Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naše ekonomika na cestě ke skandinávskému státu...

Naše ekonomika na cestě ke skandinávskému státu...

05.12.2012 18:05

Když HN přišly s nápadem nechat prezidentské kandidáty vytvořit ppt prezentaci, výsledkem byla většinou dlouhá řada proklamací „jsem pro ..., jsem proti ...“. Od jednoho kandidáta ale přišla zajímavější prezentace jeho „snu“ o tom, kam by se ČR měla dlouhodobě ubírat: V principu na sever, směrem ke skandinávskému společensko-ekonomickému modelu.

Když jsem před lety navštívil Švédsko, největší překvapení neposkytla příroda, ale společnost. Lidé zdáli sami zdravící cizince, všeobecně panující ochota pomoci, apod. Rozdíl oproti nám a Švédům ale asi nejlépe vystihuje chování na dálnici. Zatímco u nás máme dost pirátů, na severu i seberychleji jedoucí auto okamžitě zpomaluje a uvolňuje cestu, když se potřebujete zařadit do rychlého pruhu. Kdysi jsem slyšel o tom, jak IKEA v Rusku „musela“ pro rozvoj svého podnikání přejít na místní specifické zvyky. Když se o tom prý její zakladatel dozvěděl, rozplakal se. Mám takovou teorii, že vysokou férovost a pospolitost v severských zemích „vybudovaly“ kruté zimy, hapruje mi tam ale to Rusko.

Úvahy o tom, jak bychom se mohli stát „skandinávskou“ ekonomikou, podle mého v naprosté většině případů ignorují to, že severský ekonomický model je jen třešničkou na dortu a odměnou za férový a pospolitý společenský základ. Ekonomické inženýrství modelující českou Skandinávii připomínají snahy různých kutilů o Lambo končící plechovou „Diablo“ kastlí a motorem z Favorita. Myšlenkové pokusy o napasování severského redistribučního systému na naši realitu ignorují podstatu věci a jako takové jsou, minimálně v této fázi, vysoce kontraproduktivní:

Zvýšíme daně, abychom zvýšili rozsah kvalitních služeb poskytovaných státem? Výsledkem bude jen více peněz v penězovodech na předražené a nesmyslné státní zakázky. Osekáme nepotřebné výdaje a zvýšíme výdaje ve školství, zdravotnictví, apod.? Výsledkem bude pravý opak – pokles financí v oblastech, kde jsou potřeba nejvíce, kde ale není síť jánabráchů. V současné situaci je tak snění o posunu ke Skandinávii asi tak stejně realistické, jako pohádky o tom, že nás nyní nejvíce tíží vládní úspory a korupce s kmotrovstvím jsou již dávno vyřešeným tématem.

Uvedené lze demonstrovat i graficky. Následující mapka od Transparency International ukazuje vnímanou míru korupce v jednotlivých evropských zemích. Podívejme se na barevný kontrast mezi námi a severem. Je to právě tento kontrast a ne formální nastavení penězotoků ve společnosti, co nás od skandinávského modelu dělí nejvíce.

skand

Dnešní článek neměl být jedním z řady „jak je u nás zle a všude jinde dobře“, protože tak to není. A už vůbec nenaznačuji, že je pro nás jiný kapitalismus lepší než ten skandinávský – dobře fungovat se současným nastavením nebude žádný. Můžeme se s tím vypořádat přímo, nebo po švejkovsku. Jednu kreativní metodu jsme konec konců už vymysleli a můžeme ji aplikovat i zde: Vezměme indexy vnímané korupce ve Švédsku, Finsku, Norsku a Dánsku. Jejich součtem odvodíme odpovídající míru korupce ve skandinávských zemích. Zjistíme pak, že míra korupce na severu je vlastně mnohem vyšší než u nás, tudíž „No problemo“!

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Ručičky, nebojte se!
    06.12.2012 11:18

    Žižkovská píseň práce (Ručičky, nebojte se!) - You Tube
    Pound
  • Vnímání korupce...
    06.12.2012 11:04

    Problém je právě v tom, že je to index vnímané korupce. Nejen že tím, že se o ní neustále píše (místo řádnému došlápnutí si na ni), se snižuje resistence proti ní - slabší povahy si řeknou, když to dělá každý, tak musím i já, jinak bych já, či můj podnik nepřežil - ale její neustálé připomínání pomáhá omlouvat naše chyby. Podobně jako neustále slyšíme, že kdekdo nemohl za komoušů studovat z politických důvodů (zde např. VM ;-), přestože jejich myšlenková kapacita na studium evidentně nestačila. Je zajímavé, že za celou dobu popřevratovou nebylo slyšet ničí přiznání, že na školu se nedostal proto, že neudělal zkoušky či proto, že řada jiných byla lepší ;-)) Podobně se nyní stala korupce výmluvou za nedostatečnou přípravu projektů či jejich propagaci. Čili index vnímání korupce určitě není index korupce jako takové. Čím víc se o ní bude mluvit a využívat proklamací o boji s ní v politickém boji, místo aby se důrazně potírala, tak budeme na onom žebříčku AI pouze stoupat. Pokud se proti známým případům skutečně zakročí, bude to samozřejmě mít multiplikační efekt. Ti, kteří se k ní uchylovali, protože to tak dělá každý, by nejednou od ní odstoupili, protože by se báli, aby nebyli stíháni jako jiní ;-)
    Kalka.
    • Re: Vnímání korupce...
      06.12.2012 11:20

      Korupce je jen vyditelný jev mnohem hlubšího problému, kterým trpí tato společnost, Myslím, že mnohem větším problémem je schopnost zbavovat s nepohodlných a mnohdy velice nechopných lidí nakopnutím do vyších pater. V současné době to vydíme například na víceschopné rádoby političce nějaké Pík. Na takovém základě pak kvete korupce, klientelizmus, nezákonnos a v neposlední řaděi vymahatelnost zbytku znásilněného práva.není to jev nový a specifický pro čechy. Byl zde i za komunistů, ale v současné době je dotažen k dokonalosti lidmi jako je Kalousek, (Zmiňuji ho jen jako demonstativní přiklad.) a jeho ovečka Parkanová a další keří jsou mu zavázáni. Já bych řekl, že lidem chybí základní slušnost cit pro lidskost, schopnost a odvaha říci gázlum co si o nich myslíme a že patří docela někam jinam. Chybí taky základní mechanizmy na výběr osobností, jinak by se třeba takový sociopat Drábek nemohl stát ministem sociál. věcí. Je mnohem víc věcí o kterých by se v tomto kontextu mohlo psát, diskutovat a hlävně řešit.
      Homo
    • Re: Vnímání korupce...
      06.12.2012 11:07

      Nejsem si jist, zda pana Soustružníka zajímají Tvé vylhané fabulace a provokace. Píše na Patrii z ušlechtilejšími zájmy, než někoho urážet.
      Velkamedvědice
      •  
        06.12.2012 11:28

        Áááá - potrefený "inteligent" se ozval ;-)))
        Kalka.
Aktuální komentáře
30.04.2024
11:12Evropská ekonomika se zvedá, ale investory zajímají jiná témata  
11:09Čtvrtletní tržby automobilky Stellantis klesly o 12 procent, zaostaly za odhady
10:57Německá ekonomika po poklesu opět roste, v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta
10:13Adidas je zpět v zisku, za první čtvrtletí vydělal 170 milionů eur
9:48ČEZ, a.s.: Vnitřní informace
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board