Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faber: Západní svět čeká „kolosální chaos“  do 10 let, S&P pád o 20 % (+video)

Faber: Západní svět čeká „kolosální chaos“ do 10 let, S&P pád o 20 % (+video)

22.10.2012 14:14, aktualizováno: 22.10. 17:28

Aktualizováno

„Současné režimy se budou snažit držet celý systém při životě tak dlouho, jak jen to bude možné, proto nás nečeká žádný „fiskální útes“, ale rovnou fiskální Grand Canyon,“ přiblížil dnes nemilé vyhlídky zadlužování ekonomik západního světa Marc Faber. Při svém vystoupení na CNBC odhadl, že v důsledku dalšího a dalšího růstu veřejného dluhu čeká Západ revoluce, a to dost možná ještě v této dekádě.

Jeden z médii nejvíce sledovaných investorů dnes uvedl, že politický systém, který v současnosti Západ řídí, podle něho umožní nekonečným deficitním hospodařením vlád nashromáždit obrovský dluh, který jednoho dne zlomí celému systému vaz. „Buď můžou přijít obrovské změny, které proběhnou pokojnou cestou skrze reformy, nebo obvykle přichází revoluce,“ uvedl Faber k neudržitelnosti současného kurzu zadlužování. Důsledkem prý bude „kolosální chaos“ v horizontu 5 až 10 let.

Dodal však, že více než Evropě, kde veřejný dluh eurozóny loni dosáhl rekordních 87,3 procenta hrubého domácího produktu, hrozí revoluce Spojeným státům. „Domnívám se, že schodek rozpočtu zde (v USA) – bez ohledu na to, kdo je zrovna v Bílém domě – zůstane nad třemi biliony dolarů ročně minimálně v tak dalekém výhledu, jak jen oko dohlédne,“ uvedl tento investiční guru.

Česká republika měla loni s podílem 40,8 procenta sedmý nejnižší vládní dluh v poměru k hrubému domácímu produktu z 27 států Evropské unie. Suverénně nejnižší byl dluh v Estonsku, kde na konci roku dosahoval 6,1 procenta, zatímco na druhé straně spektra stálo Řecko se 170,6 procenty HDP, následované Itálií (120,7 % HDP) a Portugalskem (108,1 % HDP).

Na konto Spojených států i Evropy Faber uvedl, že byrokratický aparát je zde příliš přebujelý a je zátěží pro celou ekonomiku. „Můj lék pro Spojené státy Americké je snížení vládního aparátu o 50 procent. Výsledkem by bylo okamžité zlepšení ekonomického prostředí,“ řekl vlivný investor v pořadu Squawk Box.

Vývoj celkového veřejného dluhu USA

dluh usa

Problémem zadlužování ekonomik západního světa podle Fabera není jen celkový objem, ale především určení vypůjčených peněz. „Pamatuji si, že v 50. a 60. letech jsme zde měli vysoké podíly zadlužení kvůli rozsáhlým investicím do výstavby továren, infrastruktury a strojového vybavení. To je ale něco úplně jiného než (současné) půjčky pro potřeby další spotřeby,“ upozornil dnes Marc Faber. Domácnosti podle něho již jsou zatíženy přílišným zadlužením, které již nemůže dále růst, protože jim nikdo není ochoten dále půjčovat peníze. „A to nás automaticky vede ke strukturálně slabšímu ekonomickému růstu,“ dodal.

Zapomeňte na akcie v USA i Evropě, na řadě je Asie

A co má dělat investor hledající na současných akciových trzích výhodný úkryt pro své investiční prostředky? Růstového obratu bychom se mohli dočkat v případě akciových titulů v Číně a Japonsku, uvedl dnes Marc Faber na CNBC a zároveň varoval před 20% korekcí na hlavním americkém indexu S&P 500.

Akciové trhy na Wall Street v závěru minulého týdne propadly nejvíce od června a index S&P 500 za páteční seanci přišel o 1,7 procenta své hodnoty. Dnešní futures na americké akciové indexy sice hovořily pro korekci ztrát, ale místo toho dnes přichází její další prohloubení.

„Myslím si, že se z nedávných maxim S&P 500 na úrovni 1470 bodů propadneme dolů o 20 procent. Z pozice techniky je pozice trhu slabá a korporátní výsledky se zhoršují,“ uvedl Faber k současnému výhledu amerického akciového trhu trhu.

Před čtyřmi měsíci obrátil Faber pozornost investorů zpět ke krizí zmítané Evropě, když označil ocenění tamních akcií za nízké a doporučil jejich nákup. Sám si prý tehdy evropské akcie poprvé v životě nakoupil také. „Řecko, Itálie, Španělsko, Francie, tituly ze všech těchto zemí byly před čtyřmi měsíci na minimech z roku 2009, i níže,“ vysvětil dnes Faber své tehdejší investiční rozhodnutí a dodal, že řecké akcie od té doby vylétly o 65 procent.

Dnes už ale Faber evropské akciové tituly k nákupu nedoporučuje. „Očekávám korekci, ale žádný návrat na nová minima,“ uvedl dnes mediálně proslulý investor. Nyní se totiž jeho hledáček soustředí na Asii. „Ze současných úrovní bychom se mohli dočkat (růstového) obratu v případě Číny a Japonsko. Když může Řecko udělat 65% růstový skok, může takto vylétnout i ten „největší odpad“,“ uvedl s nadsázkou.

Následně nabídnul Faber srovnání historického vývoje ocenění asijských akcií. „Thajský trh je ze svého dna z roku 2009 výše o 250 procent a ostatní asijské trhy jako Filipíny, Indonésie, Malajsie nebo Singapur mají za sebou obdobné zisky. Naproti tomu, hlavní čínský akciový index byl v roce 2007 na 6000 bodech po následném propadu je dosud na hladině 2000 bodů,“ vysvětlil Faber svůj investiční tip doporučující čínské akcie.



(Zdroj: CNBC, Eurostat, Bloomberg)


Čtěte více:

Pochopte hloubku problému amerického dluhu - video
21.03.2012 18:29
Amerika letos zaplatí za svůj dluh třikrát více, než dala ročně za ved...
Fitch:
27.09.2012 16:02
Bezprecedentní souběh rozpočtových restrikcí, který na počátku příštíh...
Pád z fiskálního útesu by byl přímo do recese, zní z MMF. Podle BlackRock nejsou trhy připraveny…
12.10.2012 13:12
Spojené státy by měly dát zbytku světa jasně najevo, že učiní vše k od...
Dluh eurozóny loni na novém rekordu. ČR měla sedmý nejnižší dluh z EU-27
22.10.2012 11:05
Průměrný vládní dluh v zemích eurozóny v loňském roce vzrostl na rekor...

Váš názor
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m