Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Unipetrol očekává za 3Q zisk ve stovkách milionů korun

Unipetrol očekává za 3Q zisk ve stovkách milionů korun

19.10.2012 8:04, aktualizováno: 19.10. 9:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Představenstvo Unipetrolu odhaduje, že provozní zisk (EBIT) skupiny Unipetrol bude za 3. čtvrtletí činit několik set milionů korun. V pololetí Unipetrol vykázal ztrátu 959 milionů korun

"LIFO efekt byl pozitivní v důsledku rostoucí ceny ropy a vyšších cen rafinérských a petrochemických produktů. EBIT podle metodiky LIFO
bude tedy horší než vykázaný IFRS EBIT," uvedla firma.

Ve 3. čtvrtletí působily příznivě rostoucí ceny ropy a vyšší ceny rafinérských a petrochemických produktů. Čtvrtletní provozní zisk byl rovněž pozitivně ovlivněn jednorázovým dopadem téměř 200 milionů korun, který zahrnuje rozpuštění opravné položky vytvořené v souvislosti s pokutou od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže společnosti Benzina a operace s CO2 povolenkami, dodala firma. 

Unipetrol odhaduje, že vývoj směnných kurzů ve čtvrtletí ovlivnil finanční výsledek pozitivně částkou přibližně 130 milionů korun. "Odhaduje se, že tento pozitivní efekt byl více než vykompenzován ztrátami z jiných finančních instrumentů," dodala společnost. 

Negativně na maloobchodní prodej působily nižší marže z motorové nafty a úsporné chování zákazníků v důsledku recese české ekonomiky. Pozitivní efekt měly vyšší marže u benzinu a vrcholící motoristická sezona, dodal Unipetrol

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Unipetrol ve 3Q:

Představenstvo firmy uvedlo, že průměrná kvártální cena ropy mezikvartálně vzrostla o 1 % na 110 dolarů za barel (vliv na hospodaření neutrální), krátkodobá volatilita v průběhu čtvrtletí byla nicméně velmi vysoká (negativní). Průměrný rozdíl mezi cenami ropy Brent a Ural mezikvartálně poklesl o 68 % na úroveň 0,7 dolaru za barel (negativní). Modelová rafinérská marže mezikvartálně vzrostla o 101 % na 5,3 dolarů za barel a byla ovlivněna rekordním spreadem na benzínu (pozitivní). Pokles modelové petrochemické marže z olefinů o 24 % mezikvartálně na 303 EUR za tunu byl částečně vykompenzován růstem modelové petrochemické marže z polyolefinů o 16 % mezikvartálně na 251 EUR za tunu (negativní), uvedl Unipetrol. Průměrný kvartální kurz CZK/USD mezikvartálně vzrostl o 2 % na 20,1 – koruna oslabila – a průměrný kvartální kurz CZK/EUR mezikvartálně poklesl o 1 % na 25,1 – koruna mírně posílila (neutrální). Na druhou stranu v meziročním srovnání koruna vůči dolaru oslabila o 16 % (pozitivní).

Rafinérie

Hlavními faktory, které ovlivnily mezikvartální výkonnost segmentu rafinérie ve 3. čtvrtletí 2012, podle Unipetrolu byly: nižší průměrný rozdíl mezi cenami ropy Brent a Ural, i když částečně kompenzován nižším průměrným rozdílem mezi cenou ropy Brent a jinými sladkými ropami (negativní), vyšší modelová rafinérská marže ovlivněná rekordními spready na benzínu a také vyššími spready na motorové naftě a primárním benzínu (pozitivní), vyšší objem zpracované ropy o 3 % a využití kapacit o 14 procentních bodů (pozitivní), vyšší využití kapacit také kvůli nižší celkové konverzní kapacitě rafinérií Unipetrolu po ukončení zpracování ropy v rafinérii Paramo – z 5,1 mt/rok an 4,5 mt/rok, větší prodejní objemy o 3 % v důsledku vrcholu motoristické sezóny a především většími prodeji benzínu, se snahou využít rekordních spreadů na benzínu (pozitivní), nulový LIFO efekt, slabší koruna vůči dolaru o 2 % (pozitivní).

Petrochemie

Hlavními faktory, které ovlivnily mezikvartální výkonnost petrochemického segmentu ve 3. čtvrtletí 2012, podle Unipetrolu byly: nižší modelová marže z olefinů v důsledku nižších spreadů etylénu a propylénu k primárnímu benzínu, i když částečně kompenzována vyšší modelovou marží z polyolefinů v důsledku vyšších spreadů polyetylénu k etylénu a polypropylénu k propylénu (negativní), větší prodejní objemy o 13 % díky stabilní a spolehlivé výrobě, doplňování zásob zákazníků především v první polovině kvartálu a výrobním výpadkům několika konkurentů (pozitivní), makroekonomická dynamika na klíčových trzích nicméně stále poměrně slabá (negativní), pozitivní LIFO efekt kvůli vyšším cenám petrochemických vstupních surovin a produktů, a konečně relativně stabilní koruna vůči euru.

Maloobchodní prodej

Hlavními faktory, které ovlivnily mezikvartální výkonnost maloobchodního segmentu ve 3. čtvrtletí 2012, byly podle Unipetrolu: vyšší prodejní objemy díky vrcholu motoristické sezóny (pozitivní), vyšší jednotkové marže z benzínu (pozitivní) a na druhou stranu nižší jednotkové marže z motorové nafty (negativní), úsporné chování zákazníků v důsledku recese české ekonomiky (negativní) a pokračující pozitivní dopad implementace konceptu Stop Cafe na dynamiku tržeb z gastronomie (pozitivní).


Mateřská skupina PKN Orlen, která je předním zpracovatelem ropy v Polsku, ve třetím čtvrtletí vytvořila provozní zisk zhruba 1,4 miliardy zlotých, odhaduje vedení podniku v předněžných číslech. Znamenalo by to, že meziročně se provozní zisk zvýšil zhruba na dvojnásobek. 

Výsledek by byl v souladu s odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že provozní zisk vystoupí na 1,42 miliardy zlotých. Jako důvod uvádějí hlavně silnější kurz polského zlotého a vyšší ceny ropy

PKN Orlen je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Součástí skupiny je od roku 2005 Unipetrol, který patří v České republice k podnikům s nejvyšším obratem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data