Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ve velké části Evropy končí plenky Huggies, dále posílí Pampers. Co to znamená pro Pegas Nonwovens jako dodavatele? (+komentář)

Ve velké části Evropy končí plenky Huggies, dále posílí Pampers. Co to znamená pro Pegas Nonwovens jako dodavatele? (+komentář)

26.10.2012 12:18, aktualizováno: 26.10. 18:41
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Americká skupina Kimberly-Clark spolu s kvartálními výsledky oznámila, že v Evropě po dvou desítkách let vzdává souboj o prosazení plenek Huggies. Značka, která se dlouhodobě pohybovala na hraně černých a červených čísel, v regionu končí. Odchod K-C z dalšího byznysu v Evropě dopadne více na západní, méně pak na střední a východní Evropu, kde zůstanou některé do levnějšího cenového segmentu patřící další značky. I z nich ale část firma prodá či jinak omezí. Trh plenek tak definitivně ovládne konkurenční značka Pampers, která patří skupině Procter & Gamble. Určité posílení lze čekat od privátních značek. Byznys, který skupina opouští, generoval roční tržby kolem 500 milionů amerických dolarů, ale pouze mizivý zisk.

Mezi dodavatele českého závodu Kimberly-Clark (K-C) v Jaroměři patří také skupina Pegas Nonwovens. Kimberly-Clark nicméně oznámila, že český výrobní závod ve východočeské Jaroměři jako dceřinou společnost skupiny by rušení výroby a propouštění nemělo postihnout. Je strategický, jeden z největších v Evropě.

Producent netkaných textilií Pegas Nonwovens ale dodává také právě lídrovi trhu Procter & Gamble se značkou Pampers. Odhadován je zhruba poloviční podíl na českém trhu (kolem 45 % v Evropě) proti nízce či až hraničně dvoucifernému u Kimberly-Clark. „Je to nová informace, kterou musíme z pohledu dopadu vyhodnotit. Důležité je, že český závod zůstane,“ uvedl mluvčí Pegas Nonwovens Ondřej Kouřil. Pro Pegas jednoznačně hovoří nejméně geografická blízkost mezi jeho výrobou a českým závodem K-C.

„Podle starších údajů by zhruba 70 procent produkce Pegasu mělo směřovat k výrobcům dětských plen. Asi 10 až 15 procent produkce z tohoto segmentu by pak od Pegasu měla dnes nakupovat společnost Kimberly-Clark. V případě úplného uzavření všech závodů K-C v Evropě by tak teoretický výpadek produkce v roce 2014 mohl činit maximálně 10 procent. Předpokládáme ale, že velikost trhu s dětskými plenami v Evropě zůstane stejná i bez K-C, tj. nahradí jej jiní dodavatelé, a Pegas by tak část stávající produkce pro K-C mohl směřovat k nim,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora. „Převážná část produktů Pegasu pro K-C dnes směřuje do závodu společnosti v Jaroměři a tento podnik by podle doposud známých informací měl zůstat v provozu. Nepříznivý dopad opuštění K-C evropského trhu s plenami by tak na hospodaření Pegasu nemusel mít větší vliv. Zprávu ale každopádně vnímáme jako mírně negativní pro akcie Pegasu,“ uvedl pak Tomáš Sýkora na adresu českého výrobního závodu a možného dopadu na výsledky Pegas Nonwovens.

„Strategické změny, které provádíme v Evropě, nám umožní soustředit se na naše klíčové trhy a tržní pozice na nich, využít jiné růstové přiležitosti a posílit naši ziskovost,“ uvedl šéf K-C Thomas Falk při prezentaci výsledků. V následném konferenčním hovoru Falk řekl, že cílem pro skupinu K-C bude postupně opustit trhy, na kterých není dlouhodobě uspokojujícím způsobem zisková. „Do roku 2015 od těchto kroků očekáváme významný přínos růstu firemních zisků a návratnosti kapitálu,“ uvedl CEO. Podle dostupných zpráv má v Evropě dojít na uzavření pěti výrobních závodů K-C, nikoli ale českého, s možným propuštěním 1200 až 1500 zaměstnanců.

Pricie Hanna za na sektor zaměřenou analytickou Price Hanna Consultants  říká, že hlavním motivem pro K-C je uvolnění cash flow a její využití na více růstové trhy, zejména v Latinské Americe. "Síla tradičních značek, etablovaných na vyspělých trzích a chybějící výraznější růst těchto trhů je hlavním důvodem, proč K-C nebyla schopna zlepšit ziskovost. Na trh přišla příliš pozdě, ve fázi vysoké penetrace," uvádí k Evropě. Ve výsledku vidí posílení "private labels".

Vedle českého závodu K-C v Jaroměři má plynule pokračovat také výroba v Litovli. Ta je orientována na dámskou hygienu. Po ústupu Huggies je otázkou míra rozložení přecházejících zákazníků mezi lídra trhu Pampers a levnější „no name“ a „label“ segment.

Lídr trhu dětských plenek Procter & Gamble včera reportoval kvartální čísla, která ukázala na zpomalení ztráty tržního podílu napříč celkovou spotřebitelskou výrobou skupiny při neziročním poklesu čistého zisku o 6,9 % na 2,81 mld. USD či 0,96 USD/akcie. CEO Bob McDonald uvedl, že se P&G soustředí na nové produkty, které posilují postavení na trzích. Skupina reportovala růst či udržení tržního podílu u kategorií zastupujících 45 % celkových tržeb, v předchozím kvartálu to bylo 30 %.

Kimberly-Clark včera reportovala čistý zisk 1,30 USD/akcie či 517 mil. USD, meziročně +20 %. Hrubá marže se zvedla na 33,7 % z 29,5 % v předchozím čtvrtletí díky poklesu nákladů.

Pegas Nonwovens reportuje výsledky za třetí čtvrtletí roku 22. listopadu před otevřením trhu.


(Zdroj: Kimberly-Clark, Nonwovens Industry, Patria)


Čtěte více:

Pegas ve 2Q zvýšil tržby i EBITDA o 15 % a nespadl do očekávané mělké ztráty, potvrzuje celoroční výhled
30.08.2012 8:34
Tuzemská společnost Pegas Nonwovens ve druhém čtvrtletí roku 2012 zvýš...
Pegas Nonwovens - S dobrými prodeji i potvrzeným cílem (komentář ke 2Q12)
30.08.2012 9:25
Pegas oznámil své výsledky za 2Q 2012 dnes před otevřením trhu. Čísla ...
Pegas Nonwovens – pravidla uplatnění lucemburské srážkové daně z dividendy za rok 2011
24.10.2012 9:38
Společnost Pegas Nonwovens zveřejnila informace ohledně uplatnění sráž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data