Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DeLong, Krugman a Taylor o QE3: Více škody než užitku?

DeLong, Krugman a Taylor o QE3: Více škody než užitku?

28.09.2012 9:03
Autor: Redakce, Patria.cz

John Taylor a Phil Gramm rozebírají na stránkách WSJ „skryté náklady monetárního uvolňování“. Poukazují na to, že Fed od září 2008 zvětšil svou rozvahu z 924 miliard dolarů na 2 814 miliard dolarů. Běžně by to vedlo k růstu inflace, v současné situaci ale banky drží nadměrné rezervy a rychlost oběhu peněz leží na padesátiletém minimu a dále klesá. Inflace se tak drží blízko cíle Fedu, který je na 2 %. Inflace ale není jediným nákladem, který by takové monetární uvolnění mohlo přinést. Ekonomové se domnívají, že největší náklad se objeví ve chvíli, kdy ekonomika začne růst a Fed ve snaze zabránit růstu inflace otočí svou politiku a začne dříve nakoupené dluhopisy prodávat.

Prodeje dosahující bilionů dolarů v době, kdy bude vláda dosahovat bilionových deficitů, zvýší sazby, vytlačí z trhu soukromý sektor a zadusí oživení. K tomu samému dojde ve chvíli, kdy Fed začne prodávat i svá další aktiva. Současná snaha Fedu o to, aby napravil špatné kroky v oblasti regulace a fiskální politiky, má pak podle ekonomů zmenšující se efekt. Třetí kolo kvantitativního uvolňování pak bude mít již jen minimální přínos. A až se růst vrátí, Fed začne svá aktiva prodávat a celkové náklady jeho politiky převýší její přínosy, tvrdí Taylor a Gramm.

Uvedená úvaha ovšem nenechala v klidu dalšího známého ekonoma – Brada DeLonga. Ten svým kolegům vyčítá pochybení v základní logice: Předpokládejme, že by Fed nerozjel QE3 a tudíž by v budoucnu ani nemusel prodávat nakoupená aktiva. Celková nabídka dluhopisů v roce 2016 by ale byla úplně stejná. Takže i sazby by byly stejné. Pokud tedy Fed bude prodávat aktiva, v roce 2016 se sazby pouze vrátí tam, kde by byly bez QE3. Podle Taylora a Gramma se jedná o náklad, který sebou QE3 nese, ale tak to není. Celkově je to nula, píše DeLong.

Na stranu DeLonga se (opět) staví i Paul Krugman, který na svém blogu obhajuje i politiku, kterou Fed sledoval před krizí. Poukazuje na fakt, že monetární politika se často posuzuje podle Taylorova pravidla. To indikuje výši sazeb v závislosti na výši inflace a nezaměstnanosti či produkční mezery. Podle Krugmana šlo o „chytrý nápad“, který byl ale postupně povýšen na něco posvátného. Politiku Fedu tak nelze soudit jen podle tohoto pravidla. Jaký tedy měl být důvod pro to, aby Fed před krizí zvedal sazby? Inflace nebyla mimo přijatelné pásmo, nicméně z dnešního pohledu můžeme říci, že vznikala ničivá bublina na trhu s nemovitostmi.

Ekonom ovšem připomíná, že tehdy panoval široce rozšířený názor, že žádná taková bublina neexistuje. A dodává: „Ti samí lidé, kteří tvrdí, že Fed držel politiku příliš uvolněnou, ho nyní kritizují za to, že jeho cílem jsou ceny aktiv a ne přímo reálná ekonomika.“ Jediným důvodem, kvůli kterému měl Fed utahovat, totiž byly ceny aktiv. Nyní by ale tato oblast měla ležet mimo jeho zájem. „Nedává to smysl. Myslím ale, že jde jen o kritiku současného uvolňování,“ uzavírá Krugman.

(Zdroj: Blogy Brada DeLonga a Paula Krugmana, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách