Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anonymní investor zpovídá makléře: Bankéři jsou často méně chamtiví než klienti

Anonymní investor zpovídá makléře: Bankéři jsou často méně chamtiví než klienti

29.11.2012 17:30
Autor: Anonymní Investor, ???

„Znám pár makléřů jsou divný, jenom sebe milujou, jsou mě hrozně protivný, život vlastně proč žijou? Proč mám se s někým rvát, když stačí akurát se smáát.“ Parafráze na polozapomenutý hit punkové kapely Plexis přesně vystihuje některé makléře. Když se ale řekne A, je potřeba říci i B. Mezi makléři je mnoho chytrých a přemýšlivých lidí. Jsou to zejména ti, kteří v tomto náročném byznysu vydrželi dlouho a něco dokázali. Jednoho takového, který si stejně jako já, přál zůstat v anonymitě, jsem vyzpovídal.

Tady je první část rozhovoru zaměřená na úvahy o makléřích a sektoru jako takovém:

Zažil jsi toho už hodně. Jak se změnil tvůj pohled na práci makléře za těch více než 15 let?

Práce makléře se změnila vcelku výrazně, protože před těmi 15 lety makléři požívali alespoň nějaké profesní úcty. Dnes jsou reputačně na úrovni taxikářů a číšníků, čímž se omlouvám dobrým číšníkům a poctivým taxikářům. Hodně se změnilo také na poli technologie, ale všechno ostatní, zejména základní lidské emoce - chamtivost a strach - zůstává pořád stejné.

Tahle branže je plná mladých mužů do 30 let. Jak se mezi nimi cítíš?

Je pravdou, že spousta lidí v tomhle byznysu začíná kolem pětadvaceti, když dokončí univerzitu. S věkem postupně rostou a následně se velmi často posouvají na pozice privátních bankéřů či správců majetku. Okolí je mladší, ale já si myslím, že to není samo o sobě na škodu. Není to nic, čím by se měl člověk trápit, protože já zase disponuju zkušenostmi, které ta mladá generace nemá a v jejich věku ani mít nemůže.

Říká se, že práce makléře je jedno z nejstresovějších povolání. Co ty na to?

Ta práce s sebou určitě přináší velké množství stresu, ale práce třeba chirurga nebo řidiče MHD také není "procházka růžovým sadem". V tomto ohledu není třeba na sebe být příliš útlocitný.

Existuje z tvého pohledu nějaký hlubší smysl této práce kromě vydělávání peněz?

Když do tohohle byznysu člověk vstoupí jako mladý, tak pravděpodobně žádný jiný smysl nevidí a nejspíš ani nehledá. Otázkou je, jestli resp. jak se mu v hlavě postupem času rozbřeskne a zeptá se sám sebe - je v té práci nějaký hlubší smysl, nebo není? Já si myslím, že ta práce sama o sobě příliš velkou hloubku nemá. Fakticky je o zprostředkování obchodu, nicméně nelze vyloučit, že i v tom si někdo najde svoji specifickou roli. Někdo si může říct, že chce pomáhat lidem, aby pochopili, jak trh vlastně funguje. Někdo to nechá u toho, že prostě vydělává dobré peníze. A někoho to po nějaké době úplně přestane bavit a odejde. 

Jak se slučuje tvoje práce s tvým světonázorem?

Mým zájmem a cílem je, aby lidi otevřeli oči a sami za sebe (a pro sebe) pochopili, jak finanční trh vlastně funguje, kde si oni sami dobrovolně tahají peníze z kapsy a jakým způsobem tomu zabránit resp. jak jim pomoct k tomu, aby nebyli v uvozovkách za kavky. Pokud by si člověk nenašel ještě nějakou jinou polohu kromě vydělávání peněz, tak se z toho musí po nějaké době nepochybně zbláznit.

Co si myslíš o penězích?

Pokud je člověk má, tak má o problém míň. Jsem přesvědčený o tom, že dokážou změnit charakter člověka výrazným způsobem. Není sice jednoduché se tomu ubránit, ale dá se to.  

Zejména v anglosaském světě je práce v investičním bankovnictví pro absolventy prestižních ekonomických škol volbou číslo jedna. Proč vlastně?
 
Jedna věc je stát na straně poskytovatele investičního bankovnictví a druhá stát na straně odběratele, to znamená zákazníka. Ten kdo vstupuje do pozice poskytovatele, tj. chce se nechat zaměstnat u investiční banky, tak ten tam jde primárně proto, že si chce vydělat peníze - ten sektor platí (platil) nadprůměrně vysoké platy. Je pravda, že teď se to možná výrazně zhorší, ale historicky platilo, že bankovnictví vyplácelo své zaměstnance výše, než byl průměr společnosti. Pokud jde o odběratele jejich služeb, tak spousta lidí si myslí, že by měli být z nějakého důvodu "zákazníky" investičního bankovnictví. A tady možná nastává to úplně první selhání. Dokážu si představit, že existují typy lidí, kteří by se do investování neměli nikdy pouštět. A přesto se do něj pouštějí, což často vede ke smutným koncům. Nemyslím si, že investování je pro každého, stejně jako si nemyslím, že řízení auta je pro každého.

I když si naznačil, že se to mění, není tajemstvím, že roční odměny makléřů jsou astronomické. Myslíš, že si to zaslouží?

To je otázka, na kterou není žádná odpověď nebo spíše není žádná dobrá odpověď. Nelze totiž rozumně změřit míru zásluh a vztáhnout to k nominální výši platu. Ano, můžeme filozofovat o tom, že makléři nebo finančníci pravděpodobně napřímo nezachraňují žádný životy a dá se tak asi dovozovat, že doktor by měl mít plat vyšší, než má makléř. Ale na tohle opravdu neexistuje dobrá odpověď. Člověk se v zásadě chová ekonomicky, a pokud peníze od někoho dostane, resp. někdo mu je nabízí, tak by jednal iracionálně, kdyby si je nevzal.

Investiční bankéři jsou považovaní za jedny z hlavních viníků současné finanční krize. Souhlasíš s tímto názorem?

Ne. Já nemám rád to slovní spojení finanční krize, to je první věc. Já si myslím, že jde o cyklický vývoj, který musel přijít. A projevil se ve formě, v jaké se projevil. Druhá věc, jestli za TO můžou TI bankéři – bankéři jsou strašně jednoduchý cíl, protože jsou namočení prakticky ve všem. Banky jsou - stejně jako právníci - prakticky uprostřed všeho, takže je ohromně jednoduché ukázat prstem na právníky nebo na bankéře a člověk se vždycky strefí. Na druhou stranu si myslím, že spousta investorů, kteří teď velmi nahlas křičí, že za všechno můžou bankéři, by si měli sáhnout do svědomí a zeptat se sami sebe, jestli náhodou za bankou nepřišli proto, že byli úplně stejně chamtiví jako ti bankéři. Jelikož chtěli mít těch patnáct nebo dvacet procent každý rok, tak po bankéřích požadovali produkty, které by jim to umožnily. A tady je velké selhání sektoru jako takového, že na tento faktický (nicméně nelogický) útok nebyl schopen najít obranu. Proto vše i nadále zůstává v pozici "chamtiví bankéři vers. nechamtiví klienti", zatímco ono je to v zásadě tak, že bankéři jsou často možná méně chamtiví, než jejich klienti.

Ve filmu Wall Street padla legendární věta, že chamtivost je dobrá. Jaký je na to tvůj názor?

Můžeme se bavit o tom, jak budeme definovat chamtivost. Snaha o evoluci, snaha jít dopředu, mít víc, být lepší nebo říkejme tomu, jak chceme, to obecně není chamtivost. V současném světě má chamtivost hloupou konotaci ve smyslu "mít hodně peněz, víc než ti ostatní". Ale fakticky si myslím, že chamtivost je jedna z forem nebo jeden z projevů touhy člověka být lepší. Chamtivost sama o sobě špatná není. Špatná je situace, kdy se to zvrtne do kriminálního chování, překračování morálních hranic. Pak už jde o patologické a tudíž zcela zavrženíhodné chování.

Mějte se krásně a hodně zdaru.

Investor

... druhou část rozhovoru naleznete na tomto místě za týden.


Čtěte více:

Ještě, že máme tu burzu...
25.01.2012 15:49
Novodobý český kapitalismus mě stále nestačí udivovat. Obávám se, že s...
Úspěšného investora zajímá zisk až ve druhé řadě…
09.05.2012 13:22
Zjistil jsem, že už se trochu opakuji, ale přece jen mi to zase nedá. ...
Ještě jednou - je chamtivost dobrá, nebo ne? Pohled přímo ze City…
09.07.2012 15:34
Řada z Vás má svou dovolenou ještě před sebou. Měl bych tip na knihu, ...
Tenká červená linie:  Červení versus zelení
12.10.2012 12:23
Název amerického válečného filmu s oscarovými nominacemi přesně vyjadř...

Váš názor
  • zajimavý pohled opět tleskám článek je možno brát jako přínos
    11.12.2012 16:00

    Nicméně v Česku dělme makléře na 3 kategorie - všehoschopné (zajímá je jeich profit klientů je hromada :-) ), absolutně neschopné (různé firmy různí lidé mohl bych jmenovat nejen firmy ale i lidičky ale nebudu :-) )a nemastné, neslané (nevydělají, neprodělají ukazuji se v TV apod. jinak 000 nic ...) Pozice investiční bankéř v Česku jaké renomé tato funkce může mí ? Když údajně nejlepší investiční bankéř v Česku Karel Nováček skončil v tenise kvůli dopingu (kokain) tj narkoman a podvodník je údajně nejlepší inevstiční bankéř, který píše do časopisů a pak važte si si investičních bankéřů .... kterých ???? Zbytek chodí na tenis a golf hraje obojí blbě a udilí lidem , kteří jsou hloupí že si od nich nechají radit..... eeeeeeeejjjjj
    martík
  • Hogs chro, chro, chro
    29.11.2012 19:54

    Když máte pravdu - chce to - být nenažraný. Soroš
    Pound
Aktuální komentáře
29.04.2024
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y