli Pekingu a Nového Dillí. Navíc se podle všeho Íráncům kvůli potížím s odbytem nedaří ropu prodávat za tržní cenu. Čínští obchodníci na za pokoutně přečerpané dodávky požadují až 50% slevu.

Íránské elity se budou muset v následujících měsících rozhodnout, jestli do voleb nasadit další rebely typu Ahmadínežáda, který svého času žádal o vyhlazení Izraele z povrchu zemského, nebo jestli zvolí liberálněji smýšlející kandidáty typu Mohammada Chatámího či Alího Rafsandžáního, bývalých prezidentů s krédem reformistů a méně konfrontačního přístupu vůči Západu.

Ahmadínežád, který začínal v komunální politice, kde se vypracoval na starostu Teheránu, před svým prvním zvolením v roce 2005 slíbil zlikvidovat „ropnou mafii“ (spojenou právě s Rafsandžáním) a spravedlivěji rozdělovat příjmy z ropného bohatství. Nedostatky ve všeobecném rozhledu nahrazoval fanatismem a revolučním zápalem, který mu byl vlastní už od studentských let, kdy spolu s vrstevníky okupoval americké velvyslanectví (1979-1980). Podporu čerpal především ve Sboru islámských revolučních gard, které disponují silným vlivem v armádě, médiích, podnikatelské sféře, na univerzitách i v klíčovém ministerstvu informací a bezpečnosti. Zastrašovací metody vůči svým odpůrcům uplatňoval spíše selektivně a v měkčí podobě (vyhazovy z práce, vypovídání do exilu).

Za osm let působení v čele státu se prezident může vykázat určitými výsledky. Růst HDP do krizového roku 2009 dosahoval kolem 6 % ročně. Zvyšoval se i ukazatel HDP na hlavu – z 1900 USD na 2100 USD. Po příchodu finanční krize však ekonomika výrazně zpomalila a klíčové hospodářské ukazatele od té doby buď stagnují, nebo vykazují jen mírný růst. Ve srovnání s dalšími ropnými velmocemi tak výkon Íránu příliš neoslní. Ruská ekonomika ve stejném období expandovala na víc jak trojnásobek úrovně z roku 2005, HDP na hlavu vzrostl o 50 %.

„Kdybychom měli prezidenta, který ví o politice víc, naše zahraniční politika a obraz naší země na mezinárodní scéně by byl lepší,“ řekl reportérovi stanice Bloomberg Javad Nasiri, čtyřiašedesátiletý důchodce z Teheránu.

Největší starosti nyní prezidentovi dělá ropné embargo. Sankce a s nimi spojený nedostatek deviz vážně ohrožují makroekonomickou stabilitu země. Ceny základních potravin jako maso či rýže od začátku roku neustále rostou; inflace v srpnu dosáhla 23,5 %, což představuje dvojnásobek oproti roku 2010. Dolary na černém trhu teheránských bazarů podražily asi o 50 %.

Ahmadínežád navíc nemůže výrazně změnit vyjednávací pozici země při dialogu se západními velmocemi. Jako prezident je pouze řadovým členem Nejvyšší rady národní bezpečnosti, která za íránský jaderný program zodpovídá. Konečné slovo patří nejvyšší náboženské autoritě - ajatolláhu Chameneímu. Islámští duchovní budou zčásti rozhodovat i o Ahmadínežádově nástupci, jelikož prezidentské kandidáty schvaluje jimi obsazená Rada strážců. Hlavními kritérii pro budoucího prezidenta jsou hloubka víry a oddanost principům teokratického režimu. Na kampaň pak mají štáby soupeřících politiků dva týdny. 

 
(Zdroj: Bloomberg, Trading Economics)


Čtěte více:

Americké úřady vyšetřují už také Deutsche Bank kvůli Íránu
20.08.2012 9:22
Americké úřady vyšetřují německou Deutsche Bank a několik dalších význ...
Zdroje: Úřady v USA vyšetřují kvůli Íránu německou banku HVB
27.08.2012 9:34
Americké úřady vyšetřují německou banku HypoVereinsbank (HVB), která ...
Sankce působí: Íránský ropný příjem se scvrkl na třetinu, syrská státní kasa zeje prázdnotou
07.09.2012 11:59
Sankce uvalené Evropskou unií, Spojenými státy a dalšími zeměmi na Sýr...
Irán obchází sankce: Prodává ropu v malajském daňovém ráji
13.09.2012 16:26
Írán našel způsob, jak obejít ropné embargo EU a Spojených států. Využ...

Váš názor
  • detektive tak nam povez
    28.09.2012 8:14

    kdyz jses tak na vysi a cenis si ahmnadzina a jeho retoriky,proc tedy jezdi stovky emigrantu iranskeho puvodu az z daleke Californie az do New Yorku aby tam pred budovou OSN protestovali prave proti tvemu oblibenemu Ahmanadzinovi?? Oni se nasli i blbeckove kteri opevovali a chvalili i Stalina a dokonce se jich stale par schazi u hrobu Klemy a zpivaji mu internacionalu - nechtel jsem tomu verit, ale po tvem vyronu uz verim ze blbci jeste nevymreli .
    Khomeniabdul.......
  • Konference
    25.09.2012 22:41

    www.whitehouse.gov/photos-and-video/video/2012/09/24/press-briefing
    Pound
    • Re: Konference
      26.09.2012 11:19

      Většinou to tak bývá, že ti kdo jsou v poddanství, tak si hledají něco čím by sami sebe mohli utěšit a nalézt nějaké pozitivum svého stavu. Ale o to intenzivněji nesnáší ty, kdo do stavu poddanství ještě neupadli.
      viga
  • Nikoliv
    25.09.2012 22:35

    Ten medializovaný proslov byl: "... a dovolte abych zde citoval již zesnulého imáma (Chomejního), který jednou poznamenal: tak jako z dějinného vývoje vymizel Sovětský Svaz, tak jednoho dne zmizí i režim okupující Jeruzalém". Tajnou službou nejmenovaného státu byl tento výrok záměrně silně zkreslen a následně tisíckrát opakován. Nedávno i Voldánová toto speciílní disinfo zopakovala po 1001. Mimochodem, kdo chce jednou za život vidět mistrovský projev, nechť si vyhledá Ahmádinežádův projev před shromážděním OSN.
    Detective
    • Re: Nikoliv
      26.09.2012 8:37

      to zalezi na co je jeden zvykly - kdyz v OSN mlatil CHruscev drevakem do stolu, tak to nekteri take povazovali za vrchol statnictvi. A co se tyce Ahmadazina tak na toho se staci podivat a ten nemusi ani nic rikat. Ten je pouze nastrcenou loutkou jinych panu. Jinak sely svet se plete a ty mas pravdu - kam na to chodis??
      realbull
  •  
    25.09.2012 20:39

    Přesný překlad Ahmádínežád zněl " Izraelský režim vymazat z mapy světa" . Co dělá s celým světem jeden, kdo ví proč, špatný překlad jedné novinářky z murdochových New York Times.
    ignác
    •  
      25.09.2012 21:40

      Přesný překlad, ale nedává žádný smysl. V mapě totiž nejsou režimy, ale hory, řeky, silnice a také státy. Takže buď chtěl zničit izraelský režim, nebo chtěl z mapy vymazat izraelský stát. Ale máš pravdu, že překladatelka nám nedal vybrat který z těch možných překladů je správný. To byla chyba.
      ..
      •  
        26.09.2012 9:53

        no nevim, jak já to sleduji, tak vládnoucí garnitura v Izraeli se jenom chce roztahovat na úkor Arabů, takže Arabům se ani nedivím ... oni se pouze brání ... když se domluvý, že stavět nebudou osady, tam a tam ... tak to snad dodržím ... A když ne, tak klid přeci nemůže nastat ... jinak souhlas ahmadinežád je jenom loutka ...
        tl555
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.