Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer pro HN: Nechápu, proč je český spotřebitel v depresi

Singer pro HN: Nechápu, proč je český spotřebitel v depresi

11.10.2012 8:46, aktualizováno: 11.10. 10:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Chováme se jako by se měl svět zhroutit zítra, řekl Hospodářským novinám guvernér ČNB Miroslav Singer na vysvětlenou zářijového snížení sazeb s tím, že cílem je znepříjemnit držení peněz v bankách. ČNB je navíc podle něho v případě nutnosti připravena oslabit kurz české koruny.

Bankovní rada ČNB na konci září snížila úrokové sazby na rekordní minimum 0,25 procenta. Podle Singera tento krok zafungoval. Nyní už může ČNB ubrat pouze čtvrt procentního bodu, záporné sazby nejsou možné. Pokud by poté bylo stále potřeba podpořit ekonomiku, musela by ČNB přistoupit k jiným opatřením. "Zdá se nám jako nejjednodušší pohnout s kurzem měny. Je to logické u země, která vyváží produkty odpovídající 80 procentům jejího HDP," sdělil HN Singer.

„Pomohlo by to exportním firmám i jejich zaměstnancům. Zatím ale tento krok na podporu české ekonomiky není na pořadu dne,“ řekl v dnešním rozhovoru pro HN guvernér ČNB k avizované možnosti přímé intervence centrální banky proti síle české měny.

V současné době to ale prý není nutné. "Ceny nemovitostí klesly, teď jde hlavně o to, aby lidé neměli pocit, že budou klesat věčně. To se někdy může stát a to by pro nás mohl být důvod, který bychom museli intervenovat," řekl deníku Singer.

Z kurzu koruny nemám nijak dobrý pocit

Včera česká měna uzavírala obchodování poblíž úrovní 24,90 CZK/EUR a 19,30 CZK/USD. „Ze současného kurzu koruny nemáme nějaký dramaticky dobrý pocit,“ řekl guvernér Singer v rozhovoru publikovaném dnes. Koruna po jeho slovech otevřela obchodování o více než deset haléřů výše, když se k euru obchodovala až za 25,04 Kč a k dolaru až za 19,48 Kč.



Analytici bank Nordea a Citi se ve svých nedávných analýzách shodli, že intervence ČNB by přicházela v úvahu v případě posílení koruny vůči euru pod hladinu 24 CZK/EUR. "Nejsme nyní v situaci, kdy bychom se o (limitech pro oslabování koruny) bavili. A i kdybychom se o tom bavili, konkrétní intervence jsou věcí, která se neříká," uvedl Singer.

Už bylo hůř

Podle Singera není třeba, aby byl český spotřebitel ve větší depresi než v roce 2007, protože důvody pro obavy ohledně dalšího vývoje opadly. "Už tu není nejistota o tom, zda přežije Německo. Už je to v úplně jiné rovině problému. Jsou tu samozřejmě otázky, zda odejde z Evropy Řecko, ale to je nula celá nic," vysvětlil guvernér ČNB.

"Lidé se nemusí chovat tak konzervativně. A proto jim snižujeme sazby, abychom jim znepříjemnili držení peněz v bankách. A svým způsobem jim hrozíme, že kdyby ceny měly klesat rychle, tak to nebude tak rychlé, aby se jim vyplatilo dávat peníze do banky za nulový úrok," řekl Singer na vysvětlenou posledního rozhodnutí ČNB o změně nastavení měnové politiky.

Na jiném místě rozhovoru potom uvedl, že na obzoru nevidí žádné problémy podobné těm z počátku pět let staré ekonomické krize. „Zatímco za Lehmanů bylo riziko zhroucení celého systému ohromné, teď ho nevidím. Nehrozí, že lidé a firmy najednou zjistí, že jejich úspory zmizely. To samé platí o rozpadu trhů. Trhy se mohou rozpadat vždycky. Hlavním evropským trhem je ale ten se službami, ten však paradoxně není zas tak otevřený a tudíž náchylný k nějaké nákaze,“ řekl Singer s tím, že česká ani německá ekonomika navíc příliš nezískávají své zakázky ze zemí jako je Španělsko či Itálie.

(Zdroj: HN, ČTK, ČNB)

TIP: Napadají Vás další dotazy ohledně vývoje české ekonomiky i měnové politiky? V úterý 16. října na ně můžete dostat odpověď. Hostem online rozhovoru Patria.cz bude člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.


Čtěte více:

Singer o měnové politice ČNB: Bude nejspíš uvolněnější, nástrojů máme celou řadu
18.09.2012 9:01
Měnová politika České národní banky bude s vyšší pravděpodobností uvol...
Koruna je zralá na prodej, shodují se Barclays a HSBC (+prognóza Patrie)
18.09.2012 13:32
„Prodávejte korunu vůči euru s cílem 25,80 CZK/EUR,“ zní dnešní tip h...
Hampl (ČNB) varuje před bankovní unií. Ani Merkelová s Hollandem shodu nenašli
24.09.2012 11:18
Bankovní unie, která by měla v Evropě začít vznikat již na začátku pří...
Citi: České sazby půjdou až k nule, intervence čekejte při posílení pod 24 CZK/EUR. Příští roku euro za 25,70
26.09.2012 9:54
Ještě dnes jsou úrokové sazby ČNB sice 0,5 procenta, na konci roku už ...
ČNB snižuje úrokové sazby na rekordně nízkou úroveň - komentář a výhled Patrie
27.09.2012 15:33
Bankovní rada ČNB naplnila očekávání a snížila své úrokové sazby. Dvo...
ČNB: O snížení sazeb rozhodl poměr 5:2, diskutovaly se i nestandardní nástroje měnové politiky
05.10.2012 9:26
Členové bankovní rady České národní banky nebyli při posledním rozhodn...
Nordea: Koruna zůstane slabá, větší posílení jí nedovolí ČNB
10.10.2012 17:11
Českou měnu v následujících měsících žádná rally nečeká, Česká národní...

Váš názor
  • V tom případě nechápu
    12.10.2012 9:53

    co pan Singer ještě pohledává na své pozici v ČNB....
    malamut
    • Re: V tom případě nechápu
      12.10.2012 10:04

      Nedávno se oběsila kamarádka mého souseda. Manžel přestal dostávat podporu z nezaměstnanosti. Jako ing. specialista na textilní stroje nesehnal práci. Mohl zametat, ale to odmítl. Neměli už na nájem, hrozila výpověď. Měla z toho depresi. Nevydržela ten tlak.
      Jesse
  • neni to kazdy den ale dneska ano
    11.10.2012 20:27

    ze souhlasim s ruphejem a jsem vice prekvapen nez on. :o)) Jemu sice nedochazi spousta veci a o jeho urovni vyjadrovani se zminovat radeji nebudu, ale dnes je svymi nazory daleko blize logice nez vetsina zdejsich prispivajicich. Podle stareho cinskeho prislovi "dej nekomu rybu a nakrmis ho na den nebo ho nauc rybarit a nakrmis ho na cely zivot" Je dnes snad ten jediny, komu dochazi tento princip. Clovek, ktery si koupi pytel zrni a misto aby ho rozemlel na mouku, upekl si kolac ktery sni, tak to zrni zaseje a az sklidi urodu tak ten pytel zrni vrati a jeste mu zbyde jak na ten kolac tak i na znovuzaseti a dalsi zisk. RBC - Royal Bank of Canada v soucasne dobe nabizi svym proverenym klientum pujcku na cely rok na 0% uroku. Opakuji - slovy na nulovy urok. Kdyz tyto penize nepouziju na dovolenou ale nainvestuji do akcii te same banky, jejiz akcie za rok sly ze 43.30 dollaru na pres 59.- pri didvidende 4.23% mam zisk pres 40% za rok - pres 400 dollaru z tisice, pro ty co se nechteji namahat nebo maji potize s pocitanim. A to s nulovou investici. To nejsou kecy to si muze kazdy vygooglovat. A to je co chtel pan Singer naznacit. Ovsem to chce studovat a starat se a ne jen sedet v hospode delat chytryho a nadavat jak se o me ta vlada spatne stara. Jsou lidi kteri dostanou zadarmo lopatu a jeste nadavaji, ze nehazi sama a oni se poti. Tak kdo je potom ten vul ?? .
    realbull
    • Re: neni to kazdy den ale dneska ano
      12.10.2012 10:18

      Lidé půjčujte si za 0% úrok investujte. Investujte do akcií a do roka všichni vyděláte 40%. Do tří let bude každý milionář. Neváhejte a půjčujte si, neváhejte kupujte akcie. Kdo nekupuje akcie, velký blbec je. Ákcijé levné ákcijé. Akcie v akci. Kupujte akcie Apple takhle levný již nikdy nebudou.
      ..
    • Re: neni to kazdy den ale dneska ano
      12.10.2012 10:12

      Redbule si stejně ducha mdlého jako ruphej Tj. tvoje rada zní vyberte prachy z bank a narvěte je do akcii :-) můůůůůůůůůůůůůůůhehehe Takže pekař co k němu chodím pro rohlíky to zabalí všecko prodá a dá se na kšeft na burze , borec co k němu chodím servisovat X6 a předtím X5 tak ten taky všecko prodá a půjde na burzu všici budem na burze....... EEEEEEEEEEEEEEEEhhh kdyby ČNB dala úroky na 0 a ten pekař si mohl vzít 1 mega úvěr na novou prodejnu a lepší vybavení pekarny za úrok místo 10-15 ,20 tak za 5 nebo za 3procent atak to by byla jiná ....
      martík
      • martiku - nikdo te nenuti
        12.10.2012 10:51

        prehledl jsi jednu vec - ja prece psal ze to neni pro blbce co travi vetsinu zivota v hospode. Copak neumis ani cist :o)). Ty si sed na sve zadeli - zavid a nadavaj az do konce sveho nuzneho zivota a cekej zase na znarodnovani. Komunisti se uz tesi. Tebe se to prece netyka !! Zajimave jak se ten potrefenej husak vzdycky ozve.
        realbull
        • Re: realbulle - nikdo te nenuti
          12.10.2012 13:37

          žvaníš a nejseš schopnej to ani rozlišit kvákáš nesmysly a zase to nejsi schopen rozlišit běž za ruphejem asi jste kámoši z mokré čtvrti.----- Nezavidím, nenadávám, nuzný život můůheheh to máš možná ty neb jsi ducha mdlého. Mě znárodnovsaní nezajímá nebot v dohledné době cca 10 let nepříjde a co dělají komunisti je mi stejně ukradený jako co dělaí faternici, dluhoslavové a modré straky .....
          martík
  •  
    11.10.2012 14:57

    Jako spotřebitel jsem v depresi . Už konečně skončila prohibice ? Že bych si na tu depresi skočil koupit lahvinku. :)
    Jezdec.
  • Už je to tady !
    11.10.2012 14:32

    Heger: Vedení VZP je vnitřne rozloženo. VZP nefunguje jak má, nemocnicím nedoplatila péči za rok 2011, má nefunkční výpočetní systém (ČTK) Jednoduchý způsob , jak z lidí ty úspory do oběhu dostat ,že ?
    AMN
  • Dodatek
    11.10.2012 14:28

    Ze života našeho guvernátora-CO DODAT! Jak jste se dostal k ekonomii? Zajímala mě, proto jsem se hlásil na VŠE. Vybral jsem si obor matematické metody v ekonomii. Zčásti proto, že mě bavila i matematika, a také jsem tušil, že mám šanci se právě sem dostat. Na tenhle obor se totiž moc lidí nehlásilo a já neměl nejlepší kádrový profil, jak se tomu tenkrát říkalo. Pak jsem ve druhé polovině studia potkal Vladimíra Dlouhého, který mi nabídl, abych šel do Prognostického ústavu dělat takzvaného pomvěda neboli pomocnou vědeckou sílu. Během listopadových událostí jsem byl mluvčím fakulty, zřejmě proto, že jsem se vždycky veřejně projevoval, k tehdejšímu režimu ne právě přátelsky. A potkával jsem se s lidmi, jako byl Jan Švejnar, Josef Zieleniec, Václav Klaus, Karel Dyba a tak dále. Pak jsem udělal udělal zkoušky na doktorandské studium University of Pittsburgh, získal jsem stipendium a úspěšně absolvoval.
    plejer
  • Takže diskuze je plodná.
    11.10.2012 14:21

    Dodatek: 1. Kdyby se pan gubernátor nezamotal s politiky tak nikdy nebude gubernátorem a nikdy nemusí plantat tyto kydy (na ty kydy kašlu.... Pancho....). 2. Kdyby pan gubernátor nemusel být vděčen svým volitelům nikdy by neměl tak krátkou paměť a jeho názory by byly alespoň trochu konzistentní. A ne žvásty.
    plejer
  • Singer
    11.10.2012 14:05

    by měl jít příkladem. Měl by rozfofrovat všechno co má naspoříno a měl by si vzít maximální hypotéku co může a všechno protočit ekonomikou, stejně jako všichni v ČNB (povinně). 16.10. se zeptám Lízala jestli pořádně utrácí a jestli ne, tak ať položí funkci.
    tk69
  •  
    11.10.2012 13:59

    Proč lidi neutrácí? - dodnes není jasné, jak vysoké budou daně příští rok - velká nejistota ohledně druhého penzijního pilíře a penzí vůbec - je jasné, že kdo odejde do důchodu bez úspor, nebude mít důstojný život - po letech žití na dluh (půjčky) domácnosti změnily chování, snaží se půjčky splatit a na další výdaje napřed našetřit - tato změna zabere několik let - politici nás neustále bombardují špatnými zprávami o svatu veřejných financí - zprávy z jihu eurozóny také nikomu nepřidají na klidu - opozice vyhrožuje, že až se dostane k moci "stejně všechno změní" - zdravotnictví již není bezplatné a tak kdo je trochu zodpovědný připojišťuje se na pobyt v nemocnici atd. a to také něco stojí
    Marty
    •  
      11.10.2012 14:59

      Proč lidi neutrácí ? Budu se opakovat . 70 % má základní přijmy takže nemá co utrácet. Žijí ruku do huby. Ten zbytek utrácí raději v zahraničí.
      Jezdec.
  • nemohu si pomoci
    11.10.2012 13:41

    ale ruphej čím dál rychleji maltí příspěkvy jejichž kvalita rychle klesá člověk by si řekl že tím žvaněním a četením hodnotncýh příspěvků musí inteligenčě růst apson o pár desetinek :-) a ono nic RUPHEJI SE RETARD :-) Singer je tvůj brácha a přiště sundaj úroky na 0 což určitě donutí lidi vybrat prachy a utracet jen si říkám co si ti lidičkové budou kupovat :-) můůůůůůůůůůůůůůůheheheh kuče ana pronájem , 5 aut jako Leoš Marešů hoidinky s vodotryskem ale hovno Singer je blb a na jiné to svádí až v tomhle státě nebudou na důležitých msítech VOLOVÉ až se nebude na důležitých postech a místech dávát VOLŮM prostor pak se něco změní zatím to jde pořád volným pádem dolů :-) ------- Znáte ten z ČEZké reality :-) Potkají se 2 na golfu(tenisu) čau jak se vede ááále vyhodili mě a cos dělal áále ředitele neva pod dělat k nám... a co tam máte volnýho, mnooo co chceš personálního, obchodního, finančního to je fuk něco si vyber já tam dělám generála tak někoho vyhodím :-) a boreček co je retard jde to kur.. zase jinde dál..... o tom že je retard i ten generál žádná :-)
    martík
  • v ČT 4
    11.10.2012 13:25

    pěkné lobování firem vyrábějících vakcíny proti chřipce... ;-)
    Kalka.
    • Re: v ČT4
      11.10.2012 13:34

      Fakt dobrá strategie. Přemluvit firmy, aby nechávaly pracovníky očkovat (za provizi ;-) A kdo se ve firmě nebude chtít nechat očkovat, má padáka...
      Kalka.
      • Pan Singer bude mít dnes těžké spaní
        11.10.2012 13:57

        Dnes investujeme 5x více money do léku na mužskou potenci a silikonu pro ženy než na léčení Alzheimerovy choroby. Z toho jasně vyplývá že budeme mít za pár let stařeny s obřími nadry a starce s tvrdými penisy. Nikdo z nich si ,ale nebude pamatovat díky rozšířené demenci Alzheimera na co to má !!! Nositel Nobelovy ceny Drauzia Varell, onkolog Brazílie
        AMN
      • Re:Re: v ČT4
        11.10.2012 13:44

        Co ja vim, tak treba v Nemecku se lidi nechavaji ockovat proti chripce sami, protoze pro normalne zdraveho cloveka to zadne nebezpeci nepredstavuje, krome toho, ze tu chripku stejne dostane. Holt tady se onemocnuje velmi rado...
        hm
        •  
          11.10.2012 13:52

          Němci nejsou žádné měřítko. Viz jak naletěli na očkování proti chřipce a na všechno možné, co se deklaruje jako bio... Krom toho samozřejmě takováhle kampaň přesvědčí ty očkované pracovníky, aby nařídili svým rodičům a dětem, aby se taky nechali naočkovat, páč jinak umřou - říkala Vakcinologická společnost ;-)
          Kalka.
          • nemci
            11.10.2012 14:21

            samozrejme, ze lid pivni je vzdelanejsi, takze jen tak nenaleti;.)
            hm
          • taky si myslím
            11.10.2012 14:00

            že to co dělají jinde nemusí dělat. Znám plno lidí, kteří se nechali očkovat proti chřipce a pak ji měli se vším všudy. Jedná známá zdravotní sestra se neočkuje a nikdy by se nenechala a kupodivu chřipku neměla už víc jak 20 let, i když je sestrou u obvoďáka, takže se s virem každoročně setkává :-)))
            tk69
            • Re: taky si myslím
              11.10.2012 14:56

              Očkování je blbost. všichni co znám a očkovali e proti chřipce to dostali a bylo to ještě horší.
              Jezdec.
            • Re: taky si myslím
              11.10.2012 14:01

              nemusíme dělat (překlep)
              tk69
  •  
    11.10.2012 13:17

    To se nedivím, že pan guvernér nemá spotřební depresi. Kdyby vydělával to co polovina národa, tak by ho možná stresem taky o nějaký to kilo ubylo.
    Hroch
  • Re: Čemu se .....
    11.10.2012 13:03

    Ruphej: Máš pravdu i politici dělaj chyby, jenomže jejich chyby, dělaj problému nám ostatním. K tomu, aby dělali co nejmenší chyby mají armádu úředníků, včetně guvernéra ČNB. Dělat překvapeného nad chováním spotřebitelů mi nepřipadá moc profesionální.
    Medium2
    •  
      11.10.2012 13:52

      O mě tu nejde. Já nespořím na horší časy
      Hroch
      •  
        11.10.2012 13:54

        To sem nepatří. Nějak jsem se nestrefil
        Hroch
  • Rupniku nestíháš,
    11.10.2012 12:59

    tak odpovídej sakra, máš tam spoustu podmětů
    mamon
  • A čme jako se chce vyhnout
    11.10.2012 12:46

    Rupheji a na co tak šef bankéř dopředu myslí a čemu se chce jako vyhnout. Jako předtím nemyslel, že když se stáhnout peníze z oběhu, tak že nenastane na co ted myslí dopredu?
    medium2
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data