Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zapomeňme na čínské století, pravděpodobnější je revoluce a kolaps této země

Zapomeňme na čínské století, pravděpodobnější je revoluce a kolaps této země

30.11.2012 16:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Když jsem před lety přijel poprvé do Číny, byla to komunistická země, na ulicích minimum aut, ale tisíce kol. Základní potraviny byly snadno dostupné, nic jiného ovšem koupit nešlo. V polovině 80. let začal být cítit optimismus, volný trh se nacházel ve své rané fázi a do země dorazila i inflace. Lidé ji však považovali za známku pokroku. Když jsem se pak do Číny vrátil v roce 1996, chtěl jsem zde začít nový život a vybudovat svou kariéru. Ucítil jsem podobný optimismus jako před lety, byl tu ale jeden rozdíl. Byl to optimismus založený na společenské dohodě, která říkala, že vláda zajistí lidem materiální blahobyt, oni ale již nikdy nebudou požadovat změnu ve vedení země.

Svou kariéru jsem v Číně začal jako obchodník s průmyslovými kovy, pak jsem ale rozjel vydavatelskou činnost, která dosáhla obratu několika milionů dolarů. Vláda ji však v roce 2004 ukončila a já jsem zůstal u malé kavárny a jsem si vědom toho, že pokud by se místní vláda rozhodla, ukončí mou činnost stejně, jako tomu bylo v případě mého vydavatelství. Když jsem se mu ještě věnoval, můj státem vlastněný konkurent mi v soukromí řekl, že analyzoval každé vydání mého časopisu. Ocenili dokonce i můj přínos pro čínská média, ale dělali vše pro to, aby mě zničili. Nyní mi místní vláda děkuje za můj přínos k turistickému rozvoji, zároveň však dává najevo, že jsem výjimkou a jiní cizinci zde nejsou vítáni.

Dnešní čínská společnost se zaměřuje pouze na jedinou věc, a tou jsou peníze. I v naší vesnici se mě lidé ptají jen na to, kolik peněz mi můj podnik vydělá. Jestliže jste si zajistili základní živobytí, chcete své peníze někam investovat. V Číně je můžete dát buď do nemovitostí, nebo si je strčit pod matraci. Akciový trh je zmanipulovaný, banky nefungují na komerčním základě a měna zůstává nesměnitelná. Privilegovaná elita investuje do zahraničí pololegálním způsobem, zbytek takovou možnost nemá. Výsledkem je rostoucí bublina na trhu nemovitostí. Až praskne či postupně splaskne, bohatství, které strana dala lidem, zmizí. Uzavřená dohoda bude porušena.

Vláda se dnes bojí lidí natolik, že se neodváží je vést. Pokud je někde na venkově třeba něco rozhodnout, dostává se problém až do Pekingu a pak se vrací s tím, že mají rozhodnout místní zástupci. Zemi vládnou lidé za zavřenými dveřmi, bez telefonního čísla a adresy. Podle některých názorů přitom vstupujeme do „čínského století“. Jak má ale Čína fungovat jako globální supervelmoc, když bude řešit problémy stylem „rozhodněte vy“? A svět nechce žít ve století Číny, stejně jako nechce žít v americkém století. Čína sama je přitom zahleděná do sebe, všichni zvenčí jsou pro ni vetřelci. Vedoucí pozice ale vyžaduje empatii a ochotu přijmout zodpovědnost, jíž se současný čínský systém naopak cíleně vyhýbá.

Pravděpodobnost protestů vyvolaných prasknutím realitní bubliny v Číně rychle roste. Až k tomu dojde, bude to rychlé, podle některých názorů bude výsledkem revoluce, nebo kolaps celé země. Já doufám, že změny proběhnou bez násilí a vláda se nepokusí odlákat pozornost útokem na Tchaj-wan či Filipíny. Obavy z násilí ale nejsou důvodem, proč teď Čínu opouštím. Chci být součástí komunity, ve které žiji, bez strachu z toho, že mi vláda zničí můj podnik a že mé děti dýchají vzduch a jedí jídlo, které jim škodí. Dětem chci také poskytnou vzdělání, ale současný čínský systém je jen testovacím centrem, které produkuje vítěze a poražené.

Uvedené je výtahem z „You’ll never be Chinese“ autora Marka Kitto.

(Zdroj: Prospectmagazine)


Váš názor
  • jojo
    01.12.2012 21:44

    čína, karel kryl , béďovy sikovky a vysokozdvižný avie...a hnedle padesát příspěvků a na můj průlomovej ohledně kitu nikdo nereaguje...chjo holt forum vo akciích, to teda :-))
    db
  • bwalker ICO
    01.12.2012 20:42

    tak prosím oprav to ICO at uz to můžu koupit...od tebe 100% majitele sro, který píše vysokozvich a průšvich . :-))
    db
  • jáj
    01.12.2012 16:04

    Neházej špínu / na lidovou čínu / ze stínu vystoupí chodec/ zabodne do tebe bodec/ jistí ho kalka a cigaň šaňo/ komoušům aňo / vypukne válka/bez Hulka přijde tvůj konec//
    db
  • Jáj, ešte že tu máme Schwarzenberga
    01.12.2012 14:06

    Ja som mal premiérka Nečaska rád, predovšetkým preto, ako sa dokázal vysporiadať s tým chruňom Michálikom. Aj som si vážil, že obaja premiérkovia Topolánok aj Nečasko nikdy neboli v Číne na politickej štátnej návšteve a odolali tak veľkému tlaku predstavitelov priemyseľných podnikov v ČR. Je to pokračovanie politiky Havelka, dôsledne ignorovať diktátorov. Topolánko si pred návštevou OH v Číne pripnul vlajku Tibetu na klopu a riadne tak rozzúril čínskych komunistických zločincov. Na OH potom vyhlásil, že sa tam cíti ako väzeň. Jáj, to bol premiérko ako sa patrí! No keď som počul, ako Nečasko hovorí o tom, že podpora dalajlamismu a Pussy Riot škodí exportu ČR, bol som pobúrený. Našťastie všetko napravil knieža Schwarzenberg, keď hovoril o Nečaskovi ako o politikovi, ktorý smrdí, lebo má plné kalhoty a musí sa zaň hanbiť. No a čo, že je ČR exportná ekonomika? Kvôli tomu sa nebudú politici ČR pchať čínskym komunistom do zadku ako Nemci! Šak kto kritizuje politikov ODS, že nejazdia do Číny? Aha! Eštébák Parúbko a zločinec Filipko! Preto si ja veľmi vážim nášho ministerka zahraničných, ktorý nezaváhal ani sekundu a pripol si v Snemovni odznak Putine, ke mně! Mazej na místo! Áno, takto má diplomacia bojovať s diktátormi. Ale knieža od komunistických Čechov zožal iba posmech a kritiku priemyselníkov, že vraj ČR živia oni. Jáj, priveľa Čechov sú komunisti, čiže zlodeji a vrazi, veru tak. Bohužiaľ.
    Šaňo
    • Re: Jáj, ešte že tu máme Schwarzenberga
      01.12.2012 15:54

      Tak cikorky se za komunistů lépe měli, to jo. Ostatně spoustu průměrných lemplů se mělo fajn. Hvlavně TI, co jim ke štěstí stačil levný chlast, levné žrádlo a někod , kdo jim ukázal kudy nejpohodlnější být. Kritizuješ čechy, kteří Vám dali domov, dávky a vy za to nejste schopni ani učit děcka česky?? Zameť si před vlastní maringontkou. Ve světě slušní cikáni dosahují slušných postů. A co vy, kromě řečí o diskriminaci. Kolik se třeba Vano naučil řečí, jen proto, že to považoval jako samozřejmost vůči zemi, která mu dala možnost npráce a existence. Vy raději pošlete děto do zvláštní školy a zničíte jim život, než zčít takovým základem jako je jazyk země, která mi dává obživu. Jste svobodní. Můžete navařit na cestu polévku z nakradených slepic a potáhnout maringontku dále na východ. Tam pak u ohně do rána tančit a křičet, jaký by Havel hajzl a jak Vás všichni diskriminovali.
      Velkamedvědice
      •  
        01.12.2012 16:55

        Jáj, Medvedica, za komunismu sme boli povinný chodiť robotovať na českých komunistov a dnes máme slobodu, ktorú nám Havelko vybojoval, priateľko všetkých Cigošov, tak nemanipuluj. Aký domov nám Česi dali? Aha? Keď náhodú niekto, tak to bol cisár Zikmund ľavicovými Čechmi nenávidený. Medvedica, dávaj si veľký pozor na takéto reči proti nám Cigošom, dobre ti ja vravím. Aj vaši bratia Slovania, Srbi, si tiež mysleli, že sú v časti svojej republiky doma a Albánci sú len hostia, ktorí musia rešpektovať srbskú zvôlu. Jáj, a ako Srbi dopadli? Pakovali sa, a ešte jim USA vybombardovaly Belehrad a ďalšie mestá. Nezabúdaj, že na našej strane sú Spojené štáty americké, ktoré veľmi dbajú, aby nás Česi nediskriminovali.
        Šaňo
    • Re: Jáj, ešte že tu máme Schwarzenberga
      01.12.2012 14:14

      Šaňo jak si mám ten tvůj príhovor vysvětlit? Jako iróniju ? Přál bys nám víc komoušou ? No tak to si ...;...jooo ale jednu na jarnaky na chopok po 15 letech ježdění do alp, těším se a doufám, že už jste to po vašich komouších dali do cajku a všechno bude fungovat ! ;-)
      db
  • mám rád konzistentní argumentaci
    01.12.2012 13:57

    bwalker : " V Číně je hodně poprav ? No a co, oni netrpí falešnou humanitou." ........no a přitom se několikrát odvolat na chudáku Kryla, co byl v 90. už hodně zmatenej..a netrpěl náhodou taky extémní falešnou humanitou ?
    db
  •  
    01.12.2012 10:40

    V roce 1980 jsem náhodou na podniku úvítal Čínskou delegaci. Tři praconíky ministerstva a tlumočník. Tlunočník měl 68 let, rok před odjezdem se dověděl ,že bude tlumočit a musel se naučit česky. Domluvil se. Proč o tom píšu. Klaním se před takovými lidmi a takovým národem. Všechny tyto rádoby odborné články beru se značnou rezervou a jejich obsah srovnávám co se píše u nás o našem bordelu.
    Homo
    • Homo 2
      01.12.2012 16:14

      a co s te s čínskými soudruhy pořešili - odkaz strejdy Maa a Kulturní revoluci?? to musela bejt bizarní scénka s tím čínským dědou co za rok uměl česky a českými papaláši co si ani nebyli schopný opatřit svýho tlumočníka ..:-))
      db
    • Homo
      01.12.2012 15:57

      Tobě přijde obdivuhodné, že čínský tlumočník umí tlumočit?? Co by tady jiného dělal?? tak pokud jsou tohle ty zázraky tak jo. Možná Ti vyrazím dech. I český tlumočník umí tlumočit.
      Velkamedvědice
    •  
      01.12.2012 14:35

      Co k tomu říct. Znáš jeho písně a básně ? Je v tom ryzí srdce, pravda a lidskost. Pokud pokládáš jeho texty, přístup k neměnným hodnotám za zmatenost, pak se musím hrdé přihlásit. Ano jsem taky zmaten ! Popravy v Číně jsem myslel za trestný čin. Za politiku se tam nepopravuje.
      bwalker
      • bwalker - KK
        01.12.2012 15:06

        no nezlob se na moji generaci působila ta jeho zapšklost na začátku 90tek velmi negativně...dost ztratil z kreditu, krey měl jako autor Bratříčka atd...v době, kdy si člověk mohl naplno užívat svobody, cestovat atd.on si furt na něco stěžoval a působilo to, jakoby veškerý změny byly spíš negativní...ale to jsem já i moje rodina a kamarádi měli opravdu jinak! ...to jeho ujímání z rozpadu Československa,...nešlo to jinak a dneska jsme nejlepší kamaráti, s trochou cynizmu se dá říct, že mi jako obchodníkovi vadilo chvíli akorát zmenšeni trhu (zastoupeni zahr. značek byla pro ČSR a pak samozřejmě pro ČR a SR a..). No tak jsme si řekli, že ten Karel má asi nějaký problémy se ženskejma (to tedy měl) a zdravím (ty teda taky měl), nijak jsme ho nezačli nemít rádi, ale odsunuli do přihrádky "permanentní revolucionář" a přestali ho tak nějak brát vážně. nic ve zlym, tak to prostě bylo.
        db
        • Re: bwalker - KK
          01.12.2012 19:45

          Mrkni se na jeho poslední video. Jo, pokud vidíš jen nejbližší okolí a nezajímají tě osudy ostatnich, tak jó. Asi jsem takovej pitomec. Mám firmu, zaměstnávám pár lidí (od r, 1990) s prakticky nulovou fluktuací. A představ si, že jsem tak blbej, že dávám na víc na dovolenou a vánoce. A taky stravenky. No nejsem já vůl ? A na Karla mi nešahej !
          bwalker
          • Dobrák od kosti
            01.12.2012 20:29

            Se budeme tahat kdo ho má taky většího. Představ si, že taky dávám lidem práci. Na víc jim dávám nejen na vánoce, ale i v létě plus delší dovolenou. A co jako? To je snad normální být slušný člověk. Za 7 let tady jsem takové samozřejmosti nezdůraznil ani jednou.
            Velkamedvědice
          •  
            01.12.2012 20:21

            A tady je to zvláštní. Smutné osudy konkrétního čecha vyvyšuješ a pitváš. To samé u čínského zemědělce v chudé provincii ignoruješ. Kdo chce psa bít, hůl najde. Pokud vidíš v okolí takové zoufalství, máš zřejmě dost, abys individuálně pomohl. Tohle dělám raději než fňukám na chatu. Rozežraní češi, pupek světa.
            Velkamedvědice
          • kk
            01.12.2012 19:52

            zajímavý argumentovat pro KK svým egem ..;-)...ale ok, jestli sis všimnul já možná šáhnul, ale neplivám...
            db
  •  
    30.11.2012 21:57

    Ten rozvoj v Číně bolí. Jak obhájit před občany ČR neustálé utahovaní opasku. Jak vysvětlit nulový popř. záporný výsledek HDP, dluhy, rozvracenou a pokořenou zem, absenci pravá, politické lumpy atd.... Mlżit, ale kecama (pardon) a házením špíny pravdu neumlátíš. Jezdím do Číny ob rok a rozvoj, který je vidět na každém kroku, spokojenost obyčejných lidí atd. jasné mluví, že podobné plky jsou pouhé plky. Jak to, že tomu pánovi dovolili svobodně vydávat a vydělat si tak velké peníze. V čem byla ta nesvoboda ? Proč všichni pomlouvají Čínu a přitom tam jezdí žebrat o peníze (Merklova). Víte co ji řekl ministr financí ČLR ? Přestaňte se konečně dohadovat, vyhrňte si rukávy a dejte se do práce. A svoboda a vymahatelnost práva, o tom si můžeme nechat ve srovnánî s Čínou nechat akorát zdát. Naší politici by vč. hradního pána by byly za vlastizradu bez milosti u zdi. Že je to komunistická země, cha tam je kapitalismus jak fík. Teď použiji moudrá slova Muže , jehož zásluhou je nastartovaní hospodářského boomu ČLR .... “Mě je jedno, jestli je kočka bílá nebo černá, hlavně že chytá myší. “ Jak prosté a logické !
    bwalker
    • Hlavně bolí blbost autora
      30.11.2012 22:42

      této agitace. Postupně, snad jen bolševik může tvrdit, že příspěvek do Prospectmagazine byl psán v kontextu v ČR., závistivé panty melou. Za druhé nolový růst ze slušné základny je daleko přijatelnější a sociálnější než 6% růst ze sračky. Za třetí. Nevěřm, že autor jezdil po chudých provinciiích, za prachy s v hotelu přežral a prděl, proč ne. V čem spočívá pomluva autor schopen doložit nebyl. a svobodě v zemi z největším mjknožstvím poprav a dvaceti upálených tibe´tanů az posledních 6 týdnů vypovídá o inteligenci autora. Autor evidentně nechápe psaný text, uvedený podnikatel jasně napsal, že první činnost mu vláda zakázala u druhé vzkázala, že se jedná o vyjímku, a´t je rád, že je rád. Výsledek 1OO místo na hlavu ve velikosti HDP dokumunteje situaci přesvědčivě.
      Velkamedvědice
      • Re: Hlavně bolí blbost autora
        01.12.2012 2:47

        Chceš hluchým vyprávět co píseň znamená ? (K. Kryl). Je mi 62 let a zatím co ty si ještě nebyl, já jsem aktivně pracoval proti komoušům a to jako student v době okupace vojsky Varšavské smlouvy a taky v 1989 jsem organizoval stávky, roznášel letáky a to v době, kdy ještě zdaleka nebylo jasné, jak to dopadne. Ale nejsem hluchý, ani slepý. Pokud ti vyhovuje současná situace v naší zemi a zda se ti vše OK, je to tvůj problém. Posuzovat věci z oken vinárny, hloupě papouškovat, nemyslet.....Ti co nás léta týrali, nás dneska vyhazuji z práce (K. Kryl).Ty je nevidíš ? Tak jseš slepý, jsou to převlečení komouši ! Stejně nevzdělaní a jejich motor není občan, ale peníze. Jeden moudrý pán řekl ..... (říše římská) ....“Hlas Lidu, Hlas boží.“ a to bylo před 2000 lety. Vidíš něco takového u nás ? Jo, peníze, hlas boží ! Jen naslouchej propagandě, nemysli, to ti převlečení potřebuji, aby takové jako ty dostali tam, kam potřebují. Jinak Tě zklamu, nežral a neprděl jsem v hotelu. Byl jsem za svým synem. Žije v Číně už 6 let. Odjel tam na blind a po roce z ruky do úst se chytil a má se dobře, to jenom na okraj. Jinak Tibet nebyl nikdy samostatný, bud byl součástí Číny nebo pod Britskou nadvládou. Tím nechci zpochybnit jejich právo na sebeurčení, je to jejich právo ! K ekonomice. Jaképak máš vzdělání Hochu, když nevidíš, že Čína diktuje co se děje se světovou ekonomikou. Ted v klidu uzavírá smlouvy o přímou směnitelnost národních měn (VB, RAKOUSKO, Austrálie, Japonsko, ....) ,takže něe přes dolar, ale přímo. To je rána pro dolar. Jestli na to máš, zajed si tam, projeď si kus Číny a pak můžeš plkat. Sedni si s obyčejnými lidmi, promluv si s nimi. Není v Číně všechno OK, tak jsem to nemyslel, ale....ale víra a výsledky jsou ohromující. Jinak, přečti si něco o ekonomice Číny a neplácej. Jestli o tom nevis, tak např. Čína vlastní největší přistav v Řecku, investuje u nás, vyrábí tu bezvadnou šunku a exportuje ji po světě a taky domů do Číny. Koupily krachující automobilku ve Švédsku a VB. Vlastní část vodovodu a kanalizací ve VB, část energetického průmyslu v US, investují v Africe, v Evropě, Americe atd. także odkud jsou ty peníze, jak jsi psal ze sraček 6%,tedy odkud ? Mimochodem od roku 1994 mají rok od roku v průměru od 10 do 15% narůst. Jak píší chytrolíni od nás totální letošní propad čínské ekonomiky na 7,4 %, po pár měsících najednou zrychlení na 7,8% dnes už 8,1%. Jestli chceš, domluvíme se a zajed. Pustím Ti nějaká videa, sekne to s tvým světonázorem. Dáme kafčo nebo pivko a rozeberem to, ale bez urážek. Všechno napsat nelze. A zamysli se a nenechávej si všechno nakukat. Omlouvá Tě tvá nezkušenost a snad i tvé mládí a pamatuj nadávka a neslušnost není argument. Toť má podaná ruka.
        bwalker
        • bwalker
          01.12.2012 6:54

          Podané ruky si vážím vždy. Mě prostě rozčiluje, když každé téma skončí tím, jaká je u nás hrůza. Článek se prostě čr netýkal a nesloužil k odvedení pozornosti od českých problémů. Ani já, ani autor nezpochybńuje prudký růst a rostoucí životní úroveň. Nicméně, konkrétně, kde si autor vymýšlí, klidně rozporuj. O manipulaci čímského trhu a jeho důvodech jsem psal nedávno. Jakým způsobem vznikaly emise a o kolik jsou akcie pro číńany nabotnané na rozdíl od trhu pro cizince, viz arbitráže. Opravdu nemyslím, že by svoboda v čechách měla býát menší jako svoboda v číně. Jistě korupce tady je, ale někdo Tě omezuje?? Pokud budeš rozporovat cokoliv z článku a věcně, rád se dozvím něco nového. A Kryl. o)) Ty jsi četl, že sem o něm psaldnesd na jiném vláknu? Jistě, jerdiný zpěvák, který byl už pár let po převratu vizinářem a zemřel téměř v neúctě, že zasae reptá. Ono. Rozpoznal novodobou šlechtu. Odlus se tato rekrutovasla, ale víme oba.Píšeš o tom. Ale ty to srovnáváš s čínou a to zase neblázni!!! Hůře na tom nejsme na tom trvám. A plivat na svou zem pro pár kriplů u kormidla holt nebudu. Mohlo být mnohokrát hůře. Objektivně vzato současný růst hdp nevypovídá o skurečné úrovni, jen jejím růstu. Dle indexu mizérie, prostého součtu nezaměstnanosti a inflace, který nejlépe vypovídá , jsme na tom z poskomunistických zemí nejlépe. I průměrné platy a životní úroveň je tady ještě vyšší. Tak pořá´d nebrečme. Pochopme , co naám tady a koho kdo zanechal, s kým se můžeme rovnat. Jen z bývalým RVHP, v evropě. Nebuď takoví ekonomičtí hlupáci jak Sobotka, který zase dřímal v parlamentu, jak země 5 let za vlády neroste, jak kdyby mu slova vývozní ekonomika či kriza od 2008 zcela unikala.
          Velkamedvědice
          • Re: bwalker
            01.12.2012 10:42

            Řekla bych, že zrovna Sobotka v parlamentu nedřímá...
            Kalka.
            •  
              01.12.2012 13:17

              No, to už je jiná. Na to už slyším. Diskutovat a argumentovat přes net je složité. Mne zase rozčiluje postoj ČR Střed světa. Nechci, aby to vyznělo, že plivu na svoji zem, ale za komoušů byla oficiální doktrína s SSSR na věčné časy a nikdy jinak. Všichni věděli, kdo osvobodil Plzeň. Dnes všichni oslavuji US a při oslavách zapomínají na obyčejné ruské vojáky. Kam vítr, tam plášť. Dneska Čína = šmejdi a to mi vadí. A až nastoupí Čína, co potom ? Zkus zajet do US, usídlit se tam a žit tam. Vyšoupnou tě ani neřekneš Švecšvec. Zkus se zamyslit nad tím co píše nás tělocvikář Etzer o Číně a oni ho tam klidně nechají vegetovat. Jinak nečetl jsem tvoje citace Kryla. Bohužel on si vysnil domovinu a potom co se u nás dělo, to ho zabilo ! A co bylo a je nejhorší, že poslední video s nim natočili Slováci. To jenom na okraj. A dál k článku. Křičí to je nesvoboda a vydat 18 mil tiskovin. U nás nakreslí tykadla a už sedí. Co se tomu pánovi stalo ? A co takhle zem nekonečné demokracie a WikiLeaks. Všechno je jen manipulace a spiknutí těch, co řídí svět. A míra štěstí se neměří jen materiálními požitky. V Číně je hodně poprav ? No a co, oni netrpí falešnou humanitou. Jinak si na rozdíl od tebe myslím, že život v Číně je rozhodně hodnotnější. Zajed si tam alespoň na měsíc, zajdi si cvičit do parku, mluv s lidmi, prohlídni si budhistické chrámy, mrkni se na obrovský rozvoj. Zajdi si do jazzových klubu a uvidíš tu svobodu. Ano možná jsem v euforii, ale co s tím co prožívám pokaždé, když se tam vracím. Všechno nelze popsat, lidí, rozvoj, architektura, kultura ..... to se musí vidět. Taky jsem byl skeptik. Jeden z pražských fotografů (volna noha) tam odjel a můj kluk mu pomohl se zorientovat. Když přijel, zavolal jsem mu a z obavy jsem se ho ptal, jak to tam vypadá. Řekl mi, nic vám nebudu vysvětlovat. Jen i když moje přítelkyně s tím nesouhlasí vracím se a chci tam zůstat alespoň rok. Asi byl tak jako já v euforii. Zkrátka umělec. Sákra, vzal jsem to od výroby umělých hnojiv po Maceráty jeskyního. :-)
              bwalker
              • Chodec
                01.12.2012 15:40

                Přál bych si, aby si i u nás neměřili lidé štěstí materiálními prožitky. Nikdy jsem netvrdí, že šťastný člověk musí být bohatý, právě proto píšu, co jsme psal. Lepší nálada v relativě chudší zemi je přesně to, o čem mluvím. Neznám nikoho, kdo by se neustále na ně co stěžoval tak jako češi. Pokud jinde na frázi jak se máš, odpoví lidé skvěle, u nás se rozbrečí. A že nikoho nezavřou. A když někoho zavřou zase to byla politická objednávka...Nelezu do prdele američanům , nelezu tam nikomu. Hry na slušné čechy a nestvůry politiky nehraji. Je to odraz kultury národa .Článek se nicméně česka netýkal a nebyl mu určen, proto má pejorativní reakce na Tvé řádky. Do teď nevím, kde autor lhala s čím s ním nesouhlasíš?? Rozmach nikdo nepopírá. nepopírám, že i díky budhismu a taoismu v čínské kultuře je v číně málo vražd. Ale proč kvůli tomu , že se někde mají někde lépe než měli, hned kritizovat domovinu?? Někdo Ti tady nařizuje, kolik můžeš mít dětí? Která slova se u nás blokují na internetu jako politicky nevhodná? V čem jsme natom hůře?? Buďme rádi, že se rozvojová země rozvíjí, ale tyhle parametry,máme dávno za sebou. Čína nejsou jen prospěrující města, ale regiony rolníku žijících v bídě. Nevíš o nemovitostní bublině? O městech duchů? Tak dobře jako češi, se v průměru nemají ani omylem, tak proč nás taháš do objektivní zprávy o číně. Nebo v čem Ti objektivní nepřišly?? Ty věříš, že tam povládnou komunisté navždy?? Nejedná se dávno o částečný tržním kapitalismus, v ekonomice číny?? Kdo koho tedy oblbuje?? Rostou protože je vedou komunisti, nebo proto, že tito navzdory svému mlčení aplikují kapitalismus?? I tyhle otázky by měli být zodpovězeny. To nesouvisí s euforií o kolik se posunuli. Nakonec i my byli v devádesátých v euforii. Znovu se ptám?? Co se Ti na článku zdálo tendenční?? Proč v reakci na cizího autora z cizí země krizuješ čechy?? Pak tady nemá být blbá nálada, že..Mimochodem , proti obyčejným číńannům jsem nikdy nic neměl, osobně si myslím, že jim je téměř jedno, kdo tam dnes sedí. A čím méně mají komunisté něco společného s cíly komunismu, tím je pravděpodobnější, že budou historickým vývojem odstaveni.
                Velkamedvědice
            • Družka
              01.12.2012 10:48

              Já na ty klávesy na mobilu prostě nevidím..o)) Myslel jsem hřímal...
              Velkamedvědice
              • Re: Družka
                01.12.2012 10:54

                :-)) Jasně, medvěd musí mít přece pěkně tlustý prsty...
                Kalka.
        • chodče
          01.12.2012 3:59

          i přes pokročilou dobu a návrat z oslavy kámoše a tudíž přes menší společenskou únavu vypadáš jako silný soupeř...keep on good job!
          db
  • Kalka
    30.11.2012 19:42

    Není to nějaký provokační server, o kterých si mluvila, ta Patria ?
    Velkamedvědice
    • Re: Kalka
      30.11.2012 20:31

      Haha. Co je na tom Číně tak nepřátelské jako citáty z The Epoch Times, ze kterých tak rád cituješ zdejší překlady? I já vím, že přes svůj obdiv k čínské kultuře a jazyku nikdy nebudu (v tomto životě ;-) Číňankou. Holt zas někdy příště. Připravuju se fest! Tenhle článek - pokud by sis dal tu práci to zjistit, vyšel už na začátku srpna. Od té doby na něj byla fůra reakcí. Viz např. http://www.businessweek.com/articles/2012-09-14/foreigners-in-china-must-learn-the-rules-of-the-road ;-)
      Kalka.
      • Kalka
        30.11.2012 20:34

        Věříš na převtělování duší?
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.