Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarsko uvalí novou daň na energetiky, vodu i telekomy. I Erste musí počítat s trvalou bankovní daní (+komentář)

Maďarsko uvalí novou daň na energetiky, vodu i telekomy. I Erste musí počítat s trvalou bankovní daní (+komentář)

19.11.2012 10:19, aktualizováno: 19.11. 11:53
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Dalšího daňového zatížení se od prvního ledna 2013 dočkají maďarské utility, pro které vláda přichystala daň, uvalenou na jejich infrastrukturu. Na zprávě klesají relevantní tituly v čele s MOL a následuje je finanční sektor v čele OTP Bank, kde investoři započítávají „dočasně“ uvalenou bankovní daň po porušeném slibu vlády ji příští rok snížit a v roce 2014 zrušit jako již trvalou záležitost.

Maďarská vláda rozhodla od 1. ledna 2013 uvalit na utility daň v rozsahu 100 forintů (cca 35 centů eura) za každý metr hlavního infrastrukturního vedení. Daň postihne vodárenské společnosti, plynaře, rozvody tepla, energetiky či telekomunikace. Platit ji bude buď vlastních vedení, nebo jeho operátor. Na 50 % bude daň snížena u hlavních telekomunikačních vedení, která svou délkou nepřesahují 100 tisíc metrů. Vláda si z daně slibuje pro rozpočet výnos 30 mld. HUF (cca 105 mil. eur). Na rozhodnutí vlády zareagovaly například akcie MOL poklesem o 4 procenta v úvodu obchodování.

"Zpráva je jednoznačně negativní nejen pro MOL jako investici, ale pro další zdůraznění absolutní nečitelnost maďarské vlády a parametrů investičního prostředí v zemi. 1 % daně se promítne do nárůstu efektivního zdanění firmy o 0,7 %, očekáváme s růstem efektivního daňového zatížení o 7 procent. To znamená dodatečné roční daňové zatížení v rozsahu 5 až 7 miliard forintů,"  uvedli analytici KBC Securities. Ihned zakalkulovali dopad do snížení cílové ceny MOL v rozsahu 320 až 450 HUF. Jen do konce minulého týdne v posledních třech obchodních seancích cena MOL na burze padla o více jak 5 % k 965 HUF/akcie.

Po porušení dohody s bankami o opětovném snížení bankovní daně od příštího roku ani toto není poslední z oblastí, kde maďarská vláda hledá další zdroje pro svůj rozpočet. Tamní úřady v pátek oznámily, že od 1. prosince 2012 dojde na zvýšení spotřební daně u vybraných tabákových produktů. U cigaret se daň zvýší na 12500 HUF z 11900 HUF na tisíc kusů, u řezaného tabáku vzroste na 12460 HUF ze současných 11150 HUF. Stejně tak vzroste u ostatních tabákových produktů, což je nejméně na 32,5 procenta prodejní ceny.

Na protest proti porušení slibu uvolnit zdanění bank z funkce v minulém týdnu odstoupil šéf maďarské bankovní asociace Mihály Patai, zároveň šéf tamního zastoupení banky UniCredit. Pataiovo odstoupení je další epizodou dlouhodobého konfliktu mezi bankami a premiérem Orbánem, který daně od bank využívá ke stabilizaci maďarského rozpočtu.

Orbánova vláda minulý měsíc oznámila, že navzdory původním slibům nesníží na polovinu bankovní daň, nadto naopak na 0,2 procenta zdvojnásobí novou daň z finančních transakcí. Banky působící v Maďarsku tehdy prohlásily, že jsou "v šoku" z toho, jakým způsobem vláda jednostranně porušuje dřívější dohody. Změny v minulém týdnu schválil maďarský parlament.

"Daň zůstane na trvalo," uvedl v pátek večer ministr hospodářství. Právě od před měsícem jasně vyslovil, že vláda nedodrží slib, podle kterého měla bankovní daň v roce 2013 klesnout na polovinu a v roce 2014 být zrušena. Na zprávě o 2 % v úvodu oslabovaly akcie hlavní maďarské banky OTP Bank (aktuálně o více jak procento), o procento pak akcie poskytovatele hypoték FHB Jelzalogbank Nyrt. O zhruba procento kvůli 30% váze OTP klesá index budapešťské burzy BUX. Zdanění zasahuje také maďarskou odnož skupiny Erste, banku Erste Bank Hungary.

"Ustanovení bankovní daně jako trvalé, odebírá z naší cílové ceny OTP Bank zhruba 10 až 10 procent. Daň, která představuje nejméně 50bp aktiv maďarského bankovního sektoru, měla být původně v roce 2013 snížena na polovinu a v roce 2014 zrušena," připomínají analytici KBC Securities.

Maďarský dohled PSZAF nadto uvedl, že bude velmi pozorně monitorovat soulad se zákonem, pokud dojde na růst klientských poplatků bank návazně na schválení vyššího zdanění bank. „Zákon zakazuje koordinované uvádění nových poplatků, nevýhodných pro klienty,“ uvedl dohled s tím, že stejně tak banky nesmějí jednotně změnit propočet poplatků a dalších nákladů, které by byly uvaleny na klienty. Maďarská bankovní asociace v listopadu uvedla, že pokud na schválení vyššího zdanění bank dojde, náklady daně budou přeneseny na klienty.


Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek na konferenci v Budapešti prohlásil, že vláda přijme další opatření v zájmu toho, aby rozpočtových schodek roku 2013 mířil na 2,7 procenta HDP při předpovědi EU 2,9 % HDP. Žádné podrobnosti těchto opatření ale nespecifikoval, trhy se tak mohou dočkat dalšího negativního překvapení v daních, uvalených na strategické sektory maďarské ekonomiky. Podle ministra hospodářství Matolcsyho se tamní ekonomika zotavila od roku 2008 z krize a HDP i investice se v roce 2013 otočí k růstu. Odkazuje na vývoj produkce či cestovního ruchu.

Maďarské CDS v pátek vystoupaly na pětitýdenní maximum k 318 bps. Maďarský forint k euru dnes obchoduje nad hladinou 284 HUF/EUR a je mírně silnější proti pátku.

(Zdroj: Bloomberg, AP, čtk)


Čtěte více:

Šéf maďarské asociace bank rezignoval. Vláda lhala, zdanění bank nesníží
13.11.2012 13:02
Na protest proti zdanění bank z funkce odstoupil šéf maďarské bankovní...

Váš názor
  • Je to všude stejné
    19.11.2012 13:13

    Je škoda že dnes již podání ruky neznamená nic a slib je jen prázdným gestem.Volební sliby netřeba plnit.Nejsou schopni vybrat ani oficiální daně a tak to zase hodí na všechny poplatníky.Nedá to žádnou práci a podvodníci se dál smějou...
    karel777
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university