Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Amerika se po Newtonu připravuje na přísnější zákony. Akcie zbrojovek padají

Amerika se po Newtonu připravuje na přísnější zákony. Akcie zbrojovek padají

18.12.2012 12:07
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Střelba na základní škole v americkém Newtonu vyvolala vlnu kritiky na adresu platné legislativy regulující prodej a vlastnictví střelných zbraní ve Spojených státech. Všeobecně očekávané zpřísnění zákonů po páteční tragédii už dvě seance za sebou silně doléhá na akcie výrobců pistolí, pušek či brokovnic.

V čele poklesu kráčí jednička na trhu, společnost Smith & Wesson (8,66 USD, -5,20%), která v rámci páteční a pondělní seance dohromady odepsala 9,3 % na 8,66 USD za kus. Konkurenční zbrojovka Sturm Ruger ve stejném období propadla o 7,8 %, zatímco řetěz obchodů se zbraněmi a outdoorovou výbavou Cabela klesl o 7,3 %.

Masakr v Newtonu, na nějž se útočník vybavil dvěma pistolemi a poloautomatickou puškou rozpoutal vášnivou debatu o kontrole zbraní a právu Američanů na sebeobranu. Prezident Barack Obama slíbil, že využije „veškeré pravomoci“ svého úřadu, aby se s problémem šílených střelců v ulicích vypořádal. Vyrojily se spekulace, že by mohl být opět uvalen plošný zákaz na útočné zbraně. Bílý dům však uvedl, že omezení násilí si vyžádá „komplexní řešení“ a že ho nelze zajistit jedním zákonem.

O zpřísnění legislativního rámce se ve Spojených státech hovoří už delší dobu, zejména od podobných událostí v uplynulých letech. K poslednímu většímu incidentu došlo letos v červenci, kdy James Holmes v kině zastřelil 12 lidí. Analytici se domnívají, že s Newtonem, kde zemřelo dvacet malých dětí a šest dospělých, a demokratem v Bílém domě, který ke zbraním nikdy příliš vřelý vztah neměl, by pohár trpělivosti mohl přetéct a Kongres by se mohl pohnout od slov k činům.

Kvůli dramaticky rostoucí poptávce po zbraních letos výrobci pistolí a pušek zažívali jednu z nejlepších sezon v historii. Zbrojovka Smith & Wesson, založená v roce 1852, nestíhala uspokojit poptávku a dostatečně zásobit prodejce. Její akcie, i se započtením posledních dvou seancí, od začátku roku posílily o 93 %. V letošním fiskálním roce její tržby z 96 % pocházely z prodeje střelných zbraní. Stejně optimisticky vypadala situace v konkurenční firmě Sturm Ruger, která už v září vyrobila miliontou pistoli. Loni jí stejný počet trval celý rok. Po několikerém vylepšení firemní prognózy a střemhlavém růstu tržeb její akcie za letošek připisují 28 %, tedy víc, než od ledna přidal Apple (518,83 USD, 1,77%).

Střelba v Newtonu byla druhým nejkrvavějším incidentem svého druhu ve Spojených státech. Pro zpřísnění zákonů o držbě a nákupu zbraní se po události vyslovili i kongresmani, které podporuje mocná National Rifle Association (NRA), lobbistická skupina hájící právo na vlastnictví zbraní.

Prezident Obama v průběhu říjnové předvolební debaty s republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym zmínil možnost obnovení zákazu útočných zbraní, jehož platnost vypršela v roce 2004. Zákon v Kongresu v roce 1994 prosadil Bill Clinton. Zákaz se týkal 19 poloautomatických zbraní armádního ražení a také výroby a prodeje zásobníků, do nichž se vejde víc než 10 nábojů.

Zavedení stejného omezení by podle analytiků mělo na tržby zbrojovek markantní dopad. „Až do data vstupu zákona v platnost by se lidé hrnuli do obchodů, aby si mohli ještě opatřit určitý typ střelných zbraní. Ty by poté byly zakázány, zajisté,“ odhaduje možné chování spotřebitelů Rommel Dionisio ze společnosti Wedbush. Podle dostupných statistik bylo ve Spojených státech zatím nejvíc zbraní vyrobeno v roce 2009, a to 5 555 818 kusů.

(Zdroje: CNBC, Reuters, Bloomberg, YahooFinance)


Váš názor
  • A co teprve
    18.12.2012 20:43

    ...přijde po Einsteinu ?
    db
Aktuální komentáře
03.05.2024
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách