Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
UniCredit (+3%) překvapuje výší kvartálního zisku, chystá československou divizi

UniCredit (+3%) překvapuje výší kvartálního zisku, chystá československou divizi

13.11.2012 14:47, aktualizováno: 13.11. 15:26

Aktualizováno

Italská bankovní skupina UniCredit vykázala ve třetím kvartále zisk 335 mil. EUR, což je atraktivní výsledek proti ztrátě 10,6 mld. EUR za stejné období loňského roku, kdy banka odepsala aktiva za 8,7 mld. EUR. Zároveň jde o výsledek nad očekáváním trhu, který dle agentury Bloomberg počítal se ziskem 99,2 mil. EUR a dle průzkumu samotné banky UniCredit měl být výsledek 135 mil. EUR.

Čistý výsledek hospodaření banky UniCredit za 3Q12 pozitivně ovlivnilo hned několik jednorázových zisků. Mezi ně patří 39,5milionový výnos ze zpětného odkupu cenných papírů dokončeného ke konci září, 75 mil. EUR z prodeje podílu banky v Alliance Boots a 76 mil. EUR z prodeje 3,4% podílu UniCreditu v moskevské burze cenných papírů.

Lepší byly ale i dílčí výsledky UniCreditu za za minulé čtvrtletí: Celkové výnosy dosáhly 6,1 mld. EUR proti očekávání trhu na úrovni 6,06 mld. EUR, přičemž samotné výnosy z tradingu dosáhly 449 mil. EUR proti konsensu 376 mil. EUR. Kapitál banky ke konci září dle jádrového ukazatele Tier 1 vzrostl na 10,7 procenta z 10,4 procenta o kvartál dříve.

Na krytí ztrát ze špatných úvěrů banka dala ve 3Q stranou 1,81 mld. EUR, což předčilo odhad trhů na úrovni 1,75 mld. EUR. Hrozba nesplácení úvěrů v Itálii roste, protože země je v hluboké recesi. Itálie se na příjmech banky podílí zhruba 40 procenty, silnou pozici má UniCredit rovněž v Německu, Rakousku, Polsku a Turecku.

Akcie banky UniCredit za poslední rok klesly o 32 procent, když se v médiích spekuluje, že by se tato italská bankovní skupina mohla spojit s domácím konkurentem Intesa Sanpaolo, což by posílilo obě banky v boji proti hrozbě zahraničního převzetí. UniCredit a Intesa mají každá tržní kapitalizaci zhruba 19 miliard eur. Šéfové obou bank spekulace popírají.

Plán na československou divizi

Italská bankovní skupina spolu s výsledky za třetí kvartál oznámila také nové plány ohledně budoucnosti svých regionálních divizí. Česká UniCredit Bank, která patří mezi velké tuzemské banky, se kvůli úsporám spojí se slovenskou sestrou.

Zatímco nyní UniCredit Bank na Slovensku působí jako samostatná banka s centrálou v Bratislavě, do konce příštího roku se podle dnešních informací mateřské skupiny spojí s českou UniCredit Bank. Skupina si od této konsolidace slibuje úsporu nákladů. Synergie by se podle dnešního prohlášení UniCreditu měly projevit již v roce 2014.

"Region střední a východní Evropy je na základě naší strategie do roku 2015 klíčový. Česká republika je jedna ze zemí, kde budeme expandovat a chceme posílit svoji pozici. Například rozšíříme pobočkovou síť až na 180 poboček příští rok," uvedl v květnu letošního roku Federico Ghizzoni generální ředitel UniCredit. Ke konci loňského roku měla UniCredit Bank v ČR 116 poboček.

Jiný osud však stihl v rámci restrukturalizace banky tradery. Loni v listopadu UniCredit oznámila, že v rámci partnerství přesune své aktivity v oblasti obchodování s akciemi na investiční banku Kepler Capital Markets. Tehdy se jednalo pouze o západní Evropu. V polovině letošního roku však UniCredit přidal i odsun z akciového byznysu v našem regionu. Na samém začátku června banka uvedla, že v Londýně i New Yorku ukončuje své pobočky zajišťující obchodování s akciemi v regionu CEE, a zavře i stejný provoz v Rusku.

Ještě silnější škrty mezi tradery uskutečnila banka ING. Ta na začátku října oznámila, že zavírá akciové divize na rychle rostoucích trzích Evropy a v Rusku. To se dotklo i pražské pobočky obchodování s akciemi. Firma se tak v regionu rozloučila se stovkou traderů a dalších zaměstnanců akciové divize a do budoucna se soustředí pouze na obchodování v domovském Amsterdamu a dále také v Polsku.

(Zdroj: UniCredit, Bloomberg, čtk, ING)


Čtěte více:

ING propouští tradery v regionu, včetně Prahy. „Lepší než na západě,“ kontruje UniCredit, ale také ruší vlastní trading
01.10.2012 18:33
„Zavíráme akciové divize na rychle rostoucích trzích Evropy a v Rusku,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.