Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wall Street odolala hurikánu, zítra obnoví obchodování

Wall Street odolala hurikánu, zítra obnoví obchodování

30.10.2012 16:49, aktualizováno: 30.10. 18:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Provozovatel americké burzy cenných papírů na Wall Street po dvou dnech hurikánem Sandy vynucené odstávky zítra opět zahájí obchodování bez omezení. Otevření je naplánováno na obvyklých 9:30 am (14:30 SEČ). Mluvčí New York Stock Exchange (NYSE) dnes uvedl, že budovy NYSE byly ušetřeny dopadů ničivé přírodní katastrofy.

„Obchodní parket i ostatní budovy jsou v pořádku,“ uvedl dnes pro agenturu Bloomberg Robert Rendine, mluvčí NYSE. Druhý mluvčí společnosti dodal, že vrcholný management společnosti očekává, že zítra americká burza otevře jako obvykle. 

Před šestou hodinou našeho času NYSE potvrdila odhady svých mluvčích a v oficiální zprávě oznámila obnovení obchodování na Wall Street ve středu 31. října. Rozhodnutí prý předcházely konzultace s americkou komisí pro cenné papířy SEC.

„Jsme rádi, že se zítra budeme moci vrátit k normálnímu obchodování. Naše budovy a systémy nebyly poškozeny a naši zaměstnanci svědomitě pracují na tom, aby zítřejší otevření proběhlo hladce,“ uvedl Duncan Niederauer, generální NYSE Euronext.

Burza pro jistotu již v průběhu dneška začala testovat i případný záložní plán, na nějž by došlo, pokud by otevření trhu zítra zabránily technické problémy vlivem poškození. V takovém případě by obchodování na NYSE listovaných akcií probíhalo primárně skrze elektronický trh NYSE Arca.

 
Hurikán Sandy, který do včerejška řádil jako největší tropická bouře nad Atlantikem, podle posledních agenturních zpráv odříznul od elektřiny již 8 milionů Američanů, má na svědomí nejméně 17 obětí a škody podle prvních odhadů přesáhnou 20 mld. USD. Dnes navíc Sandy nejspíš zasáhne víc než deset amerických jaderných reaktorů.

Živel, který dnes zaplavil pobřežní oblasti na východě až čtyřmetrovými vlnami, se přesouvá do amerického vnitrozemí. Bouře zatím nejtíživěji zasáhla nejobydlenější oblasti Spojených států, hlavně město New York. Velké části Manhattanu jsou bez proudu, voda zaplavila tunely, hlavní silnice, stanice metra a elektrické systémy, které napájejí burzu na Wall Street. Prezident Barack Obama vyhlásil New York a ostrov Long Island za místo mimořádné pohromy, což regionu umožňuje čerpat pomoc z federálních fondů.

Mořská voda zalila na dolním Manhattanu konstrukční jámu v místě bývalého Světového obchodního střediska, které v roce 2001 zničil útok teroristů. Zvlášť bolestně bylo zasaženo newyorské metro. Škody způsobené podzemní dráze jsou největší za celou dobu jejího víc než stoletého fungování, řekl novinářům šéf městského dopravního podniku Joseph Lhota.

Meteorologové varovali, že nad New Jersey se živel srazí s větrnou bouří přicházející ze západu a zároveň s náporem arktického vzduchu ze severu. "Superbouře" protne Pensylvánii a Západní Virginii, v jejichž kopcích se vysype až metr sněhu, a napříč státem New York bude mířit na sever k Velkým jezerům. Mohla by tedy postihnout pruh území dlouhý 1300 kilometrů. Sandy nyní v cestě stojí hustě obydlené lokality jako Baltimore, Filadelfie nebo oblast hlavního města Washingtonu, které ale podle starosty Vincenta Graye zatím takové problémy spojené velkou vodu nepostihly.

Silný vítr, který provází blížící se "superbouři" Sandy, v pondělí zasáhl také kanadské Toronto. Podle místní policie má vichr v největším městě Kanady na svědomí již jeden lidský život. Více než 68.000 domácností v provinciích Ontario a Quebec se ocitlo bez proudu.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

Spojené státy dnes zasáhne hurikán, Wall Street zůstává uzavřena
29.10.2012 8:27
Hurikán Sandy má podle odborníků zasáhnout východní pobřeží Spojených ...
Bouře Sandy na východě USA ochromila rafinérie i energetiku. Wall Street i dnes zůstane uzavřena
30.10.2012 8:34
Nejméně 16 mrtvých po sobě zanechala "superbouře" Sandy, která v pondě...
Sandy odstřihla od proudu 8 milionů lidí. Otestuje nejstarší americkou jadernou elektrárnu a další bloky na východním pobřeží
30.10.2012 12:21
Hurikán Sandy, který do včerejška řádil jako největší tropická bouře n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data