Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V druhé prezidentské debatě přesvědčil víc Obama, hodnotí průzkumy

V druhé prezidentské debatě přesvědčil víc Obama, hodnotí průzkumy

17.10.2012 10:21
Autor: ČTK

Druhá prezidentská debata současného šéfa Bílého domu Baracka Obamy a jeho republikánského vyzývatele Mitta Romneyho na Hofstrově univerzitě přinesla střety a osobní útoky. Obama dal zapomenout na matné vystoupení z první diskuse a podal bojovný a důrazný výkon, se kterým si Romney místy nevěděl rady. Podle průzkumů se stal vítězem debaty. Kandidáti odpovídající na otázky lidí z publika se střetli třeba ohledně daní, zaměstnanosti či situace v Libyi.

Obama měl z debaty více, když déle mluvil. Získal pro sebe 44:04 minuty oproti 40:50 u Romneyho. Podle průzkumu stanice CNN mezi nerozhodnutými voliči byl i vítězem debaty, když jej za ně označilo 37 procent respondentů. Bývalý massachusettský guvernér Romney byl vítězem podle 30 procent. Třetina respondentů pak výsledek debaty vnímala jako nerozhodný. Průzkum stanice CNN pak ukázal, že Obama porazil Romneyho v poměru 46 ku 39 procentům. Politologové se ale neshodují na tom, do jaké míry tento výsledek zbrzdí Romneyho posilování v průzkumech z poslední doby.

Obama v každém případě na rozdíl od první debaty v Denveru na začátku října Romneymu vracel každý útok a nenechával mu už volný prostor. Republikánovi například vyčetl, že myslí jen na bohaté, anebo že ze svého multimilionového majetku odvádí příliš málo. V závěrečném projevu pak Romneymu připomenul jeho slova o tom, že 47 procent Američanů de facto parazituje na státním rozpočtu. Sám se označil za obhájce všech obyvatel Spojených států a požádal o další čtyři roky v Bílém domě.
 

 
Během debaty, jíž v rozporu s původními plány dominovala domácí témata, pak silně kritizoval republikánovy plány na nápravu rozpočtu. Podle Obamy matematicky nesedí a jsou příliš vágní. Prezident pak svému soupeři připomenul, že jako svého času úspěšný investor by takový záměr určitě odmítl. "Takto kusý projekt byste nepřijal, a stejně tak by ho neměli přijímat Američané," řekl. Romney ale namítl, že má s nápravou rozpočtů dlouholeté zkušenosti.

Republikán měl pravděpodobně nejsilnější okamžik v debatě, když Obamovi vytknul špatný stav ekonomiky. Voličům pak řekl, že pokud současného šéfa Bílého domu znovu zvolí, čeká je jen to, co už znají. Pokud se ale rozhodnou pro nové jméno v Bílém domě, čeká je prosperita a obrat k lepšímu. Romney je chce zajistit díky svým zkušenostem z podnikání, ale třeba i z pořadatelského výboru olympijských her v Atlantě.

Bývalému guvernérovi naopak nevyšel útok u tématu, kde měl podle očekávání mít silnou pozici. Šlo o útok teroristů v Libyi z 11. září letošního roku, při němž zemřel americký velvyslanec Christopher Stevens a další tři Američané. Bílý dům několik týdnů čelí kritice republikánů, že útok zpočátku špatně vyhodnotil, podával o něm zavádějící informace a že se nedostatečně postaral o bezpečí amerických diplomatů.

Obama ale ostře odmítl, že by jeho administrativa v tomto případu brala politické ohledy na nálady voličů. Takové názory označil za urážlivé. Za zavádějící naopak označil Romneyho tvrzení, že útok hned zkraje nepopsal jako terorismus. Dala mu přitom za pravdu i moderátorka debaty Candy Crowleyová, a republikán tak překvapivě ztratil půdu pod nohama, když na situaci nedokázal pohotově reagovat.

Debata na Hofstrově univerzitě v Hempsteadu ve státě New York byla mnohem intenzivnější než předchozí denverská. Kandidáti nestáli za řečnickými pulty, ale seděli na židlích, ze kterých vstávali při odpovědích voličům nebo reakcích na vyjádření soupeře. Diskuse tak přinesla mnoho živých slovních výměn, kdy Obama s Romneym stáli blízko sebe. Obviňovali se při nich nezřídka z nepravd.

Došlo třeba ale i na jejich penze. Romney se v jednu chvíli snažil Obamu přimět k přiznání, že v jeho investičním portfoliu na důchod jsou i investice do čínských firem. "Pane prezidente, díval jste se na svou penzi?" zeptal se. "Na penzi se nedívám. Není tak velká jako vaše, tak mi to nezabere moc času," opáčil mu s úsměvem šéf Bílého domu.

Romney si pak jedním výrokem v diskusi vysloužil značnou popularitu na sociálních sítích. Když si s Obamou vyměňovali názory na rovné příležitosti mužů a žen, prohlásil, že když v úřadu massachusettského guvernéra hledal vhodné ženské kandidátky do své administrativy, nosily mu ženské organizace "pořadače plné žen". Výraz se krátce po té objevil na sociální síti Twitter v desetitisících příspěvků a věnuje se mu minimálně jedna nová internetová stránka.

Po debatě na Hofstrově univerzitě se oba kandidáti střetnou už jen jednou. Před televizní kamery předstoupí 22. října v Boca Raton na Floridě. Tato poslední debata by se měla týkat pouze zahraniční politiky. Prezidentské volby se konají 6. listopadu.


Čtěte více:

Ekonomové: Lepším prezidentem pro USA by byl Mitt Romney
03.10.2012 8:52
V průzkumu televizní stanice CNN mezi ekonomy zvítězil jako lepší kand...
Průzkumy: Poslední debata dostala Romneyho před Obamu
09.10.2012 11:31
Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney díky úspěš...

Váš názor
  •  
    17.10.2012 10:49

    Je strašné, že o tak důležitou funkci se rozhoduje podle toho jak kdo mluví a vypadá v televizi během hodinové debaty. Něco tak iracionálního se už dnes málokdy vidí.
    maart
    •  
      17.10.2012 10:58

      A to si slepý? Ty masochistické debaty s Moravcem v ČT bylo co? To byl dokonce 100krát větší intelektuální průjem !! Přehlídka lemplů, kteří jsou předhazování návnady voličům, nesnese žádné srovnání :-)) btw: např. kdysi ČSSD a Gross byl evidentně zvolen podle xichtu.
      Jesse
      •  
        17.10.2012 11:44

        Na Hlodavce se radši nedívám ale pricip je stejný, mediální nadvláda nad rozumem. U nás ale přece jen nejde o jadernou válku.
        maart
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data