Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fama: Za krizi může recese, investoři hrají hru s nulovým součtem, aktivní a agresivní sázky ale trh potřebuje

Fama: Za krizi může recese, investoři hrají hru s nulovým součtem, aktivní a agresivní sázky ale trh potřebuje

27.11.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Efektivní fungování trhu znamená, že ceny odrážejí veškeré dostupné informace a umožňují tak efektivní alokaci zdrojů. Jde o základní princip kapitalismu, uvedl na počátku rozhovoru pro CFA Institute guru moderních financí Eugene F. Fama. Poslední finanční krize byla podle něho v první řadě vyvolána „politickým tlakem, který podporoval nekvalitní hypotéční úvěry“. Pak přišla hluboká recese a „domek z karet se rozpadl“.

Podle Famy je těžké uvěřit, že by bez recese nastal takový kolaps finančního systému, ke kterému skutečně došlo. Problémy rizikových hypoték byly totiž čistě americkým jevem, krize se však rychle rozšířila po celém světě. I zahraniční finanční instituce sice držely špatné hypotéky a na ně navázané produkty, podobná nekvalitní aktiva ale držely i v minulosti a jejich problémy nevyvolaly globální krizi. „Nemyslím si, že krize byla vyvolána špatným fungováním trhů, spustila ji hluboká recese,“ domnívá se Fama. To nejhorší, co z celé krize vzniklo, pak je problém „příliš velké na to, aby padly“.

Instituce, které jsou považovány za příliš významné pro celý systém, mají svůj dluh oceněný tak, jako by šlo o bezrizikovou půjčku. To jim snižuje náklad kapitálu a ulehčuje expanzi. Výsledkem je ještě větší problém než na začátku a „hrozný morální hazard“, vysvětloval Fama. Ředitelé firem je sice záměrně k bankrotu nedotlačí, ale zmíněný mechanismus je motivuje k rizikovým projektům, „ať již jsou si toho vědomi, nebo ne“. Regulace přitom tento problém nevyřeší, nejjednodušší by bylo zvýšit kapitálové požadavky.

„Pěkným začátkem by byl 25 % kapitálový poměr a kdyby to nefungovalo, zvýšíme ho,“ uvedl Fama. Pak by podle něho došlo k tomu, že dluh velkých finančních institucí by se skutečně stal bezrizikovým. Ne díky možné vládní pomoci, ale vlivem vysoké úrovně kapitálu. Podle ekonoma nelze čekat velký přínos ani od tzv. Volckerova pravidla. Poukazuje na to, že v roce 2008 nebyla poskytnuta pomoc jen komerčním bankám, ale i bankám investičním. I ty byly totiž považovány za systémově důležité a proto jim pomoc bude muset být poskytnuta i v budoucnu, jestliže se dostanou do problémů.

Fama se rovněž věnoval svému oblíbenému tématu – aktivním investičním fondům. „Aktivní management je hrou s nulovým součtem, a to ještě před započítáním nákladů. Ti dobří, nebo spíše ti šťastnější, manažeři mohou získat jen na úkor těch špatných a smolařů. Platí to i u jednotlivých akcií. Kdykoliv manažer vydělá na tom, že nadvážil nějakou akcii, je to jen proto, že někdo jiný ji podvážil. Když k tomu připočteme náklady, je aktivní management ztrátový a ztráta odpovídá právě nákladům na správu,“ uvedl ekonom. Zmínil také, že podle jeho výzkumu provedeného s Kenem Frenchem pouze nejlepší 3 % investičních manažerů dosahují návratnosti, která naznačuje, že mají dost schopností na pokrytí svých nákladů. I pohled na období delší než 20 let přitom neumožňuje jasné odlišení schopností investora a toho, že jen přálo štěstí.

Fama se domnívá, že pro budoucí roky je „správná prémie akciových trhů ve výši 4 %“. Myslí si, že pro některé ekonomy jde o dosti vysoké číslo, protože „jejich modely založené na spotřebě ukazují na prémii ve výši 0,5 – 1,5 %“. „Pak se jich ale ptám, kdo by s takovou prémií do akcií investoval. Nikoho takového neznám,“ říká ekonom. Uvedená disproporce podle něho neznamená, že by lidé jednali neracionálně, ale že ekonomické modely jsou špatně postaveny a neodrážejí rizika spojená s držením akcií.

Ekonom zmínil, že v 80. letech se začaly ukazovat nedostatky široce používaného oceňovacího modelu CAPM. Výzkum totiž ukázal, že „má problémy s vysvětlením návratnosti akcií s nízkým PE, akcií malých společností a vysokým dividendovým výnosem“. V roce 1992 pak Fama spolu s kolegy „dal všechny argumenty dohromady a v jedné studii ukázal, že CAPM nefunguje“. Přestože nešlo o nic nového, výsledkem byl „nejcitovanější výzkum v oblasti financí za posledních 20 let“. V roce 1993 pak Fama s kolegy rozšířili CAPM o faktor velikosti a hodnoty/růstu. Behaviorální finance jsou podle něho „vyprávěním minulých příběhů, které nepřináší testovatelné hypotézy“. V rozhovoru doplnil, že tato oblast financí je „velmi dobrá na mikroúrovni“. Rozšíření úvah na makroúroveň se ale neopírá o data.

Fama v souvislosti s fungováním trhů také čelil otázce týkající se toho, že kdyby všechny investice byly pasivní, nebyla by na trhu síla, která by zajišťovala jeho efektivnost. Ekonom na to uvedl, že každý trh potřebuje malou skupinu „perfektně informovaných investorů, kteří obchodují aktivně a agresivně“.

(Zdroj: Financial Analysts Journal)


Váš názor
  • Speciální dezinformace
    27.11.2012 9:03

    Jedná se o speciální dezinformace nebo se pan Fáma jenom čistě lidsky mýlí. Když se podíváte na 200 letá data, zjistíte, že akcie NEJSOU hrou s nulovým součtem.
    Detective
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů