Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fondy investující do BRIC prodělávají. Zbytek emerging markets přitom roste

Fondy investující do BRIC prodělávají. Zbytek emerging markets přitom roste

09.10.2012 16:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Investoři, kteří svěřili prostředky fondům navázaným trhy BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), v posledních letech neměli mnoho důvodů k radosti. Index MSCI BRIC za tři uplynulé roky ztrácel 2,45 % ročně, zatímco širší index MSCI Emerging Markets rostl o 3,13 % ročně. To se odrazilo na výkonnosti produktů nabízených velkými bankami. Akcie typu A fondu BRIC americké banky Goldman Sachs vynášely v posledních třech letech -0,73 % ročně. Podobný produkt společnosti Templeton vykazuje zápornou bilanci 0,67 %.

Chabá návratnost způsobila, že rada investorů bere nohy na ramena. Podle údajů společnost EPFR Global loni z fondů navázaných na trhy BRIC odteklo 5,4 mld. USD. Letos úprk zpomalil: od ledna do konce srpna činil odliv 1,3 mld. USD.

Analytici vidí příčinu nízkých výnosů v určitém vyčerpání potenciálu BRIC, přehnaných očekáváních a také v úzce definovaném počtu trhů, které do skupiny spadají, i když se jedná o tak velké a perspektivní země. Širší indexy zaměřující se na rozvíjející se ekonomiky mohou zahrnovat až 20 zemí. V rámci indexu MSCI Emerging Markets činí váha BRIC nezanedbatelných 44 %, avšak právě ve zbylých zemích mohli letos investoři vydělat velké peníze. Egyptská burza od začátku roku připisuje 30 %, turecká dokonce víc jak 60 %.

Kouzelné slovíčko diverzifikace platí na rozvíjejících se trzích dvojnásob, tvrdí Ashish Swarup z fondu Fidelity Emerging Markets Discovery. Výnosy v zemích jako Argentina či Bangladéš vykazují mnohem větší volatilitu, proto je třeba investovat do co nejširšího portfolia. Swarupův fond má prostředky v 17 zemích, přičemž největší podíl zabírá Tchaj-wan.

Obzvlášť investory-začátečníky mohou burzy na emerging markets, svojí povahou blízké horské dráze, vytrestat. Studie zaměřující se na chování na akciových trzích ukazují, že lidé se v honbě za vysokými výnosy často dopouští chyby, kdy nakupují za vysoké ceny a prodávají levně. To je ještě umocněno vysokou volatilitou rozvojových trhů: investoři vidí vysoké výnosy za uplynulý rok a naskočí do rozjetého vlaku, jenže ten v dalším období sjede stejně rychle dolů, což vyvolá likvidaci pozice.

Další chybou je zaměňování ekonomického růstu, který je v případě BRIC solidní, s růstem akciového trhu. Například v Číně vláda stále ovládá řadu veřejně obchodovatelných koncernů. „Jejich hlavním úkolem není odměňování akcionářů. Ty firmy plní určitou úlohu ve společnosti, a to vám brání v optimalizaci výnosů“ tvrdí Rusty Johnson z fondu Harding Loevner.

Deutsche Bank již dva roky radí klientům, aby rozvíjející se trhy ve svých portfoliích redukovali. Podle hlavního stratéga banky pro emerging markets znamenaly investice do zemí BRIC v posledních letech „pohromu“. Orientace na tyto země byla perfektním tahem v roce 2001, nyní jde ale jen o „marketingovou záležitost“. Trhy svůj zájem o tyto země přehnaly, jiné rozvíjející se ekonomiky jsou ale zajímavé. Příkladem může být Chile nebo Mexiko, problémem je ale to, že nyní jsou již „docela drahé“.

Deset let po vydání zprávy Goldman Sachs, v níž ekonom Jim O´Neill označení BRIC použil poprvé, se Čína stala druhou největší ekonomikou světa, zatímco Indie, Rusko a Brazílie patří mezi top 11. Kombinované HDP velké čtyřky vzrostlo z 2,8 bilionu USD v roce 2002 na loňských 13,3 bilionu USD. Podíl BRIC ve světové ekonomice podle dat MMF narostl z 8 % na 19 %. Dohromady země sedí na 4,4 bilionu USD měnových rezerv, což je asi 40 % celku. Akciový index MSCI BRIC za poslední dekádu přidal 281 %, zatímco americký S&P 500 si ve stejném období připsal 34 %.

V poslední době O´Neill a jeho banka razí hesla jako „MIST“ a „N-11“. První v sobě skrývá Mexiko, Indonésii, Jižní Koreu a Turecko, druhý 11 slibných ekonomik za BRIC. Skupina MIST podle Goldmanů představuje nejslibnější a nejrozvinutější země v rámci N-11 disponující mladým obyvatelstvem a dalšími předpoklady pro budoucí růst.

(Zdroj: CNBC, New York Times, Bloomberg)


Váš názor
  • Putinovi se moc nedaří
    10.10.2012 22:20

    kam vstoupí noha rusáka tam sto let trava neroste ani ropa neteče. To jen u nás se najdou takový patrioti který by je chtěli zase zpět.
    Klíšek
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university