Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: Odhad vývoje tuzemské ekonomiky se zhorší, ne dramaticky

MF: Odhad vývoje tuzemské ekonomiky se zhorší, ne dramaticky

29.10.2012 9:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Výkon tuzemského hospodářství bude v roce 2013 slabší, než ministerstvo financí odhadovalo ve své poslední prognóze. Nepůjde však ještě o recesi, ale o růst několik desetin procenta, řekl dnes v diskusním pořadu Partie televize Prima Family ministr financí Miroslav Kalousek. V červenci jeho úřad odhadoval růst ekonomiky v roce 2013 o jedno procento. Ministerstvo nyní počítá pro příští rok s růstem HDP o 0,7 procenta, vyplynulo z vyjádření Kalouskova náměstka Ladislava Minčiče v České televizi. Zhoršená prognóza ovlivní i nový návrh rozpočtu. 

"Čísla se zhoršují, ale ne dramaticky. Růst bude v desetinách procent," uvedl Kalousek. Za horší prognózou můžou podle ministra například slabší výběr daně z přidané hodnoty a pojistného. Podle Minčiče bude snížení výkonu HDP zhruba o 0,3 procentního bodu znamenat pro stát daňový propad kolem deseti miliard korun

Novou ekonomickou prognózu zveřejní ministerstvo financí 31. října. Materiál ovlivní nový návrh státního rozpočtu na příští rok, který má Kalousek předložit poslancům do 23. listopadu. Původní verzi sněmovna na Kalouskův návrh vrátila ve středu vládě k přepracování. Důvodem byla nejistota ohledně schválení vládního stabilizačního balíčku, který mimo jiné počítal s růstem DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. 

Minčič uvedl, že MF ČR pracuje se všemi možnostmi vývoje DPH. "Pracujeme se všemi variantami, ale ne se stejnou mírou intenzity," uvedl Minčič. Návrh rozpočtu musí vycházet z toho, co je právně zakotveno v zákoně, tedy s DPH 17,5 procenta, dodal náměstek. Příliš šancí na ukončení legislativního procesu do konce listopadu ale Minčič nevidí. 

Podle Kalouska bude mít nový návrh stomiliardový schodek stejně jako ten vrácený, příjmy ale budou o 20 až 25 miliard korun nižší, úměrně tomu budou nižší i výdaje. Deficit nebude vyšší než tři procenta HDP, uvedl. Ministr očekává, že škrtat výdaje kvůli tomu budou muset všechny resorty. S menším objemem peněz bude podle něj muset počítat, věda a výzkum, regionální školství i Státní fond dopravní infrastruktury. 

Kalousek na TV Prima uvedl, že v případě, že pokud se bude ve sněmovně daňový balíček schvalovat takzvaně nadivoko a diametrálně se změní, aniž by se změny schválily vládní koalicí, tak to nebude vládní návrh a bude to důvod k ukončení této vlády. "V tom případě bych očekával demisi celé vlády," uvedl Kalousek.



 Vrácený návrh rozpočtu počítal s reálným růstem ekonomiky o procento, nižší inflací a mírně vyšší nezaměstnaností než letos. Příjmy navrhovaného rozpočtu měly vzrůst proti letošnímu schválenému rozpočtu o asi 200 milionů korun na 1084,9 miliardy korun. Výdaje měly klesnout o 4,8 miliardy na 1184,9 miliardy korun. Schodek měl proti letošnímu plánu klesnout o pět miliard na rovných 100 miliard korun.

Pokud bude skutečně od ledna platit jednotná sazba daně z přidané hodnoty 17,5 procenta, bude to pro tuzemský byznys nejhorší varianta, řekl v ČT viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Jen za svůj svaz odhadnul náklady podnikatelů spojené s daňovými změnami na stovky milionů korun.

(Zdroj. čtk, ČT, TV Prima)


Čtěte více:

Kalousek: TOP 09 odejde z vlády, pokud neprojde ekonomický balíček
29.10.2012 8:31
Pokud Poslanecká sněmovna neschválí ekonomický balíček v navržené vlád...

Váš názor
  • Klausovy balíčky
    29.10.2012 10:34

    Jen tak vzpomínám na polovinu 90.let, tehdy nás vedli samí velcí kapitáni, jako Klaus, Dyba, Kočárník, Ježek... Také jim ty "krásné a lidu srozumitelné" teorie nějak nevycházely. A tak přišel úsporný balíček I. Nepomohl. Podle poučky "Když to nejde kladivem, vezmu na to ještě větší kladivo" přišel úsporný balíček II. A taky nepomohl. HDP navzdory všem teoriím těchto Mičurinců stále klesalo. Všichni (několik let!) hledali ekonomické dno. A Zeman se smál :-)
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data