Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Rozpočet 2013 ze Sněmovny stahuji k přepracování. Kvůli turbulencím v ODS vláda nemá většinu

Kalousek: Rozpočet 2013 ze Sněmovny stahuji k přepracování. Kvůli turbulencím v ODS vláda nemá většinu

23.10.2012 12:21, aktualizováno: 23.10. 16:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhne Poslanecké sněmovně, aby vládě vrátila k přepracování návrh rozpočtu podle platné legislativy. Řekl to dnes novinářům s tím, že vzhledem k turbulencím uvnitř ODS nemá vláda většinu pro zamýšlené rozpočtové změny, se kterými návrh rozpočtu počítá. Do 30 dnů ministr předloží nový návrh rozpočtu podle platných zákonů.

Vláda stáhne návrh rozpočtu na rok 2013 z programu říjnové schůze poslanecké sněmovny, protože se nepodařilo najít shodu na kompromisní úpravě daňovým změn, kterou by podpořili i rebelové v ODS. Agentura Reuters citovala exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z ODS, slova potvdil ministr financí Kalousek a šéf poslanců Gazdík za TOP09. Ministr financí Kalousek jasně řekl, že sama TOP09 nepodpoří rozpočet, jehož cílem by nebyl schodek rozpočtu pod 3 procenty vůči  HDP. Stažení návrhu rozpočtu potrdil již i premiér Petr Nečas.

Ranní jednání pracovní skupiny dohodu mezi nespokojenými poslanci a vedením strany nepřineslo. Rebelové dále trvají na tom, že balíček nesmí zvyšovat daně. Poslanci ODS budou o balíčku dále jednat, sdělil po jednání sněmovní frakce ODS jeden ze šestice nespokojených poslanců Petr Tluchoř.

"Pořád věřím, že může být předložen koaliční návrh, který ten balíček dá do souladu s programem ODS a programovým prohlášením vlády, tedy tak, aby se nezvyšovaly daně. Nebude-li předložen takový koaliční návrh nebo návrh ODS, nepochybně se pokusíme ten návrh předložit my," řekl Tluchoř. "Bez daňového balíčku nemůže být rozpočet, to znamená, že se musíme nějak dohodnout," řekl novinářům předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

Podle Kalouska bude odmítnutí balíčku znamenat nutnost snížení fakultativních výdajů, tedy krácení peněz na některá prorůstová opatření a také na některé veřejné služby, kde už by podle ministrova názoru snižovány být neměly. Bez balíčku chybí vládě v návrhu rozpočtu přes 20 miliard korun, uvedl dnes premiér Petr Nečas (ODS).

"Je to prostá, jednoduchá rovnice. Můžeme mít švédské veřejné služby za švédské daně, což nedoporučuji. Můžeme mít rumunské veřejné služby za rumunské daně, což rovněž nedoporučuji. Ale švédské veřejné služby za rumunské daně... to já fakt neumím, to bude muset někdo jiný," prohlásil ministr.

Revoltujícím poslancům ODS vadí hlavně navrhované zvýšení daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a vyšší zdanění lidí s vysokými příjmy. Jsou také proti zrušení daňových úlev pro pracující důchodce a proti omezení paušálů pro živnostníky.

Daňový balíček (by) měla Sněmovna schvalovat na schůzi, která začne dnes odpoledne. Zatím není jasné, kdy se závěrečné hlasování uskuteční. Je možné i to, že to bude až po kongresu ODS, který se bude konat první listopadový víkend.

Sněmovna by měla daňový balíček schvalovat nejpozději 7. listopadu, aby se stihly legislativní lhůty a začal od ledna spolu s rozpočtem platit, uvedla přitom v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS).

(Zdroj: ČT, čtk, mediafax, Bloomberg)


Váš názor
  • Many
    23.10.2012 17:14

    Kde vyhrožuje Kalousek odebráním jakých konkrétních sociálních dávek ?? Konstatováním, že za méně peněz je méně muziky??
    Velkamedvědice
    • Re: Many
      23.10.2012 17:53

      "krácení peněz na některá prorůstová opatření a také na některé veřejné služby, kde už by podle ministrova názoru snižovány být neměly".
      many
      •  
        23.10.2012 17:58

        Nový návrh ještě dělat nezačal. To, co psal je logické. Za rumunské příjmy švédské dávky nevytvoříš. Pokud má udržet deficit pod 3%, musí omezení příjmu někde kompenzovat.
        Velkamedvědice
  •  
    23.10.2012 16:50

    ten kalous je ale magor. Když mu někdo sáhne na mantru, že nemůže krást lidem čím dál víc peněz, tak začne vyhrožovat odebráním sociálních dávek a krácením prorůstových opatření. To se asi všichni leknou!! Co kdyby sáhli tam, co slibovali - snížení byrokracie!! A co kdyby se snažili vybrat peníze jinde - třeba snížením spotřební daně na paliva?
    many
    • many
      23.10.2012 16:53

      Kalous má největší strtach, že už nebude moci odpouštět daně, protože to považuje za svou výsadu. Sám to tvrdil. No a odpoštěním daní si ty lidi nakloní a víme, jak toho umí v příhodné chvíli využívat. Většího podvraťáka tato země ještě nikdy neměla.
      Jesse
  • Realita
    23.10.2012 16:40

    "Je to prostá, jednoduchá rovnice. Máme rumunské veřejné služby za švédské daně."
    oh171
  •  
    23.10.2012 13:17

    Revoltujícím poslancům ODS vadí hlavně navrhované zvýšení daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a vyšší zdanění lidí s vysokými příjmy. Jsou také proti zrušení daňových úlev pro pracující důchodce a proti omezení paušálů pro živnostníky A proti zavedení registračních pokladen a proti stíhání úniků daní z pohonných hmot a alkoholu a proti všemu. Každému jde jen o sebe, pojeďme dál v zavedeném bordelu.
    berta
    • pojeďme dál
      23.10.2012 14:33

      Milá Berto, nevím ,jaký bordel máš na mysli , jestli ten minulý , sočasný či budoucí . Nepolemizuji o tom oč každému jde , asi je přirozené , že především o sebe. Zaplať ale pánbůh za rebelující poslance. Snad pochopili, že není normální měnit daně každý rok podle toho jak je "to" třeba . I já jsem přesvědčen , že jsou značné rezervy na straně výdajů a především těch mandatorních. Je fakt žalostné až legrační jak nám pravice v čele s Kalouskem zvyšuje daně a levice nás ubezpečuje jak je zase vrátí zpět až vyhraje volby. Proč ale reaguji . Podnikám ve stavebnictví a opravdu se skvěle plánuje . DPH v r. 2011 10% , v roce 2012 14% , v roce příštím možná 15% ale také možná 17,5 % . Jsme téměř v listopadu a o příštím roce víme h...o. Je na čase vyměnit nečase ,za někoho , kdo už konečně pošle Kalouska na " zasloužený důchod" ,a nebo mu nebude žrát ty jeho chemickoekonomické teorie.
      karel
      • Re:Karle,
        23.10.2012 15:10

        ty si opravdu myslíč, že rebelům jde o 1% DPH? Ty si opravdu myslíš, že úlevy pro pracující důchodce nejsou obrovský daˇový únik a příležitost ušetřit řádově 70 000 za jedoho (říkejme mu rodiče)? Pokuď nevíš jak, poradím ti. A poslední otázka - myslíš si, že snaha omezit deficit rozpočtu je pouze Kalouskova "zásluha". Vždyť jinudy cesta nevede jinam než do řecka.
        lime
      • Re: pojeďme dál
        23.10.2012 14:49

        Fajn. Máte na mysli Sobotku s KSČM? I já podnikám a zvyšování daní mi vadí, tady ale nejde o daně, ale o koryta, možná o basu.A Kalousek, ten se tím určitě nějak provlíkne v tom praxi. Hlavně jak sám píšete vzniká další napětí a nejistota, jakoby jí bylo v celém světě málo. Když někomu dáte šanci vládnout, tak by tu šanci měl opravdu mít.
        berta
        •  
          23.10.2012 15:00

          Mno, zrovna Kalousek tu šanci mnohokrát obnovil tím, že vlezl do jiné strany... a když už ho měli všude plné zuby, tak vzal několik servilních poslanců, ti se semkli kolem něj a založil stranu novou. Dokonce chtěl vládnout s komunistama... už jste ztratili paměť? Je to podrazák nejhrubšího kalibru, že to ani lidovci nepřekousli. Takový podrazák nemůže finance státu uzdravit NIKDY.
          Jesse
      • Karel
        23.10.2012 14:49

        Myslíš, že se ten idioot Kalousek těmi chemickoekonomickými teoriemi způsobil, že jsme v evropě nejméně ohroženi chudobou? Hajzl jeden viz. http://www.novinky.cz/ekonomika/282399-cesi-jsou-nejmene-z-cele-eu-ohrozeni-chudobou-tvrdi-studie.html
        Velkamedvědice
        • Re: Karel
          23.10.2012 14:56

          Příští rok nám bude tvrdit, že můžeme být rádi, protože děcka v Peru chodí po kopcích na boso a nemají na nové boty. Páni, to je argumentace :-)) Ty prdy co Kalousek vypouští nejsou ani pravicové, levicové... ale podlé až urážlivé, páč má představu, že jen on rozumí ekonomice a všichni ostatní jsou debilové. Argumentovat tím, že v jiné zemi, s jinou mentalitou, tradicemi, ekonomikou, spelečenskými pravidly atd..., jsou lidé takoví-makoví je už přehlídka naprosté ztráty soudnosti !! To není politik hoden ministra financí, ale pokladníka v cirkusu !!
          Jesse
          •  
            23.10.2012 15:03

            jesse souhlasim...s nim by ale mozna cirkus zimu neprezil :D
            OPTIMISTA
          • Jesse
            23.10.2012 15:01

            Kdfyž chceš někoho spravědlivě urážet, nebylo by lepší si to přečíst?? Jednak je řeč o evropě, takže prostředí je relevalentní a více než srovnatelné, ale především si ti mu opět vynadal zbytečně. Průzkum vydala rakouská agentura, nejde o vyjádření toho ďábla.
            Velkamedvědice
            • Re: Jesse
              23.10.2012 15:08

              Já jsem si pouze nesměle a tiše dovolil reagovat na klišé o Kalouskově : ..."že jsme v Evropě nejméně ohroženi chudobou"... Nic více, nic méně :-)) Takové Kalouskovy mýtické a pověrčivé prdy ze zákristie opravdu nemusím... Tedy na tebe jsem nemířil...:-))
              Jesse
              • Jesse,
                23.10.2012 15:20

                co ty vlastně jsi? Kryptokomunista, prvotřídní demagog, všemurozuměl nebo včechno dohromady.? Občas se koukni do své huby a podívej co z ní leze. Abych byl objektivní, asi dva příspšvky od tebe měly docela slušnou úroveň. Prohlašuji tímto, že se necítím být lepší než ty, pouze vyjadřuji svůj nesouhlas a odpor k tvým nenávistným invektivám.
                lime
                • Lime
                  23.10.2012 15:57

                  Hele, nejsem žádnej levičák, ale nejsem ani Kalouskův katolický soudruh. Jsem obyčejný pravicově smýšlející daňový poplatník, který nebude servilně chválit politika, který se pouze označí za pravicového, i když jím ve skutečnosti není. Také nejsem opakovač floskulí, kterými se tento sprostý hulvát ustavičně presentuje. Vyjmenujme některé - jsme dospělá strana, personálně silná strana, odpovědná... fiskální odpovědnost... bla bla bla. Člověk, který se naučí několik těchto chvástavých vět je podlý hulvát a ne ministr financí. Takže pod dojmem darebáka, který provozuje v politice pouze podrazy a intriky, nemíním vychvalovat jeho zásahy do ekonomiky jen proto, že jeho kecy ukolébají minimálně jeho voličskou základnu. Tak pitomej zase nejsem.
                  Jesse
              • Jesse
                23.10.2012 15:17

                o)) Nejsem citlivka, nemluvil jsem o sobě.... Myslel jsem, když chceš urážet Kalouska, že jsou to jeho nesmyslné informace. Vysvětluji Ti, že Kalousek s tímto závěrem nemá nic společného. Dělala ho rakouská agentura a došla k závěru, že z celé evropy jsou češi ohrožení chudobou nejméně...
                Velkamedvědice
            • Re: Jesse
              23.10.2012 15:06

              ja ale kamo presto tvrdim ze to Kalous az tak dobre nedela...ty finalni posledni zakroky ted hodne boli a dopad bude sekundarni...ta hruza toho co se ted jevi jako jeste fajn bude mit dopad..a bolestny..
              OPTIMISTA
              •  
                23.10.2012 15:08

                a az se po techto pruserech dostanou k moci ti dementi zleva a zacnou menit jako kdyz ocasem mrska,prijde to prave peklo...
                OPTIMISTA
              • Optimista
                23.10.2012 15:07

                Spíše půjdeme do hajzlu kvůli produkci aut.
                Velkamedvědice
                • Re: Optimista
                  23.10.2012 15:11

                  no tak vcera jsem tady mel kamose co dela pro koncern u folkisu..a jake orezy udelali pro tzv treti dodavatele...no to je peklo...
                  OPTIMISTA
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data